pawel054 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2013 Witam. Kupiłem TP-Linka WA-830RE aby rozszerzyć sygnał wifi dla routera TP-Link TD-W8951ND. Podłączyłem się z automatu, używając instrukcji - włączam WPS na routerze i następnie wciskam i przytrzymuję guzik na Extenderze. Urządzenia połączyły się ze sobą, ale jest problem. Komputerem łączę się z routerem za pomocą karty WLAN USB. Gdy do Extendera połączę się za pomocą tableta/telefonu wszystko jest ok. Zaczynam ściągać jakąś aplikację przez sklep Play - prędkość to zaledwie jakieś 10-20kb/s. W momencie gdy coś pobieram na tablecie, na komputerze prędkość jest minimalna (ledwie mi się strony ładują). Przestaję ściągać tabletem - na PC prędkość wzrasta do normalnych 6mb/s... Dlaczego pobieranie 10-20kb/s 'zarzyna' praktycznie cały internet (6mb/s - nigdy mniej niż 750kb/s podczas pobierania nie mam)? Może dlatego, że połączyłem się z automatu, a powinienem coś ustawić w routerze/extenderze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2013 To jest normalne : Ten Extender posiada tylko 1 radio i teraz masz pół duplex 50/50(dlatego tak ci skacze prędkość połaczenia...) podłaczając kolejnie urzadznenie robi się jeszcze gorzej... Takie są bolączki repeaterów ( tryb WDS i uniwersal repeater w routerach ) Opcja by to biegało lepiej : Sprawdz ile masz stacji na tym samym kanale i wybierz jak najczystszy kanał. 2 Siła sygnału odbieranego z routera im słabsza tym gorzej ( nie trzymaj routera i rep-a wcisnietych w kąt )-- sprzawdz z jaką siłą odbierasz router.. 3 Najlepsza : kupić 2 Apka spiąć lanem i ustawić na najbardziej oddalonych kanałach ( router 1 a AP na 13 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel054 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 "Sprawdz ile masz stacji na tym samym kanale i wybierz jak najczystszy kanał." Mógłbyś to lepiej wyjaśnić? Co to znaczy najczystszy kanał? Innych sieci bezprzewodowych praktycznie nie ma. Nie wiem jak sprawdzić siłę sygnału między repeaterem a routerem bo po podłączeniu się repeaterem nie mam do niego dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zainstaluj sobie program inSSIDer i spawdz któy kanał jest najmniej oblegany. Przeczytaj instrukcje Repeatera ... musi być panel konfiguracyjny przez www... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel054 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) W załączniku screen z tego programu. Kolor niebieski to połączenie bezpośrednie za pomocą mojej karty WLAN z routerem, a czerwony to sieć którą nadaje repeater. Znalazłem w instrukcji stronę przez którą mam się łączyć z repeaterem, ale ona nie działa. Zarówno gdy połączę się za pomocą LAN czy bezprzewodowo. http://www.tp-link.com.pl/resources/document/TL-WA830RE_V2_User_Guide.pdf Strona nr 15 - jak wpiszę http://tplinkextender.net/ to wyskakuje jakaś strona internetowa... Sorry za double. Zrobiłem wszystko wg. instrukcji tutaj : http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/jak-skonfigurowac-range-extender-tl-wa730re-tl-wa830re/ I teraz w tym programie inSSIDer kanały obu sieci idealnie się na siebie zachodzą. Urządzenia połączyły się ze sobą. Tylko, że jak łączę się za pomocą telefonu z repeaterem to nie ma internetu... Sam już nie wiem co robić... Coś z dhcp pokombinować? Edytowane 1 Stycznia 2014 przez pawel054 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 DHCP powinno być wyłączone na extenderze, ( choć różnie to bywa ) Jak coś to zresetuj drania ... bez łaczenia sie z routerem połącz się z Extenderem i dopiero go konfiguruj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...