shapiro Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Witam wszystkim użytkowników forum. W tym miesiącu planuję zakup zestawu komputerowego i chciałbym się zmieścić w kwocie 4000 zł (nie licząc monitora, bo to najbardziej wrażliwy komponent zestawu, z którym mam najwięcej problemów co do podjęcia właściwej decyzji). Zestaw będzie mi służył głównie do: - CNC: projektowanie i symulacja (toczenie, frezowanie, wycinanie, spawanie), - CAM/CAD: Inventor, Solidworks, Nx Cam, - Grafika 2D: Adobe Indesign (skład broszur). Nie będę grał zupełnie w gry, więc do zestawu wstawiłem gtx650 (ze względu na technologię cuda i stosunkowo niski pobór mocy na poziomie 64W). http://www.morele.net/inventory/info/nvJ41F/ Lp ID Nazwa Ilość Cena Łącznie 1 Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043) 1 118,00 2 Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) 1.5V 2 486,01 972,02 3 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 1 212,00 4 Obudowa Zalman Z5 PLUS - USB3.0 - CZARNA 1 174,20 5 Zasilacz Be Quiet! SYSTEM POWER 7 450W 80+ SILVER (BN143) 1 218,00 218,00 6 Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL - 1 849,00 7 Karta graficzna Gigabyte GTX 650 GV-N650WF2-1GI 1 393,93 8 Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA, BULK 1 65,00 9 Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX 1 363,01 10 Dysk SSD Samsung 840 EVO - 2.5 Cala SSD - SATA 6G - 250 GB 1 625,01 Do zapłaty: 3990,17 Proszę przede wszystkim o doradzenie w następujących kwestiach: - sprawdzenie zestawu pod względem poprawności - wskazanie alternatyw lub lepszych wariantów od podanych przeze mnie produktów a) szczególnie zależy mi na opinii osób, które pracują w CNC, CAM/CAD i na procesorach i5 lub i7 (czy warto dopłacić do i7, żeby mieć 8 wątków). b) zasilacz bequiet wybrałem głównie ze względu na atrakcyjne parametry, zastanawiam się jeszcze na wersją 500W, ale to tylko pod warunkiem wymiany karty graficznej w przyszłości. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez shapiro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Procka 4C/8T można mieć nie wiele drożej niż tego I5 4670K - Xeon E3 1230V3 kosztuje 919 zł w morele.net , to lekko niżej taktowany I7 pozbawiony iGPU . Płytę zmień na MSI B85-G43 , reszta może być . Dodatkowe chłodzenie CPU nie jest potrzebne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shapiro Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Rozważam bardzo mocno też wersję z xeonem 1240V3 i http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b85-pro4-lga1150-atx-hdmi-dvi-vga-snd-gln-u3-sata3-in-b85-pro4-581488/ . W płycie MSI nie pasowała mi możliwość wyprowadzenia tylko po jednym wyjściu USB 2.0 i 3.0 na obudowę (doszedłby jeszcze do tego czytnik). Jednak jeżeli płyta MSI pod względem budowy ma rzeczywistą przewagę to mogę rozważyć używanie tylko po jednym porcie USB 2.0 i 3.0. Rzecz nad którą się zastanawiam to zakup i5 4670k i podkręcenie go na stabilne 4.2GHz. Szczególnie Autodesk Inventor lubi jeden silny wątek. Wiem, że aplikacje będą rozwijane w zakresie lepszego wykorzystania procesorów/wątków. Zadam jeszcze jeszcze pytanie, które może być laickie: jaki system z rodziny windows do rozwiązania xeonem. Pracowałem na serwerowych rozwiązaniach, ale to były obliczenia MES i było to w pracy, więc nie zawracałem sobie tym głowy, bo miało tylko liczyć, liczyć liczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Przy takiej ilości ramu to albo Win 7 Pro albo podstawowa wersja Win 8 . W8 tańszy , wersja podstawowa kosztuje 340 zł , z drugiej strony nie każdemu może podpaść jego interfejs . W7 Pro kosztuje ~160 zł więcej i wygląda dużo bardziej klasycznie niż W8 . Inne wersje systemu to jak potrzebujesz jakieś konkretnej funkcji - np. wirtualizacja Hyper-V , szyfrowanie Bitlocker , dołączanie do domeny windows etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shapiro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Na win 7 pro mam licencję box, a win 8 swego czasu nabyłem za 129 zł. Wiem, że win7 pro jest obecnie lepiej wspierany przez producentów. Co do płyty głównej, to przejrzałem kilka porównań i wychodzi, że jednak MSI B85-G43 jest lepszym modelem. Na chipsecie Z87 bardziej skłaniałbym się do Asrocka, ale tutaj wygląda lepiej. Jedyne co mnie martwi, to fakt, że na oficjalnej stronie MSI nie ma w ogóle testów zgodności Crucial Ballistix z płytami MSI. Komentarze na morele wskazują na problemy w działaniu tych podzespołów. Mam jeszcze pytanie odnośnie chłodzenia boxowego na xeonie - grzać się na pewno nie będzie nadmiernie, ale co jeżeli chodzi o fakt poziomu głośności. Czy jest to parametr pomijalny, czy ma istotny wpływ na jakość pracy. Po kilku godzinach spędzonych nad projektem najważniejsze są niezmęczone oczy, brak sztywności w stawach palców i akceptowalny poziom natężenia dźwięku. Szkoda trochę, że ta konieczność zmiany platformy trafiła mi w tym sezonie, bo ze składanego sprzętu w przyszłości będę mógł jedynie dorzucać dyski, nagrywarkę blu-ray, jak potanieje do akceptowalnej kwoty. Jedyne co mnie cieszy to fakt, że ssd są już na akceptowalnym poziomie cenowym. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...