tomek0809 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam , otóż wczoraj padła mi płyta główna gigabyte ga ep31 ds3l ( ponad 20000h przepracowane) . Reszta komponentów to : - Zasilacz TAGAN TG 500-U33 - Intel Core E5200 - 3GB DDR2 800Mhz Goodram - GeForce 9600GT - 2 dyski 320 i 250GB Samsunga Na obecną chwilę interesuje mnie zakup procesora , ramu i płyty. Raczej kierowałbym się ku Intelowi i5 ale nie wiem czy na 1150 czy na 1155 i do tego jakąś w miarę przystępną płytę . Oraz 8GB RAM DDR3 ale nie wiem 1333 czy 1600Mhz . Zasilacz ma około roku , a kartę graficzną i dyski wymienię za jakieś pół roku ( też ponad 20000h pracy ). Stary procek i ram pójdą pewnie na allegro . Komputer przeważnie służy mi do grania i od czasu do czasu tworzenia programów , grafiki i ostatnio gier 3D . Raczej nie będę sprzętu rozbudowywał póki nie padnie jak poprzednik , ale chciałbym aby możliwości OC zawsze były w rezerwie jakby coś . e5200 pracował z częstotliwością 3.5 GHz jakieś 2-3 lata na boxowym chłodzeniu i nie było z nim problemów. Także czekam na wasze propozycje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0809 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 A w którym sklepie to miałeś wszystko razem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0809 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Otóż mam jeszcze pytanie co do tej płyty , jeżeli kiedyś zakupię kartę np. gtx 660 to czy rozmiar karty graficznej nie będzie w jakiś sposób przeszkadzał innym gniazdom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zależy jaki model GTX660 i co będzie w okół gniazda PCI-E , jak karta będzie miała chłodzenie 2-slotowe to nie wsadzisz nić innego w drugie gniazdo PCI-E . Co do OC - na tej platformie to musisz dopłacić aby mieć OC - obecnie procek i płyta do OC to koszt trochę ponad 1 200 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0809 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Ale w ogóle nie będzie się dało podkręcać procka na tej płycie czy będzie to ograniczone ? Na tej co miałem płycie gigabyte dało się sporo wyciągnąć z tego e5200 ( rekord 3.8GHz , wiem że dało się wyciągnąć więcej ale na seryjnym osprzęcie to i tak dobrze ) a z tego co pamiętam to należała do tańszych płyt. Nie chodzi mi o wyciskanie maximum lecz aby mieć jakąś rezerwę jak coś. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez tomek0809 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Problem w tym że od czasów Sandy Bridge OC wygląda nieco inaczej niż kiedyś . Kiedyś można było podkręcać każdy procek na prawie każdej płycie - jedne się kręciły kiepsko , inne dobrze a jeszcze inne wcale . Obecnie z powodu tego że Intel pozbawił szynę CPU , mem i i kilku innych urządzeń własnych generatorów taktujących i zastąpił to jednym wspólnym generatorem kręcenie sprzętu jest dużo trudniejsze . Magistralą nie da się w zasadzie kręcić - w destopowych płytach dostępnych dla zwykłego kowalskiego zakres regulacji szyny BCLK jest bardzo niewielki - 105-106 mhz z bazowych 100 mhz , co innego LGA2011 ale to droga platforma . Do tego dochodzi kwestia odpowiedniego CPU - tańsze CPU mają mnożnik ustawiony na sztywno bez żadnych możliwości regulacji ( Celerony/Pentium oraz I3 ) , I5 i I7 non-K mają tryb turbo pozwalający na lekkie OC * ( można przestawić mnożnik CPU o parę oczek w górę ) . Wersje K mają już w pełni odblokowany mnożnik w górę , mając płytę na Z87 ( dla S1150 i Haswella ) można kręcić procka ile wlezie , zwykle poniżej 4,5 Ghz , mało który robi więcej . * - Dotyczy to platform Sandy Bridge / Ivy Bridge i starszego socketu 1155 , na S1150 kręcenie procków w ten sposób jest już zablokowane . Tyle jeżeli chodzi o szczegóły techniczne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0809 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Bo w 1155 nie ma sensu się już pakować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Teraz ta platforma jest już średnio sensowna , nie wiele tańsza ( mowa o nowym sprzęcie ) i procki kilka % słabsze . Jedyny sens to szukać dobrej używki I5 2500K i płyta na P67 albo Z77 . Albo jak byś miał mało kasy to płyta na H61 ( 20-30 zł tańsza od płyt na H81 ) + używane I5 2300/2400 . 2500K lepiej się kręci , najlepsze modele potrafiły zrobić 5+ Ghz @ AC co w przypadku Haswella jest bardzo trudne , do tego ma niższe temperatury po OC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0809 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie no raczej takie podkręcanie mnie nie interesuje , bo chce mieć sprzęt pewny i na długo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0809 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 A zamiast tego Gigabyte GA-B85M-D3H co byście innego polecili bo nie ma na morele ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 ASRock B85M Pro4 albo MSI B85M-G43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...