Skocz do zawartości
P.J.

Obraz dysku netbook Acer Aspire One AO722

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam netbook Acer Aspire One AO722 a na nim 5 partycji - 3 utworzone przeze mnie, partycja SYSTEM (100 MB) oraz partycja RECOVERY z instalką Windowsa 7 Home Edition (14 GB). Chcę zrobić obraz dysku twardego programem Redo Backup & Recovery i mam kilka pytań:

1. Jeśli przy robieniu obrazu dysku zaznaczę, że program ma skopiować wszystkie 5 partycji, to czy po przywróceniu kopii partycja RECOVERY i SYSTEM nie uszkodzą się w jakiś sposób? Czy nadal będę mógł zainstalować system z partycji RECOVERY?

2. Jeśli zrobię obraz dysku (wszystkich partycji), a potem skasuję np. 2 partycje, to czy po przywróceniu kopii te 2 partycje, które skasowałem zostaną przywrócone?

Mam jeszcze jedno pytanie nie związane z tematem. Widziałem kiedyś dyski znajdujące się w kieszeniach dyskowych i posiadające przycisk do włączania i wyłączania ich. Co się stanie jeśli uruchomię system z takiego dysku, a potem wyłączę ten dysk?

Edytowane przez P.J.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób klon całego dysku to wszystko będzie działać ja dotychczas.

Obraz dysku przedstawia obraz dysku w momencie jego wykonania - wnioski logicznie nasuwają się same (odnośnie pytania o modyfikacje partycji po...)

Ad.3. Bluescreen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób klon całego dysku to wszystko będzie działać ja dotychczas.

Obraz dysku przedstawia obraz dysku w momencie jego wykonania - wnioski logicznie nasuwają się same (odnośnie pytania o modyfikacje partycji po...)

Ad.3. Bluescreen

Zrobiłem obraz całego dysku nortonem ghostem. Po przywróceniu komputer się nie uruchamia (prawdopodobnie uszkodzony boot.ini), a także nie uruchamia się Acer Recovery. Dzięki za pomoc chłopaki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrób ponownie Easeus todo backup free lub Acronis True Image

Jaki jest sens robić obraz kiedy komputer się nie uruchamia :D? Z przywróceniem komputera do stanu używalności sobie poradzę, jednak szkoda mi tej partycji RECOVERY. Chyba się sformatowała. A Acronisem kiedyś robiłem - komputer się resetował w połowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi