Skocz do zawartości
MarcinFC

Modernizacja - procesor i grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym odświeżyć trochę swój komputer i pomyślałem o karcie oraz procesorze. Niestety płyta już ma trochę lat dlatego moje pytanie czy to się opłaca?

Płyta: Gigabyta P31-DS3L

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E2180 (2GHz ,1MB)

Grafika: GeForce 9600 GT

RAM: 4 GB DDR2

Komputer głównie przeznaczony jest do pracy (internet, photoshop) i do Football Managera Dołączona grafika (czasami do innych gier).

Chciałbym tu głównie wymienić kartę graficzną na taką: Gigabyte Radeon HD7770 1024Mb

Po przeczytaniu kilku artykółów że procesor może być za słaby pomyślałem też o wymianie procerora na np któryś z rodziny:

Core™ 2 Quad Q... (np używany Intel Core 2 Quad Q9400 4x2,66 6MB)

lub na 2 Duo E8600 3.33GHz

Pytanie czy to w ogóle ma sens ?? Nie chce wymienić wszystkiego na nowe bo trochę będzie to kosztować dlatego pomyślałem tylko o tych dwóch podzespołach.

Niestety do tej płyty nie da się już dołożyć więcej RAMu.

Pozdrawiam

Ps.

System Win XP ale planuje zainstalować 7

Edytowane przez MarcinFC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz pozostać w obrębie tej platformy to szukaj E8400 lub jak chcesz Quada to Q6600 , szybszy niż Q9400 czy Q8xxx .E8400 to koszt 140+ zł , Q6600 - najtaniej znalazłem za 179 zł .Z drugiej strony za cenę procka i karty możesz wymienić platformę na LGA 1155/1150 .Pentium G2030 + MSI B75MA-E33 + 4GB DDR3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli już miałbym kasę na wymianę płyty to chciałbym już kupić wtedy nową (ze sklepu) i dobrą. Do tego oczywiście nowy procesor pamięci i karta graficzna (plany na połowę przysżłego roku).

a na razie nie mam tej kasy i pomyślałem o wymiane procesora i karty graficznej.

Tylko czy jak wymienie to co teraz mam na procesor Q6600 i kartę graficzną Radeon HD7770 to czy będzie zauważalna poprawa w szybkości i czy w miarę nowe gry (np Fifa 14) będą dobrze chodzić?

Pozrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wyeminiać na tą Gigabyte Radeon HD7770 1024Mb czy może jest coś innego lepszego w cenie do 350 zł oczywiście nowego.

a i jeszcze pytanie czy ta karta ze slotem PCI Express 3,0 x16 będzie pracowała z obecną płytą główną Gigabyta P31-DS3L (PCI Express x16)

Za jakieś pół roku - rok będę wymieniał wpłytę.

Edytowane przez MarcinFC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi