generał Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 mam sdi i serwer na freesco w sieci 3 kompy i tu jest problem .prosiłem sąsiada żeby nie ściągał przez kaze po 22 ma na to cały dzień i gość ma mnie w [gluteus maximus] leci na kazie az miło :( , mam taką sytuację (synka 2 m-ce :) że siedze przy kompie tylko wieczorem i chcę pograć w CS i nie mogę bo mi gość blokuje przesył. mam dostęp do serwera z domu wchodzę w opcje ban wpisuje jego ip i kupa net mu śmiga i chciałbym założyć mu bana na parę godzinek :) proszę o pomoc !!! z góry dzięki czy to prawda że freesco 2.7 obsługuje tylko 3 karty sieciowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 fresco 2.31 chyba obsługuje 7 sieciówek. A co do sąsiada, to przecież mozna jeszcze raz sie przejść i porozmawiać, powiedzieć o co chodzi, a jak sie nie da gadac to postraszyć chcociaż że dostanie bana :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 byłem u niego nie raz :) inaczej bym nie pisał a bana miałby tylko kiedy gram tak koło 23 do 2 :) chyba nie jest tak strasznie 21 godz ma dla siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 mam dostęp do serwera z domu wchodzę w opcje ban wpisuje jego ip i kupa net mu śmiga i chciałbym założyć mu bana na parę godzinek proszę o pomoc !!! z góry dzięki czegos tu nie kumam...zakaldasz mu bana a net nadal mu dziala??...to chyba jakis"wirtualny ban" :) co do blokowania kazy...musisz zablokowac porty dla jego IP od 1000 do 5000..wtedy kaza sie mu udlawi bo bedzie na porcie 80 sciagac ( wtedy lacze powinno ci wystarczyc do gry w CS-a ) najlepej zrobic to z opcja zeby blokada nmastepowala od 22 do 4 rano...na razie nie pamietam jak to bylo ale poszukam troszke na sieci to wtedy dam ci linki z opisem jak to zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Przy tak malej sieci chyba jednak lepiej sie isc i po prostu dogadac. Natomiast jak kaza bedzie biegac po porcie 80 to nie wiem czy bedzie dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 na neo+ qmpel inaczej zablokowal kazze (z moja pomoca ;)). lucent@router -> wszedl do PAT -> przekierowal port 80 na lewe IP z lanu -> kazza DIE ;) milutkie nie :?: ;) ;) (nadal nie wiem, dlaczego to dziala :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 ...Natomiast jak kaza bedzie biegac po porcie 80 to nie wiem czy bedzie dobrze... zgadza sie...ale to Kaza bedzie biegac na tym porcie u gostka ktoremu zostala zablokowana wiec w niczym to nie przeszkodzi innym uzytkownikom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 na neo+ qmpel inaczej zablokowal kazze (z moja pomoca ;)). lucent@router -> wszedl do PAT -> przekierowal port 80 na lewe IP z lanu -> kazza DIE ;) milutkie nie :?: ;) ;) (nadal nie wiem, dlaczego to dziala :P) wszystko sie zgadza z tym ze teraz temu komus nie beda dzialac www no chyba ze skorzysta z serwera proxy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 nie, nie :P na routerze przekierowal wchodzacy port 80 na IP ktore nie istnieje u niego :P www i reszta (procz kazzy) wszystkim chodzilo poki modem nie padl :( a teraz dostanie (dostal, nie wiem :P) modem na USB :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 ...Natomiast jak kaza bedzie biegac po porcie 80 to nie wiem czy bedzie dobrze... zgadza sie...ale to Kaza bedzie biegac na tym porcie u gostka ktoremu zostala zablokowana wiec w niczym to nie przeszkodzi innym uzytkownikom Mialem na mysli jak juz kaza wejdzie na port 80 to aby user nie kazowal musilbys mu wywalic www... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Jedynym sposobem wywalenia kazy jest kontrola stringów w pakietach idących i na ich podstawie blokowanie. Inne metody są nieskuteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Jedynym sposobem wywalenia kazy jest kontrola stringów w pakietach idących i na ich podstawie blokowanie. Inne metody są nieskuteczne. zgadza sie..to jest najlepszy sposob..ale freesco jest na jajku ktore tego nie obsluguje :(( dlatego pozostaje blokada portow + zrobienie transparentnego proxy i przekierowanie na niego port 80 :D wtedy zadna kaza nie podskoczy albo zainstalowanie skrypt justice ktory dynamicznie ogranicza pasmo w zaleznosci od stopnia zapchania lacza i ilosci uzytkownikow w sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 DZIĘKI ZA ZAINTERESOEANIE :) BYŁEM U NIEGO PO RAZ KOLEJNY I OBIECAŁ ŻE NIE BĘDZIE ŚCIĄGAŁ PO 23 :) A NA BANA WPISYWAŁEM TAK 192.168.0.4 e,192.168.0.4 e,192.168.0.4/24 1,192.168.0.4 to wszystko na freesco i nic nie blokowało dostęp do serwera mam z domu jako admin :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 DZIĘKI ZA ZAINTERESOEANIE :) BYŁEM U NIEGO PO RAZ KOLEJNY I OBIECAŁ ŻE NIE BĘDZIE ŚCIĄGAŁ PO 23 :) A NA BANA WPISYWAŁEM TAK 192.168.0.4 e,192.168.0.4 e,192.168.0.4/24 1,192.168.0.4 to wszystko na freesco i nic nie blokowało dostęp do serwera mam z domu jako admin :)DZIĘKI ZA ZAINTERESOEANIE :) BYŁEM U NIEGO PO RAZ KOLEJNY I OBIECAŁ ŻE NIE BĘDZIE ŚCIĄGAŁ PO 23 :) A NA BANA WPISYWAŁEM TAK 192.168.0.4 e,192.168.0.4 e,192.168.0.4/24 1,192.168.0.4 to wszystko na freesco i nic nie blokowało, dostęp do serwera mam z domu jako admin :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Pod freesco można skutecznie komuś zablokować net wpisując spod konsoli (telnetu): ipfwadm -I -i reject -P tcp -S 192.168.0.3 -D any/0 gdzie 192.168.0.3 jest adresem gościa któremu chcesz całkowicie zablokować dostęp do sieci. Na końcu tej regułki dla firewalla można dopisać przedział blokowanych portów oddzielony dwukropkiem, np. 21:8000 Zdjęcie bana odbywa się podobnie: ipfwadm -I -d reject -P tcp -S 192.168.0.3 -D any/0 Wszystkie wpisane w ten sposób regułki dla firewalla nie są pamiętane po restarcie routera. Jeśli chcemy aby były ładowane ponownie po restarcie, należy je wpisać do pliku rc_user. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 DZIĘKI ZA ZAINTERESOEANIE :) BYŁEM U NIEGO PO RAZ KOLEJNY I OBIECAŁ ŻE NIE BĘDZIE ŚCIĄGAŁ PO 23 :) A NA BANA WPISYWAŁEM TAK 192.168.0.4 e,192.168.0.4 e,192.168.0.4/24 1,192.168.0.4 to wszystko na freesco i nic nie blokowało dostęp do serwera mam z domu jako admin :) jezeli wpisales tylko adres IP goscia tzn 192.168.0.4 to ban nie bedzie dzialac bo najpierw musisz dac literke "l" lub "e" gdzie: "l" oznacza adres z sieci wewnetrznej a "e" z zewnetrznej...czyli w twoim przypadku powinno byc: l,192.168.0.4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 dzięki będe miał na przyszłość narazie jest spoko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...