Noirr Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam laptop 2 letni, problem polega na a na dwóch rzeczach a) znacząca spadłą wydajność laptopa (w tych samych grach) - format nie pomógł b) zacina się na zasadzie 20 sekund dobrze np. i "ścina" 1 sek. itd. itd. Wymieniany był dysk, jest teraz ssd plextora, ale wydaje mi się że ten problem był również przed wymianą .... ale nie pamiętam w każdym bądź razie to nie tłumaczy spadku klatek w grach. Przegrzewa się chyba cpu/gpu ale teraz nie jestem pewny, kilka dni temu wyskoczył mi komunikat GPU : 75-85*C nvidia CPU : 70-80*C c2d 2.4ghz W grze, ale bez stresu. podczas uruchamiania windowsa, że komputer nie może sprawdzić voltów adaptera czy coś w tym stylu. (nie mam baterii, leci na zasilaczu) I teraz Panowie, proszę o pomoc. Waszym zdaniem to zasilacz czy trzeba udać się do serwisu, żeby nałożyć pastę itd. (ostatni serwis z rok temu, może 1-1.5) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) 1. Przedmuchaj chłodzenie, bo możesz mieć tam pełno kurzu - choć najskuteczniejsze będzie czyszczenie po rozkręceniu. 2. Odpal jakiś soft do monitorowania taktowania procka/grafy. 3. Połóż coś pod nóżki lapka - temperatura powinna być nieco niższa. Edytowane 25 Listopada 2013 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noirr Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Ok, zgaduje że to temperatury, podstawkę mam, więc idę kupić pastę termochłodzącą. Jaka będzie najlepsza? monochromatyczna czy cu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noirr Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Temp spadła ale nadal coś jest nie tak, znacznie obniżona wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Może gdzieś spadło taktowanie, jedziesz na oszczędzaniu energii, albo dysk zdycha - przyczyn może być dużo. Edytowane 26 Listopada 2013 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zent Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 "podczas uruchamiania windowsa, że komputer nie może sprawdzić voltów adaptera czy coś w tym stylu. (nie mam baterii, leci na zasilaczu)" Skoro wyskakuje Ci monit o problemie z zasilaczem przed wczytaniem windy, to może problem leży właśnie w tej rzeczy. Spróbuj popytać znajomych czy nie mają podobnego lapka, bo może problem leży tutaj i nic więcej poważnego nie dzieje się. W dodatku większość zasilaczy Dell, HP mają takie same wtyki, niektóre serie Acer, Asus i Toshiba także. Więc może ktoś będzie miał na sprawdzenie. Pamiętaj tylko, aby napięcie się zgadzało z tym na Twoim zasilaczu. Bo większe napięcie (V) może coś spalić, a na mniejszym się nie uruchomi, albo uruchomi i zaraz wyłączy. Natomiast jak będziesz miał trochę więcej amper (A) na drugim zasilaczu to nic się nie stanie, mniej będzie obciążony :) Ale jeśli chodzi o laptopy i takie sytuacje to jak przedmówca wyjaśnił przyczyn może być naprawdę wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...