Skocz do zawartości
byniek

Asrock z77 extreme4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Zamierzam zmienic mobo, docelowo ma byc intel i7 3770k, ale to jeszcze nie teraz. więc mobo przyszłościowe.
Interesuje mnie Asrock z77 extreme4 http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-extreme4-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata-raid-ddr3-sli-crossfire-z77-extreme4-458745/

Moja aktualna konfiguracja:
Intel i5 2500k
Asrock h67 DE3
4 gb Goodram 1333 mhz
Gigiabyte ATI Radeon 6950 1gb OC
Chieftec APS 550 550W

Komp uzytkowany do gier i takie tam domowe...
Mam zamiar podkręceic go na 4,5GHz+ w planach aktualizacja ramu co najmniej 8 Gb, do tego nowa grafa. może jescze dysk SSD 120gb. rozbudowa kompa bedzie postępowac powoli.

1. Najważniesza sprawa czy zasilacz to pociągnie.
2. Kupic z77 extreme, czy p67 Pro i  zaoszczędzic na przyszlośc, lub dołożyc ram w tej cenie/ew inne zakupy
3. Olac to i zbierac kase -> budowa od podstaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana I5 na I7 w kontekście gier jest bezsensowna .

Tym bardziej że przy zakładanym OC I5 będzie mniej problematyczny z racji lutowanego IHS-a .

Co do do Asrock Z77 Ex4 vs. P67 Pro3 - to do czego potrzebujesz płytę i czego od niej oczekujesz .

Ex4 ma wyjście USB 3.0 na płycie i 2 pełnoprawne porty PCI-E 16x , OC też może być świetne .

P67 Pro3 jest tańsza ale ma USB 3.0 tylko na śledziu . 

Zasilacz powinien dać radę , zależy jaką grafikę tam włożysz , ma 450W na linii +12V ( przynajmniej miał w chwili kupna , teraz może mieć mniej ) . 

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi