Skocz do zawartości
Netruitus

Komputer do gier w budżecie 1300 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Krótko:

- Komputer nie jest dla mnie;

- Budżet do 1300 zł;

- Będzie używany praktycznie tylko do gier;

- Jest MOŻLIWOŚĆ że obok Windowsa będzie zainstalowany linux;

- Będzie wstawiony w tą budę: http://allegro.pl/obudowa-atx-sharkoon-vs3-v-usb-3-0-nowosc-nieb-i3376850620.html (nie liczyć w cenie)

- Chodzi tylko o samo wnętrze + zasilacz, takie rzeczy jak napęd optyczny czy klawiatura i myszka są już z góry załatwione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 479659 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) 229,00 229,00 Usuń
2 492767 Płyta główna MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) mATX (B75MA-E33) 191,00 191,00 Usuń
3 583303 Procesor Intel Pentium G2030 (3M Cache, 3.00 GHz) BOX BX80637G2030 215,00 215,00 Usuń
4 584098 Pamięć Team Group Elite Long-DIMM DDR3 1600 4GB TED34G1600C1101 131,00 131,00 Usuń
5 569226 Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 7790, 1GB DDR5 (128 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX (GV-R779OC-1GD) 442,01 442,01 Usuń
Suma 1208,01

plus http://allegro.pl/profesjonalny-fortron-350-w-hhn-24pin-p4-i3556116998.html

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym jednak wziął zasilacz nowy z gwarancją oszczędzając choćby na dysku (jeśli 1TB nie jest koniecznie potrzebny, a wątpię), zamiast leżaka, który leżał nie wiadomo ile czasu i nie wiadomo w jakich warunkach z gwarą 30 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram pomysł nowego zasilacza. Do Fortronów nie mam zastrzeżeń. Decydujące jest tutaj - Komputer nie jest dla mnie; Co innego dla siebie, ryzykujesz, masz korzyści, np dysk 1TB. Jak dla kogoś, to korzyści nie docenią, w razie awarii będą mieli pretensje na bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do fortronów też nie mam zastrzeżeń, mam za to zastrzeżenia do przechowywania części w tragicznych warunkach, jak to często mam miejsce w przypadku leżaków pochodzących z demontażu fabrycznych komputerów. Osobiście widziałem obudowy z zasilaczami i chyba nagrywarkami trzymane na paletach na placu pod wiatą. Niby na nie nie padało, ale wiadomo, mogło zacinać deszczem z wiatrem, mógł być mróz, szron, rosa cokolwiek. Z placu to było ładowane na samochód kuriera i wożone do klientów z allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli możliwe jest naciągnięcie budżetu to nowy zasilacz oczywiście tak, polecam te konkretne zasilacze od phu_vera, bo kilka/kilkanaście sztuk ich kupiłem i każdy z nich był jak nowy tzn. zero rys, oznak używania, elektronika pachnąca nowością i działają do dziś od kilku lat. Kupowałem też używane zasilacze od innych hurtowych sprzedawców na allegro i nie było już tak kolorowo... więc imo albo używany psu od phu_vera albo nowy - co wybrać, gdy budżet ograniczony? dla mnie sprawa jest oczywista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz powtórzę to, co jest napisane w pierwszym poście, i o czym przypominał Klaus:

- Komputer nie jest dla mnie;

Jeśli miałbym kupować dla siebie, to brałbym od porządnej firmy leżaka i tyle, z resztą sam mam Deltę leżaka, która służy mi już 6 lat w chyba trzecim kompie. Natomiast dla kogoś tylko i wyłącznie sprzęt nowy ze sklepu z normalną gwarancją. Bo kupisz używany, zaoszczędzisz 50 zł, potem padnie i pretensje do ciebie, a o tym, że za te 50 zł jest lepsza grafa czy większy dysk nawet nie pomyślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi