Crudus Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam! Jestem nowym użytkownikiem tego forum i z góry przepraszam za zły dział. Podkręciłem i5 4670K na 4.4 GHz przy pomocy opcji w biosie "Load Optimized CPU OC Setting na płycie asrock z87 pro4. Napięcie jakie obecnie jest to: 1.2328 V według programu CoreTemp 1.0 i 1.231 V według CPU-z . Chłodzenie to Prolimatech Basic 81 i chciałbym się dowiedzieć trochę odnośnie temperatury oraz czy podkręcać na 4.5 GHz. Oto screen z programu CoreTemp 1.0: CPU-z: Temperatury i napięcie OK? Nie testowałem jeszcze procka OCCT, ponieważ wentylator chodzi na 1600 obrotów i nie wiem czy to jest OK. Zaraz zobaczę w biosie czy to jest ustawione na sztywno czy też PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Włącz OCCT i potestuj chwilę tego procka to ci powiemy czy temperatury są w porządku . Odczyty z idle są nie wiele warte , procek nic nie robi więc ma w miarę niską temperaturę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crudus Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Podczas robienia tamtego SS wentylator był na Full mode. Zmieniłem na standard mode i tak to teraz wygląda: Jak długo "męczyć" procesor programem OCCT? 20-30 min wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Ale w dalszym ciągu nie widać obciążenia bo jest 0%. Puść OCCT na 30min i pod koneic zrób screen z coretemp. Istotne są temperatury pod obciążeniem a nie w spoczynku. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 W idle różnica nie wielka . Co do testu w OCCT - to testuj jak najdłużej jak chcesz mieć pewność że cep jest stabilny , do odczytu temperatury wystarczy pierwsze 10-20 minut testu a nawet mniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crudus Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Oto ss po 30 min męczenia OCCT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Temperatura w normie , 65 stopni to jeszcze nie tak dużo . Jak chcesz sprawdzić czy cep jest stabilny to męcz go dalej w OCCT , możesz też użyć LynX-a . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crudus Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Zwiększyć taktowanie w biosie do 4,5GHz przy obecnym napięciu? Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Crudus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crudus Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ustawiłem 4,5 GHz przy napięciu 1.2328 V według programu CoreTemp 1.0 i 1.231 V według CPU-z. Niepokoi mnie kilka rzeczy. Pierwszą rzeczą jest wentylator na procesorze ustawiony przez płytę główną na 1600 obrotów. W biosie jest on na standard mode. Drugą rzeczą jest skaczące taktowanie pod obciążeniem w OCCT. Skacze ono od 3,7 do 4,5 GHz to chyba oznacza że cep jest niestabilny(?). Teraz skacze od 3,9 do 4,3 a następnie do 4,5 GHz. Czy to normalne, może jest za słabe napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ciężko znaleźć cały wątek o Haswell i7/i5? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...