Skocz do zawartości
Crudus

Podkręcanie i5 4670K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i z góry przepraszam za zły dział. 

Podkręciłem i5 4670K na 4.4 GHz przy pomocy opcji w biosie "Load Optimized CPU OC Setting na płycie asrock z87 pro4. Napięcie jakie obecnie jest to: 1.2328 V według programu CoreTemp 1.0 i 1.231 V według CPU-z .  Chłodzenie to Prolimatech Basic 81 i chciałbym się dowiedzieć trochę odnośnie temperatury oraz czy podkręcać na 4.5 GHz. Oto screen z programu CoreTemp 1.0:

Dołączona grafika

CPU-z:

Dołączona grafika

Temperatury i napięcie OK? Nie testowałem jeszcze procka OCCT, ponieważ wentylator chodzi na 1600 obrotów i nie wiem czy to jest OK. Zaraz zobaczę w biosie czy to jest ustawione na sztywno czy też PWM. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem 4,5 GHz przy napięciu 1.2328 V według programu CoreTemp 1.0 i 1.231 V według CPU-z. Niepokoi mnie kilka rzeczy. Pierwszą rzeczą jest wentylator na procesorze ustawiony przez płytę główną na 1600 obrotów. W biosie jest on na standard mode. Drugą rzeczą jest skaczące taktowanie pod obciążeniem w OCCT. Skacze ono od 3,7 do 4,5 GHz to chyba oznacza że cep jest niestabilny(?). Teraz skacze od 3,9 do 4,3 a następnie do 4,5 GHz. Czy to normalne, może jest za słabe napięcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi