Skocz do zawartości
Rafal.7

Komputer do gier za 5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
noszę się z zamiarem zakupu całego komputera. Nic ze starego nie da się odzyskać. Poszukałem troche i takowy zestaw wybrałem.

- Procesor Intel Core i5-4670K (6M Cache, do 3.80 GHz) 865
- Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001) 326
- Asus DRW-24B5ST SATA CZARNY (DRW-24B5ST/BLK/G/AS) 67
- Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, 362
- Grafa Gigabyte GeForce GTX 760 OC, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX rev 2.0. (GV-N760OC-2GD) 959
- Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1,5V 273
- Zasilacz SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG SPC088 235
- Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077) 209
- Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho 120 159
- SilentiumPC Wentylator Zephyr 120x120x25mm - Cichy 13,6 dBA (3 sztuki) 48
- Mysz Gigabyte GM-M8000X Czarny 139,00
- Klawiatura Natec Genesis RX55 NKG-0378 84,00
- Monitor LED Asus VG248QE (TN, 144Hz, FHD, 24") 1229

4955

Komp ma słuzyć do gier, głownie strzelanki ale i symulacje się trafia i sportowe czy startegie. Poki co nie bedę próbował OC bo chyba nie będę potzrebował, ale w przyszłości biorę to pod uwagę. Nie wiem czy to za jakis czas bedzie to miało sens, ale myślę o SLI zajakiś czas, gdy osiągi mogą być nie wsystarczające i w związku z tym czy zasilacz uciagnie dwa gtx760? Myślałem, aby teraz dołożyć do gtx770, ale to chyba sie nie opłaca bo droższy o ponad 500pln a przyrost wydajności ok. 20%. Co sądzicie o monitorze. Czekam na porady.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock fatal1ty h87 ma odblokowane OC,

jak teraz nie chcesz podkręcać to nie kupuj coolera tylko weź i5 4670k box, może za "x" czasu gdy będziesz robić OC za ta cenę dostaniesz lepsze chłodzenie :)

Edytowane przez mloncur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie SilentiumPC Fera PRO HE1224 - 95zł - w zupełności wystarczy.

Wentylatory masz 3 w obudowie - tak piszą w specyfikacji, więc po co dodatkowe ?

100 zł zaoszczędzone.

Monitor - Eizo Foris 23" - zobacza temat o monitorach. Z tańszych masz różne 24" na IPS (led), poniżej 1000 zł - poczytaj.

Zaoszczędzoną kasę koniecznie na SSD, 120 GB nie są już drogie, a dają dużego kopa, także w grach z wczytywaniem tekstur. Nie wierzyłem, doświadczyłem na diablo III, uwierzyłem. W opcji z ssd możesz spokojnie dobrać cichy dysk 5400rpm na magazyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba powoli zaczynam kierować się w stronę takiego o to rozwiązania, że na chwile obecną zakupie procek box, płytę, pamięć, dysk HDD, zasiłkę 650W SilentiumPC, obudowę i póki co będę korzystał grafy na procesorze. A ten miesiąc czy dwa poczekam na rozwój sytuacji z kartami graficznymi. Jeszcze raz będę musiał przysiąść i pogłowić się nad monitorem.

A czy jest sens aby ten zestaw pochodził na crt 17" przez jakiś czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi