Skocz do zawartości
tyranxp

Alternatywny monitor z zestawu Eizo FG2421.

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam złożony ten zestaw. Czy istnieje jakiś alternatywny monitor z tego zestawu?

Ten monitor Eizo FG2421 posiada 8-bitową palete. A spodziewałem się czegoś większego...szkoda.

Przed premierą FG2421 przez cały czas obserwowałem monitora Eizo FS 2333, jednakże są problemy z efektem srebrzenia. Pomyślałem, że wystarczy mieć LED-ową (zimna barwa) lampkę na biurku i problem samo zniknie. Tyle, że ja lubię siedzieć w ciemności grając lub oglądając jakieś filmy.

Więc, proszę was o jakieś sugestie przy wyborze innego monitora. Chyba że poczekam na jakiegoś G-Sync lub kupić monitor z tą funkcją.

A przy okazji poczytajcie recenzje tego monitora

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eizo FS2331 jest fajny (prawdziwa czerń, nocą nie wypala gał), aczkolwiek smużenie bywa problematyczne, choć przy Overdrive @Enhanced nieprzesadne. Prawdopodobnie ciężko będzie o niesrebrzącego IPSa w tej cenie (owy Foris jest na PVA). Sam ostatnio stałem przed wyborem nowego monitora i nabyłem FS2331.

Dobrze by było, jakbyś przed zakupem sprawdził osobiście, jak się sprawa ma.

Kurde, to już drugi post, w którym wychwalam ten monitor w tym tygodniu, jakoś tak głupio :P

@Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego monitora również obserwowałem (nawet FS 2332Dołączona grafika ). Tylko szkoda tego smużenia to już lepiej zostać przy fs 2333. Tylko powiedzcie, czy tak ciężko jest mając monitor z efektem srebrzenia?

Ogólnie jeszcze nie miałem wcześniej takich monitorów LED i siedzę obecnie jeszcze przy CRT 17 cale LF Flatron775FT Dołączona grafika

W dodatku na prad.de monitor FG2421 otrzymał note "befriedigend" ,czyli tylko trzy gwiazdki (na polski to nic innego jak trója z minusem).

Co powiecie na ten model Asus VN279QLB ma note "sehr gut" najlepszą (tak samo ma Eizo FS 2333 i FS 2332-dziwne).

Ma ktoś namiary, filmiki testu monitora Eizo FS 2333, jak się sprawują po ciemku?

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten monitor Eizo FG2421 posiada 8-bitową palete. A spodziewałem się czegoś większego...szkoda.

Prawdopodobnie nie zauważyłbyś różnicy między dobrze wysterowaną 6-bitówką od Eizo a sensowną 8-bitową innego producenta. Wszystkie matryce są 8-bitowe z wyjątkiem paru sztuk za worki pieniędzy. Do tego trzeba mieć cały tor transmisji w 10-bitach. Karta - kabel  - monit - oprogramowanie.

Kurde, to już drugi post, w którym wychwalam ten monitor w tym tygodniu, jakoś tak głupio Dołączona grafika

Jeszcze jeden i wyjdziesz na handlowca. Dołączona grafika

Tego monitora również obserwowałem (nawet FS 2332Dołączona grafika ). Tylko szkoda tego smużenia to już lepiej zostać przy fs 2333. Tylko powiedzcie, czy tak ciężko jest mając monitor z efektem srebrzenia?

Jednego wkurza i idzie skakać z mostu, drugi w ogóle nie zwróci uwagi. Ciężko powiedzieć, jak będzie w Twoim przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi