Andrzej Noga Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam, planuje złożyć komputer do niewymagajacych gier za jak najniższa cenę. Mówię o grach typu cs 1.6, cs source, cod 4, league of legends, a gdyby csgo działał w tych 70 fpsach na najniższych detalach i rozdziale to było pięknie. Chodzi o jak najwydajniejszy komputer do tych 500, oczywiście jak warto będzie dopłacić to tak zrobie.Posiadam napęd,dysk,obudowa od 8 letniego kompa ale dobrze by było gdyby mogła zostać, ramy 2x 512mb a także silentiumpc SpartanWyliczylem sobie ze na sprzęt chciałbym i wystarczyłoby wydać około 500 zł, mianowicie- procesor którego można dobrze kręcić z uwagi na posiadanego Spartana- karta graf pewnie pokroju hd4850 lub 9800gt, cos takiego- płyta główna taka żebym mógł pózniej wsadzić do niej i5 czy cos takiego , poprostu możliwość rozbudowy- zasilaczRamy planuje dopiero pózniej dokupicWięc podsumowując - komputer do niewymagajacych gier za jak najmniejszy hajs. Osobiście myśle ze taki sprzęt z pewnością nada sie na nowsze produkcje, z uwagi na to ze zadowala mnie gra nawet na najmniejszej rozdzielczości i detalach, byle średnie fpsy były na poziomie 60-70. Chciałbym podkreślić ze bazujemy na uzywkach z Allegro, więc byłbym wdzięczny za podawanie linków do aukcji.Myslalem tez zeby zostawic swoja płyte głowna Gigabyte GA-8I915PL-G i dokupic cos do niej pokroju E8600 i kręcić do 4Ghz, ale pewnie nie daloby sie tego zrobic na tej karcie bo jest stara i takie inne... Drugą opcją jest tez kupienie AMD phenoma x4 cos pokroju 965 BE i kręcic, ale to wykracza troche ponad moj budzet, a do tego mozliwosc rozbudowy jest znikoma, tak ze mysle ze najlepiej jest kupic cos slabszego na socket 1155, ale z mozliwoscia rozbudowy.I pytanko ni z gruchy ni z pietruchy - czy opłaca sie kupić kartę graf galaxy geforce 7600gt z chlodzeniem załamana 256mb pci-e za 80 zł , kumpel ma na sprzedaz karte graf ASUS GeForce 9800 GT 512MB DDR3 1GB - do jakiej kwoty jest ona opłacalna ?Z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 http://www.morele.net/inventory/info/4mJHX/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 http://www.morele.net/inventory/info/4mJHX/ Muszę kupować nowy dysk ? Aktualnie posiadam Samsunga SP2004C ktory jest podlaczony aktualnie na ATA, bedzie mozna go dalej uzywac z nowa plytą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 SP2004C to dysk sata wiec nie bedzie problemu z podlaczeniem go pod nowa płyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 Więc proponuje procesor, zasilacz i płytę główną taką jak podałeś, ale co z kartą graf. Za ile karta ASUS GeForce 9800 GT 512MB DDR3 1GB będzie jeszcze oplacalna? I czy będzie dobra do tego zestawu ? Jezeli masz inna propozycje, to napisz, jak napisalem w gre przede wszystkim wchodza uzywki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Szukaj radeona 4770/4830/4850/4870/5770 w wersji z pamiecia ddr5 za ~150zl. Mniejsza szansa ze trafi sie na grzana w piekarniku. Jesli grasz w niskiej rozdzielczosci to sprawdz najpierw czy nie wystarczy ci ta integra. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 Postanowilem ze zrobie tak, iz zamówie procesor, płytę główną, ramy i zasilacz. Karty graficznej bede szukal jezeli integra nie bedzie spelniac oczekiwań. Podajcie mi zestaw : - Zasilacz ( do 100 zl na allegro jakis ) - Plyte glowna ( obil mi sie ten o uszy ten http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h81m-e33-sc-lga1150-h81m-e33-intel-h81-2xddr3-vga-hdmi-gblan-matx-h81m-e33-605697/ Sa jakies tansze alternatywy ? Pewnie nie ;p - procesor ( pewnie G3420 lub G3220, mysle ze one bija wszystkie inne w tym segmencie ) - Jakies ramy 4gb Dzieki i sorry za zamieszanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) http://allegro.pl/profesjonalny-fortron-350-w-hhn-24pin-p4-pci-e-i3848093355.html (coraz droższe dziadostwo ;p ja kupowałem po 21pln ;p ) reszte masz w ww. linku co do ew. grafy- raczej omijałbym HD48xx :) chyba że trafi się naprawdę ładny egzemplarz z mocarnym chłodzeniem. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Taki 350w uciagnie ten procesor + jakas wlasnie HD4850 albo nawet troche lepsza ? Moze lepiej doplacic pare zl i kupic od razu taki zasilacz ktory uciagnie taki i5 + cos typu 650Ti ? A, i ramy podajcie jakis tanie i dobre 4gb zeby pasowaly do plyty glownej, ktora jak sadze jest dobra tak ? http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h81m-e33-sc-lga1150-h81m-e33-intel-h81-2xddr3-vga-hdmi-gblan-matx-h81m-e33-605697/ - niech sie ktos na jej temat wypowie, czy ta jest ok, bo o ile w temacie procesorow i kart graficznych minimalnie cos rozrozniam, to tu w ogole, same znaczki ktore nie wiem co znacza w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) i5 + 650TI weźmie mniej prądu niż pentium i HD4850 ale ofc - zasilacz można wziąć jakiś lepszy - to zwykle zakup na lata, a nie wiem w jakim stanie są obecne zasilacze od vera. każda płyta na chipsecie serii 8x (s1150) będzie ok - kwestia tylko dobrania sobie złącz pod własne potrzeby. ramy każde DDR3 się nadadzą. Byle nie ECC (serwerowe) jak masz gdzieś mediamarket w okolicy to pewnie tam wiszą jakieś kostki kingstona 4GB 1600 CL11 za 119zł. