kavior Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Witam serdecznie! Posiadam starego laptopa HP Probook 4510s z uszkodzonym ekranem lub kartą graficzną (wymiana ekranu i taśm łączących nie przyniosła skutku). Chciałbym tego laptopa zamienić w HTPC wykorzystując pozostałe po nim kości pamięci RAM oraz procesor. Bardzo proszę o poradę, jaką płytę główną kupić oraz obudowę i zasilacz. Moje wymagania: - niskie zużycie energii, - cicha praca, - usb 3.0 - kieszeń na dysk /i 2.5 cala - chyba zintegrowana karta graficzna ze wsparciem dla filmów FullHD, x264. Z góry bardzo dziękuję za pomoc osobą zorientowanym i chętnym do pomocy. Pozdrawiam, K. Edytowane 19 Września 2013 przez kavior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 Cieżko będzie takim układzie .Laptop ma pamięć DDR2 SO_DIMM oraz mobilne C2D T6570 na pokładzie ( socket 478 ) . Musiał byś szukać płyty od tego HP aby w ogóle coś z tego zmontować .Jak chcesz budować HTPC to tylko od podstaw w w tym przypadku .Jakiś Celek G1610 / Pentium G2030 + płyta mATX / ITX + 2-4 gb ram DDR3 + buda matx/itx ( np. Fractal Design Core 1 000 ) . Procki dużo lepsze do HTPC , w dodatku zintegrowana w nich grafika poradzi sobie z FHD/X264 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavior Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2013 Witam! Dzięki za odpowiedź. Nie specjalnie zależało mi na budowie tego HTPC, po prostu szkoda mi jest wyrzucić tego laptopa, tylko ze względu na uszkodzoną kartę graficzną. Myślałem też, aby zrobić z tego małego NAS (FTP, download station - transmission, do tego Apache i SMB) wydajniejszego niż moje Raspberry Pi. Jednak odstrasza mnie zużycie energii oraz dość głośna praca. Kolejnym elementem utrudniającym wykorzystanie starego laptopa jest czarny ekran TV po podłączeniu poprzez HDMI oraz VGA. Szkoda. Pozdrawiam, K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...