Skocz do zawartości
Kluska

Komp do Autocad oraz WOT, ok 3300zł

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jest to mój pierwsszy post na forum, więc chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami :).

chiałbym zmienić/kupić komputer

komputer głównie do pracy AC (AutoCad) oraz do gry w WOT (dlatego nie zakadam nowego tematu)

chiałbym abyście sprawdzili poprawnośc konfiguracji, zestaw bardzo podobnu do autora tematu, lecz wprowadzone kilka zmian. Aktualnie jedna kośc RAM 8GB, później dokupienie drógiej (czy to nie będzie problem, że będą dwie kości ne kupione w „pakiecie”). HDD posiadam, dlatego tylko SDD póżniej też planuję dokupienie drógiego i zrobić RAID, teraz moje pytanie ten Plextor lepszy czy Kingston. Mam również pytanie czy nie dołożyć do 4670 bez K, nie chcę podkręcać, czy wzrost wydajności w AC będzie zauważalny do 4570

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim stopniu soft do AC będzie wykorzystywał kartę a w jakim stopniu procka ?Może na wszelki wypadek dołóż do Xeona E3 1230 V3 - kosztuje jakieś 100 zł więcej a może się przydać . Kup tańszy ram oraz płytę - np. MSI B85M-G43 za 260 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

również zastanawiałem się nad Xeonem ale po obejżeniu tego filmiku stwierdziłem że I5 i SSD będzie wystarczający

na filmiku AC pracuje na grafice Intel® HD Graphics 2500, i 8GB ram, a na GTX będzie jescze lepiej, będzie można włączyć przyśpieszenie sprzętowe w AC, znajomy ma GTX 660 i przyśpieszenie dużo daje w AC, po włączeniu praca staje się bardziej płynna, podczas zaznaczania obiektów, obiekty które będą zaznaczone zmieniają linię ciągłą na przerywaną, przydatne podaczas zaznaczania „wybiórczego” obiektów

Wybór płyty był podyktowany wyborem procesora, z tego co wyczytałem to płyta ma również niezłą dźwiękówkę, a podczas pracy w AC lubie słuchać muzyki :)

nie znalazłem tanszej kości RAM 8GB 1600 MHZ

a co z dyskami Plextor lepszy czy Kingston, oraz czy dróga kość RAM zakupiona później nie będzie „kolidować” - czy będzie działąć w trybie dualchanel (zakłądam że kupię tej samej firmy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ kluska

1 506401 Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S) 359,00 359,00 Usuń

2 582748 Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance) 354,01 354,01 Usuń

3 544478 Pamięć Crucial CT102464BA160B 267,25 x 2 szt.  534,50 Usuń

4 580233 Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black SPC090 149,01 149,01 Usuń

5 522538 Zasilacz Corsair CX Series 500W ATX, 80 Plus Bronze Certified, EU Version (CP-9020047-EU) 207,70 207,70 Usuń

6 546529 Procesor Intel CORE I5-4670 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54670 789,00 789,00 Usuń

7 612737 Karta graficzna KFA2 K45R Blue GF GTX760 EX OC PCI-E 2GB DDR5 256BIT W/DP/HDMI/DVI-D/DVI-I/Cooling Fan(G) (G-K45RL-76NPH6DV8RNZ-KFAG) 929,00 929,00 Usuń

Suma 3322,22

@tesel

hmm, nie znam się, ale z tego co wyczytałem to opóźnienie w pamięciach RAM, czym niższe tym lepiej, Twoja konfiguracja ma CL 11

co do grafiki KFA2 - Premium Nvidia Graphic, na stronie producenta nic więcej nie piszą na temat jej wyjątkowości, dodatkowo

taktowanie rdzenia

• KFA2 GTX760 1058/1110
  • Gigabyte GTX760 1085/1150

dodatkowo do gigabite dostanę grę (nie wiem czy bedę grał ale zawsze to jakiś +)

zasilacz Be Quiet! ma dwie linie 12V a Corsair jedną (jeśli dobrze intepretuje dane producenta)

obudowa wolałbym z grubej blachy M23 waży ±4,60kg a X80 ±9,50kg, dodatkowo w X80 można zamontować 9 wentylatorów, obudowa dobrze przewiewna

X80

Dołączona grafika

M23

Dołączona grafika

Twoja konfiguracja jest jedynie lepsza że ma 16GB, ale tak jak pisałem, pamięć zamieżam dokupić 2-3 m-c, tak samo jeśli będzie stokowy radiator głośny wymienię na coś cichego (np. Thermalright HR-02 - Macho 120 lub CPU Raijintek EreBoss (0P105250) ) a jak obudowa będzie dobrze wietrzona to może uda się radiator w pasywnie ustawić

wracając do dyskusji, dysk zostaje Plextor, jeszcze tylko pamięć, z tego co się orientuje to nie powinno być problemu z działaniem jak dołożę drugą kość później