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dasti Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Sądzę, że lepiej kupić tą płytęhttp://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h81m-e-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-h81m-e-602682/ Zbudowana z troche leprzych komponentów wiec dłużej będize ci służyła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 A możesz wyjaśnić cóż to za "lepsze" komponenty? To są wszystko płyty budżetowe więc jest tam pakowane wszystko po kosztach i nikt nie przewidzi ile dany model będzie pracował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) nie warto dopłacać, chyba że autor potrzebuje wyjścia hdmi i usb3.0 na front wtedy mozna popatrzec za tym co najtansze z w/w złaczami. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 http://www.morele.net/inventory/info/JlMK1Q/Czy według Was powinienem coś zmienic ? I czy ten zasilacz jest spoko, bo wydaje się za tani ? Ramy dobre, nie zmieniać na 4GB 1600mhz CL11 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zasilacz zmień. Już lepiej fortrona jakiegoś z allegro.Co do reszty - może tą płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Okej, zasilacz kupie osobno z allegro bo na innym forum też mi poradzili zmienić go. A jaka jest różnica między tymi płytami głównymi bo serio nie ogarniam ? Rozumiem że w przyszłości wejdzie do niej i5.I czy będę mógł do niej podłączyć kartę Creative SoundBlaster Audigy SE ktora posiadam obecnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) jak jest na PCIexpress 1x to tak. PCI te budżetówki już nie mają. Pewnie nie jest więc nie włożysz. PCI nie są już wspierane przez nowe chipsety - wymagają więc dodatkowych układów co podbija ich cenę. różnią się - jak już wspomniano - złączami. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 User z innego forum napisał, ze lepiej doplacic do karty gigabyte z Ultra Durable 4 Plus poniewaz zwieksza ona zywotnosc karty zwlaszcza kiedy mysle o dalszej rozbudowie w przyszlosci. Co o tym sądzic? Czy jest to tylko chwyt marketingowy? Karta na morelach : http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-h81m-s2pv-sc-lga1150-h81m-s2pv-intel-h81-2xddr3-vga-matx-ga-h81m-s2pv-601131/Poradzcie mi ogolnie ktora karte glowna wybrac z moreli, bo naprawde nie wiem czy wybrac tą za 160 czy moze za 180, czy moze tego gigabyte... Nie zalezy mi na usb 3.0 ani innych takich duperelach.http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/0,0,,,,,,p,0,,8173O767875,8188O913694/1/#product_list Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Płyta główna to nie karta Ultra Durable - obecnie chyba każdy producent ma odpowiednik czegoś takiego - wystarczy przejrzeć broszurki reklamowe. IMO temat płyt głównych został już w tym temacie wyczerpany. W obecnych czasach jest to najmniej istotny element zestawu komputerowego. Rozbudowa jest nieopłacalna. karty dzwiękowej i tak się musisz pozbyć - gdy zdecydujesz się na karte graficzną - będzie ci tylko wadzić Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Jak na teraz to nie jestem zainteresowany żadną grafiką, jak mówiłem podziałam na zintegrowanej aż uzbieram trochę kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dasti Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) O dziwo jest różnica, Chodzi o np. budowę kondensatorów czy czym zalewane są w niej druciki;) Karta dzwiękowa też nie wszędzie jest ta sama Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Dasti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kondensatory są te same, drucików płyta główna nie posiada Płyta różni się TYLKO portami/złączami niczym więcej. To jest budżetówka robiona po najniższej linii oporu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Noga Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Dziękuje wszystkim za odpowiedzi! Zamówione przeze mnie części prezentują się następująco.http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=74018&s=78773&s=78634&s=68184Niedługo zdam Wam relację jak ten zestaw prezentuje się w grach, w które miałem zamiar grać, oczywiście jak narazie na integrze. Pozdrawiam! Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Andrzej Noga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...