Skocz do zawartości
Cojones

Zakup karty graficznej 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jako , że to mój pierwszy post chciałbym się serdecznie przywitać.

Otóż jakoś we wrześniu padła ( najprawdopodobniej ) mi karta graficzna.Był to wysłużony GeForce GTX 460 SE. Mam teraz problem z wyborem następnej.Mój budżet to około 600 zł ,osobiście myślałem nad GTX 560 Ti Boost 2GB oraz GTX 660 2GB od PoV. Mógłby się ktoś doświadczony wypowiedzieć na ten temat i doradzić ?

Konfiguracja 

CPU : Athlon II X4 640 3.0 GHZ

PSU : Modecom 500W

MOBO: MSI 760GM-P21FX

HDD : 1TB 

RAM : 4GB 1333 Mhz

Edytowane przez Cojones

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego procka to GTX650Ti Boost 1GB max.

Optymalnie to HD7790 .

AII X4 620 jest jednak trochę słabszy niż PII X4 945 - różnica jakieś 20+ % . 

Ten Modecom to co za model dokładnie ?

Co do zmiany platformy - to dołóż trochę jak możesz i bierz I5 4440 + MSI H81-P33 , ostatecznie MSI H61-P20 + używka I5 2300/2400 . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zasilaczu jest tylko  Modecom Feel 500. 

Czyli branie wersji 2GB tej karty się nie opłaca ? 

http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx-650-ti-oc-boost-1gb-ddr5-fvat-i3801852614.html - czy to będzie dobry wybór ?

No i czy zasilacz da radę?

Zmiany platformy w najbliższym czasie  raczej nie przewiduję bo kasy na tą chwilę nie mam.

EDIT: Zauważyłem , że wersja 1GB ma taktowanie pamięci  5000 Mhz , a 2GB 6000Mhz , czy to nie wpływa na wydajność?

Edytowane przez Cojones

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to Feel I/II to raczej nie da rady .

Feel III może by dał radę ale i tak warto by było go wymienić na dłuższą metę . 

Generalnie zasilacz do zmiany .

Co do różnic w taktach - rzeczywista różnica to jakieś 250 mhz , wyższe takty wersji 2GB dadzą nie wiele bo mało kiedy karta będzie wstanie wykorzystać tyle VRAM , przy wykorzystaniu 1GB lub mniej pamięć będzie pracować na szynie 96 bit zamiast na pełnej szynie 192 bit jak w wersji 1GB . 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do różnic w taktach - rzeczywista różnica to jakieś 250 mhz , wyższe takty wersji 2GB dadzą nie wiele bo mało kiedy karta będzie wstanie wykorzystać tyle VRAM , przy wykorzystaniu 1GB lub mniej pamięć będzie pracować na szynie 96 bit zamiast na pełnej szynie 192 bit jak w wersji 1GB . 

Czyli co? W niskiej rozdzielczości karta 2GB będzie znacznie wolniejsza od jej odpowiednika 1GB? Nie pomieszało Ci się coś?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie . 

Zwróć uwagę jak wygląda pod system pamięci na kartach .

To są z reguły kontrolery 64-bit , do każdego kontrolera jest podpięta odpowiednia ilość ramu .

W przypadku  karty 2GB do kontrolera po prostu podpięta jest większa ilość ram . 

Np karta mająca szynę 256-bit i wersje z 1GB i 2GB VRAM .

W pierwszym przypadku są kości 4x256MB , w drugim 4x512MB , więc jak gra nie jest w stanie zapełnić 512MB czy 1GB to karta wykorzystuje tylko 1 lub 2 kontrolery .

Przynajmniej tak było kiedyś , nie wiem czy nadal tak jest ; dodatkowo nie pasi mi układ ramu na tym GTX - karta ma szynę 192 bit i w teorii 3 kontrolery .

Więc przy 1GB przypada jakieś 340MB na kontroler , a takich kości raczej nie ma , najbliżej to by była kość 384MB ew. 320 MB . 

Możliwe że część ramu jest po prostu programowo wyłączona . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wyliczeniu kosztu tej karty i zasilacza wychodzi  680 zł -  trochę za dużo

Gdybym wziął tego Palita : http://allegro.pl/palit-nvidia-geforce-gtx650ti-boost-ne5x65b01009f-i3796174436.html zamiast tamtego Gigabyte'a dużo bym ucierpiał ?

Bo widzę , że taktowanie pamięci wynosi 2505 Mhz , chyba  że coś pokręcili.

A i jeszcze , czy na tym Aerocool dałoby się coś lekko wykręcić bez ryzyka  , że wysiądzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że ktoś nie do końca rozumie jak działa pamięć DDR5 .

Te 2 502 jest OK dla pamięci DDR ogólnie , bo ich efektywne taktowanie jest 2x wyższe niż rzeczywiste .

W przypadku pamięci DDR5 mamy do czynienia z 4x wyższym taktowaniem rzeczywistym , więc ten Palit na 90% ma taktowanie 5 Ghz . 

Aerocool pozwoli na oc tego sprzętu . 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi