MaciekCi Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Generalnie, już któryś raz spotykam się z tym, że wyszukiwarka serwisowa jest po prostu beznadziejna. Szukanie konkretnego artykułu czasem zajmuje mi kilka minut, bywa to bardzo irytujące. Przykład ? Oto wyniki wyszukiwania frazy "test 680 gtx" I przez pierwsze 5 stron (dalej nie miałem już cierpliwości) ani widu, ani słychu testu 680tki. Oczywiście wyszukiwarka tak samo działa dla każdego innego, starszego modelu. Dodatkowo, nawet dla najnowszego 780GTX jest mocno nieprecyzyjna. Pierwsze wyniki to Gigabyte, MSI, Asus, referent gdzieś na dalekich stronach. Oczywiście wiem, że wyszukiwarka to kawał dobrej roboty i ciężko to usprawnić, więc mam inny pomysł. "Blogowy" styl serwisu jest fajny, dopóki przeglądamy najnowsze artykuły, im dalej w las ... Generalnie jest to bardzo zgubne. Dlatego proponuję, owszem wymagającą, ale uważam, że usprawniającą gigantycznie modyfikację w dodaniu spisu, chociażby w takim stylu jak ma to dpreview.com. Jest blogowy styl ? Jest. Teraz wybieramy Cameras -> Producent -> voila, mamy piękny spis aparatów z sortowaniem według daty premiery. Tutaj oczywiście zamiast producentów aparatów byłyby podzespoły. Idąc dalej ... wyświetlane podzespoły (np. karty graficzne) jako referenty a poniżej odnośniki do konkretnych producentów (np. do przeglądu, recenzji itd.). Po kliknięciu podstawowe parametry. Sporo roboty ? No sporo, ale uważam, że dzięki takiemu ficzerowi zyskacie wielu odwiedzających, bo wszystko będzie "jak na dłoni" a nie gdzieś pochowane po kątach, zwłaszcza, jak wyszukiwarka jest ... kiepska. Edytowane 1 Listopada 2013 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 Tutaj pomóc może tylko nasz super-admin: Ullisses :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 Pomysł fajny, tylko kto to wklepie? Jedyną osobą, która zna na tyle publikacje w serwisie (by mogła takie coś stworzyć), jest mój przedmówca. ;] Oznaczało by to jednak kilka(naście?) dni pracy i wcześniej utworzenie jakiegoś mini-systemu lub przynajmniej nowej struktury w serwisie. Co do wyszukiwarki to niestety w obecnej chwili nie mam czasu jej przerabiać, bo zajmuję się czymś innym, ale.... Pozwoliłem sobie pogrzebać w jej ustawieniach i wydaje mi się, że zrobiło to _jakąś_ różnicę. Wpisz teraz: gtx 680 Jak jeszcze nie jest wystarczająco dokładnie, to rozwiń opcję wyszukiwania zaawansowanego. Tam można dodać słowa niepożądane (np. 770) co wytnie z wyników nowsze testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2013 Pomysł fajny, tylko kto to wklepie? Jedyną osobą, która zna na tyle publikacje w serwisie (by mogła takie coś stworzyć), jest mój przedmówca. ;] No cóż, Caleb + reszta redaktorów powinni dać radę. ;) Należałoby jedynie stworzyć im prosty system dodawania takich elementów. Oznaczało by to jednak kilka(naście?) dni pracy i wcześniej utworzenie jakiegoś mini-systemu lub przynajmniej nowej struktury w serwisie. No dokładnie, a i tak uważam, że lepiej wcześniej, niż później, bo z roku na rok się sprzęt nawarstwia. ;) Chyba, żeby troszeczkę sobie odpuścić i zacząć cały system powiedzmy od rodzin Kepler/Haswell . Zawsze to duża zmiana na przyszłość. Ewentualnie w wolnych chwilach dodawać coś wstecznego. Pozwoliłem sobie pogrzebać w jej ustawieniach i wydaje mi się, że zrobiło to _jakąś_ różnicę. Wpisz teraz: gtx 680 Jak jeszcze nie jest wystarczająco dokładnie, to rozwiń opcję wyszukiwania zaawansowanego. Tam można dodać słowa niepożądane (np. 770) co wytnie z wyników nowsze testy. Yhym ;) znaczki / " / nie robią różnicy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2013 1. Typu nie zaznaczaj. 2. Cudzysłów robi różnicę. Wyniki różnią się - nieznacznie, ale jednak. 3. Podobnie różnice robi znak minus przed danym słowem - np: http://www.purepc.pl/search/node/-770%20gtx%20680 Rozumiem, że szukasz tego: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_680_vs_radeon_hd_7970_pojedynek_kart_dla_graczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2013 Rozumiem, że szukasz tego: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_680_vs_radeon_hd_7970_pojedynek_kart_dla_graczy ? Ok, błędnie założyłem, że jest osobny artykuł pt. "Test 680 GTX" , teraz dopiero widzę, że jest to zawarte w "pojedynku". ;) Cóż mi tu pozostaje dodać ? Usystematyzować nazwy ? ;) Tak czy siak, przeważnie znajduję to, co chcę, ale nie należy to do najprzyjemniejszych. :) Także apeluję o pomysł "spisu" - nawet od czasu rodzin Kepler/Haswell. Wiem, że rzucam Wam na barki kawał solidnej roboty, ale z perspektywy użytkownika, jest to bardzo przydatna opcja. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacob Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Fajny pomysł, bo wyszukajka nie zawsze działa poprawnie i wyświetla ogrom wyników :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...