Skocz do zawartości
Frasier

Mocno budżetowy zestaw z używanych części, pewnie na socket 775.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam lukę w wiedzy z erami przed Sandy Bridge, a z takich części byłby do komputer.

Chciałbym zorientować się w jaki socket/płytę główną iść, żeby to miało ręce i nogi.

Przeznaczenie:

Internet, bardzo, bardzo niewymagające gry (2D), filmy

w sumie mile widziana akceleracja sprzętowa flash/filmy (tam gdzie się da)/chrome

Jest:

Zasilacz 350W, dysk twardy 2,5 z laptopa

Chciałbym złożyć coś na dwurdzeniowym procesorze, którego największe obciążenie stanowiłby pewnie Google Chrome i treści wideo na nim.

Allegro/Tablica

obudowa - pewnie <50 zł, byle USB było z przodu + wyjście audio

napęd DVD (niestety)

grafika - jeżeli te w procesorze będą (o ile będą obecne) słabe (a chyba od SB były ok dopiero), to pewnie GF210 lub Radeon HD4450 (tego kupowałem już rok temu do innego zestawu i jest ok). Tu nie ma dużego problemu.

RAM - pewnie 2GB minimum, DDR2/3 w zależności od generacji

Pozostaje kwestia socketu i płyty głównej, Socket 775? W tych wszystkich E-seriach zupełnie nie mam rozeznania.

Wiem, powinien paść budżet, ale najpierw chciałbym wiedzieć co jest sens brać. Może 150-200 zł na zestaw płyta+procesor (z wliczonym chłodzeniem). Za mało? Za dużo Dołączona grafika?

Byłby na tym Windows 7 32 lub 64 bit (pewnie problem ze sterownikami mógłby być), obdarty z Aero i innych zmulaczy

Dobrze, jakby nie przesadzało z apetytem na W, ale takie rzeczy tylko w Erze T-Mobile.

AMD nie dyskryminuje, ale z tego co pamiętam od C2D nic nie pokazali przy takich założeniach ciekawego?

Myślałem nad poleasingowymi gotowymi, ale jakoś nie mogę się do nich przekonać, chyba, że się mylę.

Podsumowując:

Jakich par CPU+MB szukać, potrafiących udźwignąć niewymagające zastosowania teraz i w niedalekiej przyszłości.

PS Z drugiej strony zawsze można poczekać aż się Haswellowskie Celorony pojawią w Q1 2014 i wtedy taka para wyniosłaby pewnie z 300-330 zł..

Edytowane przez Frasier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.12.2013 o 16:16, Frasier napisał(a):

Myślałem nad poleasingowymi gotowymi, ale jakoś nie mogę się do nich przekonać, chyba, że się mylę.

Mylisz się, Szedłbym jakiegoś Dell, IBM. 300-350zł C2D, 2GB ramu, markowy zasilacz, porządna obudowa. W okolicach 500zł z oryginalnym Windowsem 7.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy wolałbym zapolować na coś używanego na s1155, pokroju Celerona Sandy/H61/2GB DDR3.

Przy sprzęcie ery C2D nie powinno być żadnych problemów ze sterownikami, zwłaszcza na Win7x86. Jeżeli już koniecznie s775 to E2xxx/E4xxx/E5xxx/E6xxx, mobo najlepiej na chipsecie Intela, tanie GPU (dobrze celujesz)... <- IMO nie opłaca się

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi.

Dam drugą szansę poleasingowym i się im przyjrzę, jak i nowszym socketom.

Powiem tak - na siłę w 775 pchał się nie będę, a im więcej czytam i liczę to wychodzi mi, że sens jest w nim brać "gotowca", a składać to z czegoś nowszego.

Jak wrócę to z konkretnym pytaniem :-). Szkoda tylko, że ceny RAMu jeszcze do "normalnych" nie wróciły. No, ale jak one zmaleją, pewnie znów jakaś "powódź" będzie i dyski oszaleją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz Windowsa to możesz próbować coś poskładać:

płyta http://forum.purepc.pl/topic/356620-sprzedam-mobo-s1155-matx-zasilacz-500w-ssd-120gb/

pamięć http://forum.purepc.pl/topic/356666-2x2gb-ddr3-1333-goodram-i-apacer/

Upolować jakiś procesor.

cpu http://proline.pl/?p=INTEL+G1610 taniej w sklepie niż na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi