pattol232 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam jestem wiec jak temat dodany do złego działu prosze o przeniesienie . Teraz przejde do rzeczy . Posiadam : Płyte Główna : G1.Sniper.B5 oraz Procesor : Pentium G3220 Zasilacz : Warrior AX500-A i moje pytanie jest takie co lepiej zrobic , kupić do tego zestawu asus-gtx650ti ddr5 1gb(600zł wliczona wysyłka) czy sprzedać procesor oraz płyte główna i kupic płyte pod O.C i i5 2500K lub dozbierać do i7 2600K ( s.1155) a z czasem dołozyc o to ta grafike co wyzej podałem . Budżet jaki wtedy bede miał ( po sprzedazy tych dwóch czesci to w przyblizeniu 1050zł - 1200zł ). Czekam na wasze odpowiedzi bo sam zdecydować nie moge . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Nvidia gtx650ti ddr5 1gb do 2 jajowego Pentiuma to fatalny wybór i to aż za 600 zł. Lepsza i tańsza będzie Asus Radeon HD 7790, 1GB DDR5 za 450 zł z przesyłką. http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd-7790-1gb-ddr5-128-bit-hdmi-dp-box-hd7790-dc2oc-1gd5-569700/. Co do 2 opcji niech wypowiedzą się inni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ja bym wybrał opcje 2. Tylko kwestia trafić coś fajnego. Procesory 650zł+200zł płyta. Akurat obserwuje te części bo sam zamierzam sobie takie sprawić. Za 900zł można wyrwać komplet + jakiś HD7770 do tego. Ja bym tak zrobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pattol232 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Sorki za długą nieobecnosc ale szkoła i mało czasu . No więc myślałem nad tym wszystkim i nie bede pakował sie juz w podstawke 1155 ale zmieniam wszystko powoli ( zestaw pod O.C ) zaczynajac od płyty głównej s.1150 : Mam w tej chwili dwóch faworytów : ASRock Z87 Extreme4 ( bardziej mnie przekonuje z powodu sporej sekcji zasilania ) lub MSI Z87-G55 ( co mnie do niej przekonuje to chyba design tylko ) wybór padł na Asrocka na 95% ale dajcie wlasną opinie żeby dobic do 100% ew podajcie własne propozycje do 500zł ( nie podawac mi wersji "gamingowych" poniewaz nie bede dopłacał ok 100zł za kolorek) W przeciagu 3-4msc wcisnę na płyte I5 z "K" dlatego płyta pod O.C . I jeszcze mi powiedzcie cos na temat tego chłodzenia : Corsair H55 lub 60/70 . Pytam o chłodzenie wodne bo do i5 wtedy juz nie będe kupował chłodzenia powietrznego tylko to bedzie a i najwazniejsze bo to jest pod socket 1155 a z tego co sie orientuje to 1155 i 1150 maja taki sam rozstaw . A jeśli nie to chłodzenie to jakieś do 200/250zł i odrazu żeby pozniej nie zakładac kolejnego tematu jaki "roztwór/ciecz czy jak to sie nazywa do tego stosować" Czekam na odpowiedz. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez pattol232 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Jaki sens jest wymiany płyty bez wymiany procesora? Zostaw to co masz i dozbieraj na wymianę czegoś więcej. Jeśli chcesz w coś pograć to kup HD7790. Najwyżej sprzedasz kartę wymieniając resztę jeśli stwierdzisz, że jest dla Ciebie niewystarczająca. Jeśli w nic nie grasz to zostań na integrze czy co tam masz teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pattol232 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Procesor kupie za 4msc max przy dobrej okazji za 2msc moge nawet kupić jak nie wczesniej . Grafike nie będe kupował bo za 2 tygodnie biore od wujka Sapphire HD7870 oraz zasilacz OCZ 550W FATAL1TY bo zmienia na gtx780 i jakąś zasiłke 750W-1000W a to bede miał za darmo dlatego o karcie nic nie pisze ani innym zasilaczu. Ale z tego co mi pisano (inne forum) to ten amacrox by to uciągnął.Dlatego tak sobie wszystko przemyslałem ze zaczne od podstaw . Teraz bym wziął tego Asrocka -----> I5 K i to chłodzenie lub cos lepszego w tej cenie -----> Dysk SSD i Obudowa ( Zalman Z11) . I dlatego tez myśle nad chłodzeniem wodnym najpierw do procesora(O.C) a nastepnie do karty graficznej ( chybaze beda przyzwoite temperatury). Co do gier do tej pory każda premierówka była u mnie wiec to jest priorytet , zaczynam równiez nauke html-a i z czasem reszty , coś z grafika bym tez próbował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 To pseudo WC od Corsaira jest nic nie warte , za drogie w stosunku do tego co potrafi . Do tego jest hałaśliwe - 120 mm @ 1 700 RPM . W tej cenie można dostać potężny dobre i równie wydajne AC , WC to tylko klasyczne tzn. normalny blok , pompka , chłodnica etc. Ale to koszt 400+ zł za najbardziej podstawowy zestaw z 1 blokiem na CPU . Z dobrych i cichych AC to masz choćby Thermalright HR-02 - Macho - Black White za 167 zł czy nowszego Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A za 180 zł . A chłodzeń AC w cenie tych Corsairów masz choćby PHANTEKS CPU PH-TC12DX za 244 zł czy Prolimatech Megahalems za 240 zł Ceny z morele.net 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pattol232 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ok zaraz zerkne . No ok ale to w ostateczności a jakiś zestaw pod chłodzenie wodne? Mógłby mi ktos spisać tu coś w miare taniego ? Zalezy mi na ciszy a nie terkotaniu i szumie ponieważ grywam nocą najcześciej. Gdzieś czytałem tylko nie pamiętam dokładnie gdzie ze jest mozliwosc złozenia zestawu ( takiego chłodzenia w przedziale 250-300zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Powtórzę to jeszcze raz . Dobrego chłodzenia wodnego nie złożysz w cenie poniżej 400 zł !!! Nie w perspektywie chłodzenia I5 4670K po nie wiadomo jakim OC i HD7870 . Do tego potrzebujesz trochę więcej kasy niż 400 zł . Patrząc po nowych częściach : Blok na CPU - EK Water Blocks EK Supreme LTX - 150 zł Chłodnica wody - Black Water Advanced 121 rev. 3.0 - 119 zł * Pompka - EK Water Blocks EK-DCP 2.2 - 146 zł Wąż - od 5 zł za 1 mb 415 zł za blok , chłodnicę i pompkę , ceny z cooling.pl , ceny najtańszych pasujących podzespołów Do tego złączki , wentylatory 120 mm ( 2 sztuki , do chłodnicy ) etc. * - Jak wykorzystasz nagrzewnicę od Żuka czy innego auta albo grzejnik konwektorowy ( choć nie wiem czy dostaniesz w tej cenie ) to system będzie mógł działać pasywnie . Kompaktowe WC w rodzaju Corsair serii H czy NZXT Kraken odpadają , są drogie , głośne i średnio wydajne - wydajność na poziomie często tańszych AC . A porównywaniu tego do normalnego WC już nie mówię . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pattol232 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 okey czyli jednym słowem mówiąc "dla szpanu" , wiec pozostane przy chłodzneniu powietrzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...