Frasier Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Mam lukę w wiedzy z erami przed Sandy Bridge, a z takich części byłby do komputer. Chciałbym zorientować się w jaki socket/płytę główną iść, żeby to miało ręce i nogi. Przeznaczenie: Internet, bardzo, bardzo niewymagające gry (2D), filmy w sumie mile widziana akceleracja sprzętowa flash/filmy (tam gdzie się da)/chrome Jest: Zasilacz 350W, dysk twardy 2,5 z laptopa Chciałbym złożyć coś na dwurdzeniowym procesorze, którego największe obciążenie stanowiłby pewnie Google Chrome i treści wideo na nim. Allegro/Tablica obudowa - pewnie <50 zł, byle USB było z przodu + wyjście audio napęd DVD (niestety) grafika - jeżeli te w procesorze będą (o ile będą obecne) słabe (a chyba od SB były ok dopiero), to pewnie GF210 lub Radeon HD4450 (tego kupowałem już rok temu do innego zestawu i jest ok). Tu nie ma dużego problemu. RAM - pewnie 2GB minimum, DDR2/3 w zależności od generacji Pozostaje kwestia socketu i płyty głównej, Socket 775? W tych wszystkich E-seriach zupełnie nie mam rozeznania. Wiem, powinien paść budżet, ale najpierw chciałbym wiedzieć co jest sens brać. Może 150-200 zł na zestaw płyta+procesor (z wliczonym chłodzeniem). Za mało? Za dużo ? Byłby na tym Windows 7 32 lub 64 bit (pewnie problem ze sterownikami mógłby być), obdarty z Aero i innych zmulaczy Dobrze, jakby nie przesadzało z apetytem na W, ale takie rzeczy tylko w Erze T-Mobile. AMD nie dyskryminuje, ale z tego co pamiętam od C2D nic nie pokazali przy takich założeniach ciekawego? Myślałem nad poleasingowymi gotowymi, ale jakoś nie mogę się do nich przekonać, chyba, że się mylę. Podsumowując: Jakich par CPU+MB szukać, potrafiących udźwignąć niewymagające zastosowania teraz i w niedalekiej przyszłości. PS Z drugiej strony zawsze można poczekać aż się Haswellowskie Celorony pojawią w Q1 2014 i wtedy taka para wyniosłaby pewnie z 300-330 zł.. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Frasier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Myślałem nad poleasingowymi gotowymi, ale jakoś nie mogę się do nich przekonać, chyba, że się mylę. Mylisz się, Szedłbym jakiegoś Dell, IBM. 300-350zł C2D, 2GB ramu, markowy zasilacz, porządna obudowa. W okolicach 500zł z oryginalnym Windowsem 7. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Szczerze powiedziawszy wolałbym zapolować na coś używanego na s1155, pokroju Celerona Sandy/H61/2GB DDR3. Przy sprzęcie ery C2D nie powinno być żadnych problemów ze sterownikami, zwłaszcza na Win7x86. Jeżeli już koniecznie s775 to E2xxx/E4xxx/E5xxx/E6xxx, mobo najlepiej na chipsecie Intela, tanie GPU (dobrze celujesz)... <- IMO nie opłaca się 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Dzięki za uwagi. Dam drugą szansę poleasingowym i się im przyjrzę, jak i nowszym socketom. Powiem tak - na siłę w 775 pchał się nie będę, a im więcej czytam i liczę to wychodzi mi, że sens jest w nim brać "gotowca", a składać to z czegoś nowszego. Jak wrócę to z konkretnym pytaniem :-). Szkoda tylko, że ceny RAMu jeszcze do "normalnych" nie wróciły. No, ale jak one zmaleją, pewnie znów jakaś "powódź" będzie i dyski oszaleją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Jak masz Windowsa to możesz próbować coś poskładać: płyta http://forum.purepc.pl/topic/356620-sprzedam-mobo-s1155-matx-zasilacz-500w-ssd-120gb/ pamięć http://forum.purepc.pl/topic/356666-2x2gb-ddr3-1333-goodram-i-apacer/ Upolować jakiś procesor. cpu http://proline.pl/?p=INTEL+G1610 taniej w sklepie niż na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 imo warte zainteresowania http://allegro.pl/zestaw-intel-s1155-g530-gigabyte-ga-z68ap-d3-i3814126529.html minus mobo to "tylko" hdmi jako wyjście igpu... no i cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...