Roch222 Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Cześć, może ktoś ma, albo składał komputer w obudowie mATX? Byłbym wdzięczny za rady i pomoc w doborze elementów. Generalnie specyfikacja ma wyglądać tak: - Intel Pentium G3420 3.20 GHz BOX (Haswell) - płyta główna w mniejszym formacie na sokecie 1150 (jaka?) - ram 2 x 4GB 1600 MHz, spodobały mi się np. Kingston 8192MB (2x4096) 1600MHz HyperX Grey Series CL9 - zasilacz upatrzyłem oto taki: Be Quiet 430W Purepower L7 BOX - dysk twardy 1TB, powiedzmy WD Blue. Może ktoś ma doświadczenia z jakimś innym konkretnym modelem i poleca? Z chęcią skorzystam z podpowiedzi. - obudowa mATX, tutaj jest najtrudniej, znalazłem przykładowo takie trzy: ZALMAN ZM-T2 - mATX, bez zasilacza, czarna Cooler Master ELITE 344 FRACTAL DESIGN Core 1000 Główna trudność dla mnie to dobranie płyty głównej i obudowy, oto was najbardziej proszę. Pozdrawiam forum i do usłyszenia niebawem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Zamiast G3240 weź model G3220 - te 200 MHz nie jest warte takiej kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Ram wziąłbym 1x8GB, jeśli chcesz 8, a nie 2x4 - dual daje 1% różnicy, a mała płyta będzie miała tylko 2 sloty, więc pozbawiasz się możliwości dołożenia ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 No nie dokońca, bo robi się też płyty mATX z 4ma bankami pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 To nie jest tani komputer. Jest powód dla tych 8GB RAM? PRocesor to już powiedziano, G3220, nie warto dopłacać. GRafiki nie widzę, więc na zintegrowanej - po co w takim razie tak mocny zasilacz? Plany rozbudowy? Z dysków WD to teoretycznie np. seria Black ma być lepsza gatunkowo, ale moim zdaniem nie warto. Byle nie brać Green na podstawowy dysk. Zresztą tu nie ma manewru bo na dobrą sprawę zostały tylko WD i Seagate. Lepsze doświadczenia mam z WD, ale to niczego nie dowodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch222 Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Ram wziąłbym 1x8GB, jeśli chcesz 8, a nie 2x4 - dual daje 1% różnicy, a mała płyta będzie miała tylko 2 sloty, więc pozbawiasz się możliwości dołożenia ramu. Tutaj masz sporo racji. Zauważalne różnice odczuję dopiero, gdy będę intensywnie korzystał z ramu tj. większość pamięci w użyciu. Zderzyłem się nawet z opinią, że pojedyńcza kość 8GB jest szybsza niż 2 * 4GB. Jednak mam sentyment do dualów i pewnie je wezmę. Co do rozbudowy ramu w przyszłości, po prostu sprzedam ten dual kit i kupię inny. To nie jest tani komputer. Jest powód dla tych 8GB RAM? PRocesor to już powiedziano, G3220, nie warto dopłacać. GRafiki nie widzę, więc na zintegrowanej - po co w takim razie tak mocny zasilacz? Plany rozbudowy? Z dysków WD to teoretycznie np. seria Black ma być lepsza gatunkowo, ale moim zdaniem nie warto. Byle nie brać Green na podstawowy dysk. Zresztą tu nie ma manewru bo na dobrą sprawę zostały tylko WD i Seagate. Lepsze doświadczenia mam z WD, ale to niczego nie dowodzi. Powód prosty będę miał drugi system na maszynie wirtualnej. Co do dysku czemu odrzucasz Green na postawowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Powód prosty będę miał drugi system na maszynie wirtualnej. Co do dysku czemu odrzucasz Green na postawowy? Za wolny na cokolwiek innego, niż magazyn danych: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_20_dyskow_twardych_wd_i_seagate_o_pojemnosci_1tb_i_2tb?page=0,17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...