marcdeq Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Witam, chciałem prosić o poradę czy zasilacz 250W, który defacto jest zasilaczem seryjnym od Asusa jest ok, do pracy z grafiką (obróbka zdjęć, photoshop itp.) bez grafiki 3d i renderowania filmów. ASUS BP6335 Intel Core i5-3470 Chipset B75 1000 GB SATA 7200 obr. + 128GB SSD 8GB RAM DDR 3 - 1600 Karta grafiki NVIDIA GeForce GT 620 + Intel HD Graphics 2500 Czy jest sens prosić o zainstalowanie mocniejszego? Pozdrawiam Marek Edytowane 20 Października 2013 przez marcdeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2013 Akurat moc maksymalna zasilacza nie jest aż tak istotna , bardziej się liczy ile może dostarczyć za pomocą linii +12V oraz sama konstrukcja tych linii . Niby ten sprzęt nie weźmie dużo - sam I5 + GT620 patrząc po TDP potrzebuje jakieś 130 W mocy , reszta bebechów jakieś 50W max. Więc w teorii może by wystarczył , ale najpierw podaj ( jak możesz ) obciążenie linii +12V tego zasilacza lub zrób zdjęcie tabliczki znamionowej . Za ile kupujesz całość ? Bo z tego co widzę ten komp kosztuje jakieś 2 000 zł , za tyle można złożyć coś lepszego do grafiki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcdeq Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) cena to 2500zł z systemem. System muszę mieć bo komputer na firmę będzie. Masz jakąś propozycję zestawu? Chętnie poczytam propozycje. Myślałem nad złożeniem czegoś i dokupieniem systemu win7 HP bo cena jest ok 350zł, a ograniczenie do 16GB ramu nie jest dla mnie problemem. komp będzie pracował głównie przy obróbce zdjęć. aha, tabliczki nie zrobię, bo nie mam go fizycznie :) dopiero planuję zakup i pytam. Edytowane 20 Października 2013 przez marcdeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2013 2 500 zł to budżet na samą skrzynkę czy skrzynka + OS ? Masz możliwość odliczenia VAT czy jak to tam jest z kupnem sprzętu na firmę ? Chwilę po tym jak napisałem poprzedniego posta to zacząłem składać konfigurację z Xeonem E3 1230V2 na pokładzie i wyszło mi jakieś 2 500 zł na kompletny zestaw z kartą tylko do wyświetlania grafiki . Później to jeszcze przeanalizuję i dam ci przykładowy zestaw . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Co do pytania o zasilacz - spokojnie uciągnie, bo nie wierzę, że w nowym zestawie jest historyczny zasilacz przystosowany do starych komputerów zasilanych z linii 5V, więc moc na linii 12V będzie zbliżona do mocy całkowitej. Po drugie jeśli to jest cały markowy komputer od Asusa, to zasilacz da radę, bo przecież nie dające rady zasilacze leciałyby od razu na gwarę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcdeq Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Tak zasilacz jest oryginalny z zestawu asusa. Co do ceny 2500 to cena na zestaw + OS. Niestety ze względów księgowych nie mogę w tym roku przekroczyć 2600zł brutto za komputer bo jeszcze kupuję monitor. Po nowym roku mogę ew. dokupić RAM itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 A ten GT 620 to twój pomysł czy komp jest w tej specyfikacji dostępny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 GT620 to pomysł Asusa , w wersji z I5 na pokładzie jest dodatkowa karta .Ten konkretny model w X-Com.pl jest za 1 999 zł .Xeona do 2,5k zł nie dostaniesz , chyba że na razie zrezygnujesz z SSD .Tak to albo podany Asus albo składany gotowiec z SSD ale bez dodatkowej karty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcdeq Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) jest w zestawie, ja nie potrzebuję w zasadzie mocnej karty graficznej. W tych programach jej użycie jest mało istotne. Czy taki zestaw będzie ok?i5 4670 + płytka 1150 (tu nie wiem co warto wybrać) 8gb RAM, 1TB WD Blue albo Seagate, (ssd jeśli zostanie $), zasilacz Corsair 400-450W, i OS win7 HP 64bit. Edytowane 21 Października 2013 przez marcdeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 I5 4440 (nie ma sensu brać 4570 czy 4670K chyba że chcesz OC ale to tylko podnosi cenę ) , do tego płyta na H81 ( ceny od 150 zł ) lub B85 ( 250-320 zł ) .Potem w razie czego tego I5 można wspomóc lepszą kartą np. GT640 czy GTX650 ( CUDA ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...