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena to max 3500

co do opóźnień to rzecz jasna że nie zauważę, tak samo jak różnicę w wydajności na kilku/kilkunastu MHz

na zasilaczu który ma kilka lini 12V trzeba uważać aby jednej nie przeciążyć, ten L8 ma odpinane kable, a CX nie, wiem wiem że zmieszczą się w budzie i nie będzie ich wiele widać

co do obudowy to lubię mieć chłód/przewiewną (nie tak jak znajomy, po otwarciu budy aż cieplej się robi z pokoju, wentylatory zwalniają, inna sprawa że jej nie czyści)

masz racje procesora nie zauważyłem

zastanawiam się jeszcze nad dyskiem SSD, czy na jakiegoś Samsunga  nie zamienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z technicznego punktu widzenia to każdy zasilacz ma 1 linię dla danego napięcia bo źródło zasilania jest tylko jedno .

Więc to czy dane PSU ma 4 linie 12V czy tylko jedną to jest mało ważne , ważniejsze jak dane linie są skonstruowane .

Najlepiej wypada PSU z 1 linią - bo wtedy nie ma ryzyka że zasilacz nie wyrobi z dostarczaniem papu dla procka i karty/kart .

Co innego z PSU z wieloma liniami - jak sprzęt będzie tak podpięty że zasilanie będzie brane tylko z jednej linii to w pewnym momencie psu może powiedzieć papa i zwyczajnie się wyłączyć lub restartować . 

Corsair ma 1 linie +12V - 38A , czyli 456 W mocy jest w stanie dostarczyć . 

BQ ma 2 linie - odpowiednio 28A i 20 A / 336 W i/lub 240 W , moc maksymalna jaką BQ może dostarczyć na liniach +12V wynosi 480W .

W sytuacji gdy CPU + Karta wymaga ponad 240W mocy to BQ może się nie sprawdzić ( choć to mało prawdopodobne ) , Corsarz poradzi sobie lepiej . 

Natomiast BQ większą moc łączną na linii +12V i w dodatku jest modularny . 

Co do chłodzenia - do i5 non-K nie ma potrzeby brać dodatkowego chłodzenia , chyba że jesteś fanem ciszy - wtedy możesz brać dodatkowego chłodzenie , choć nie koniecznie Macho czy to drugie , spokojnie starczy 2x tańszy SPC Spartan czy coś podobnego . 

Ilość wentylatorów to też duża przesada - do typowego kompa z 1 kartą medium spokojnie starczą 2-3 wentylatory dobrej klasy , max. 4 .

Więcej to jak byś miał I5/I7 w wersji K po ostrym OC i do tego topowe karty jak GTX780 / GF Titan / R9 290X lub masz CF/SLI z 2 lub więcej kart . 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sądzę że GTX760 + 4670 weźmie więcej niż 336W

co do ciszy to może fanem nie jestem ale nie lubię jak słyszę wiatraki, aktualnie w budzie mam 4x SILENT WINGS (2x120 + 2x80), najgłośniejszy wentylator jest na HD3850, na procesorze mam

Scythe modelu już nie pamiętam bo to było z 6 lat temu, wentylator kręci się ok 1000 obr./min (pewnie jest możliwość dokupienia mocowania do podstawki 1150)

z tym zasilaczem daliście mi do myślenia

to tak zostaję przy zestawie który podałem + zmiana procka na 4670, pamięć dokupię za 2-3 mc, nad zasilaczem się zastanawiam? i jeszcze ten dysk SSD

EDIT:

aktualny zestaw

uwzględnione uwagi oprócz pamięci

zestaw z 16GB RAM - trochę ponad budżet

co do wentylatorów to myślałem min. 5 (3x nawiew, 2x wywiew)

Edytowane przez Kluska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kluska .

Z zasilaczami to był tylko przykład, w dodatku mówiłem o drugiej linii tego BQ która ma już 20A / 240 W .

Oczywiście dla GTX760 i 4670 to nawet te 240W starczy spokojnie , dużo mocniejsze I7 3890X ( w dodatku po niezłym OC ) i GTX780 ciągną w stresie ok. 400W ( pobór całej platformy @ Furmark czy Metro 2033 ) . 

Z liczbą wentylatorów - tak jak pisałem wcześniej , duża ich liczba tylko generuje hałas a nie poprawia chłodzenia w takim układzie . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z liczbą wentylatorów - tak jak pisałem wcześniej , duża ich liczba tylko generuje hałas a nie poprawia chłodzenia w takim układzie . 

jeśli zamontuję wentylatory które generują głośność na poziomie 17dB(A)to raczej głośno nie będzie (SILENT WINGS 2 PWM 120mm 1500rpm 85m3/h)m dodatkowo obudowa posiada  kontroler obrotów (wyłącz, wolno, szybko) może obsługiwać do 6 wentylatorów

dzięki bardzo za pomoc w złożeniu kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi