Skocz do zawartości
madziulina93

Płyta główna dla Athlona II x4, ddr3

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję nowy zasilacz, ponieważ ten co jest w komputerze jest zepsuty. Wszystkie dane sprzętu są w załączniku :) Cena zasilacza tak do 130 zł. Kto mi coś doradzi ?
http://www.morele.net/zasilacz-i-box-atx-500w-sfan-ce-pfc-24pin-12cm-fan-211017/ zastanawiałam się nad tym, ale nie znam się na zasilaczach, dlatego pisze tutaj :)

post-205852-0-20686200-1386447325_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. skąd wiesz że to zasilacz jest uszkodzony ?

2. najtańsze zasilacze które się do czegoś nadają to np.

http://www.morele.net/zasilacz-ocz-corexstream-series-500w-atx-non-modular-ocz-cxs500w-eu-463853/

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-80-plus-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę w sprawie płyty głównej. Komputer został zakupiony jako prezent na komunię siostry w maju. Wszystko działało aż do wczoraj. Padło na zasilacz (który jest rzeczywiście zepsuty) dzisiaj pożyczyłam zasilacz (100 % sprawny) i dalej nic. Włącznik komputera także został sprawdzony (działa). Następnie zabrałam się za sprawdzenie płyty głównej (zostały wyciągnięte wszystkie karty rozszerzeń) i zasilacz nie rusza. Także wina spada na płytę główną. Teraz pytanie jaką kupić ? Najlepiej bez procesora i chłodzenia bo to mam.

post-205852-0-66750600-1386539846_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego też o tym wspomniałem w poprzednim wątku :>

wymienisz płyte - okaże się że i procesor poszedł etc.

awaria zasilacza zwykle kończy się marnie dla całego PC.

sam zasilacz możesz sprawdzić łącząc przewód zielony z czarnym - powinien ruszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakładając że odpowiednio wpiąłeś się tym buttonem w mobo - i jest on sprawny - to najpewniej jakieś uszkodzenie elektroniki na mobo.

Po takim podłączeniu powinny conajmniej ruszyć wentylatory podłączone do płyty.

Jak nie zależy ci zbytnio na płycie - możesz ją ruszyć pomijając układ startowy - zwyczajnie zwierając zielony przewód do masy.

Jeżeli w układzie powstało jakieś zwarcie - najpewniej usmażysz mobo.

Jeżeli problemem leżał w przycisku/ jakiegoś rezystora w okolicy pinów - płyta ruszy normalnie.

dokładniejszej diagnozy już raczej nie postawię - bez miernika i fizycznego dostępu do plyty ;p

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi