Kyle Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie Napisałem program w C# (WPF+XAML), który łączy się z bazą MySQL i wyświetla z niej dane w DataGrid. I teraz tak: Jak wpiszę polecenie w MySQL Command Line Client : SELECT KOLUMNA_Z_DATAMI from tabela_z_danymi; To dostaję to czego chcę, czyli daty w formacie RRRR-MM-DD ... fajnie. Teraz to samo polecenie wpisane w strumieniu/stringu, już w kodzie programu C#, czyli MojString = "SELECT KOLUMNA_Z_DATAMI from tabela_z_danymi;"; Daje mi daty w kolumnie DataGrid w formacie RRRR-MM-DD 12:00:00 AM ... czyli z godzinami, minutami, sekundami i wskazaniem AM (wszędzie te same, czyli 12:00:00 AM) ... dla czego? Jak się tego pozbyć? ... w ogóle dla czego w linii komend pokazuje co innego, przy tej samej komendzie? Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dlaczego? Nie wiem. Nie jestem bogiem C#, więc mogę podejrzewać, że domyślny (albo ustawiony gdzieś po drodze) styl formatowania DataGrid, dla pól z datą ma właśnie taką postać. Klik 1, klik 2 Gdyby to był problem po stronie SQL, można by próbować zrobić tak: SELECT cast(KOLUMNA_Z_DATAMI as date) as KOLUMNA_Z_DATAMI FROM......albo sformatować datę przez date_format() 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dzięki za wskazówkę. Znalazłem takie rozwiązanie: W kodzie, dodajemy metodę: private void OnAutoGeneratingColumn(object sender, DataGridAutoGeneratingColumnEventArgs e) { if (e.PropertyType == typeof(System.DateTime)) (e.Column as DataGridTextColumn).Binding.StringFormat = "dd/MM/yyyy"; } A w części z XAML, tam gdzie mamy parametry DataGrid, dodajemy kolejny parametr: AutoGeneratingColumn="OnAutoGeneratingColumn" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...