Cron Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Próbowałem znaleźć informacje w internecie ale zawiodłem : / Zastanawiam się nad kupnem płyty głównej do mojego nowego komputera i jedna posiada slot msata a druga nie. Teraz pytanie jest takie - lepiej kupić zwykły 256gb ssd + hdd czy msata ssd jako cache do hdd? Jak to wygląda wydajnościowo? Drugie pytanie czy pozwoli to zaoszczędzić na sdd kupując taki z mniejszą pojemnością? (Bo z tego co rozumiem system sam sobie dobierze jakie pliki powinni być na ssd i nie trzeba będzie instalować całych aplikacji na nim). Jeżeli msata to dobre rozwiązanie to które polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Cache nie, nie ma sensu, SSD na system, apsy, Hdd na filmy/archiwa. Użyć msata można, ale nie wiem czy jest sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 ... Jeżeli msata to dobre rozwiązanie to które polecacie? Gwoli ścisłości, Sata czy mSata nie ma tu znaczenia cache lub bez niego można zrobić na dowolnym ze złącz. Ze strony praktycznej HDD z cache nie dorasta wydajności SSD więc jw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...