Skocz do zawartości
tomek0809

Procesor , płyta oraz RAM do 1200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , otóż wczoraj padła mi płyta główna gigabyte ga ep31 ds3l ( ponad 20000h przepracowane) . Reszta komponentów to :

- Zasilacz TAGAN TG 500-U33

- Intel Core E5200

- 3GB DDR2 800Mhz Goodram

- GeForce 9600GT

- 2 dyski 320 i 250GB Samsunga

Na obecną chwilę interesuje mnie zakup procesora , ramu i płyty. Raczej kierowałbym się ku Intelowi i5 ale nie wiem czy na 1150 czy na 1155 i do tego jakąś w miarę przystępną płytę  . Oraz 8GB RAM DDR3 ale nie wiem 1333 czy 1600Mhz . Zasilacz ma około roku , a kartę graficzną i dyski wymienię za jakieś pół roku ( też ponad 20000h pracy ). Stary procek i ram pójdą pewnie na allegro . Komputer przeważnie służy mi do grania i od czasu do czasu tworzenia programów , grafiki i ostatnio gier 3D . Raczej nie będę sprzętu rozbudowywał póki nie padnie jak poprzednik , ale chciałbym aby możliwości OC zawsze były w rezerwie jakby coś . e5200 pracował z częstotliwością 3.5 GHz jakieś 2-3 lata na boxowym chłodzeniu i nie było z nim problemów. Także czekam na wasze propozycje . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki model GTX660 i co będzie w okół gniazda PCI-E , jak karta będzie miała  chłodzenie 2-slotowe to nie wsadzisz nić innego w drugie gniazdo PCI-E . 

Co do OC - na tej platformie to musisz dopłacić aby mieć OC - obecnie procek i płyta do OC to koszt trochę ponad 1 200 zł . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w ogóle nie będzie się dało podkręcać procka  na tej płycie czy będzie to ograniczone ? Na tej co miałem płycie gigabyte dało się sporo wyciągnąć z tego e5200 ( rekord 3.8GHz , wiem że dało się wyciągnąć więcej ale na seryjnym osprzęcie to i tak dobrze ) a z tego co pamiętam to należała do tańszych płyt.  Nie chodzi mi o wyciskanie maximum lecz aby mieć jakąś rezerwę jak coś. 

Edytowane przez tomek0809

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że od czasów Sandy Bridge OC wygląda nieco inaczej niż kiedyś .

Kiedyś można było podkręcać każdy procek na prawie każdej płycie - jedne się kręciły kiepsko , inne dobrze a jeszcze inne wcale .

Obecnie z powodu tego że Intel pozbawił szynę CPU , mem i i kilku innych urządzeń własnych generatorów taktujących i zastąpił to jednym wspólnym generatorem kręcenie sprzętu jest dużo trudniejsze .

Magistralą nie da się w zasadzie kręcić - w destopowych płytach dostępnych dla zwykłego kowalskiego zakres regulacji szyny BCLK jest bardzo niewielki - 105-106 mhz z bazowych 100 mhz , co innego LGA2011 ale to droga platforma .

Do tego dochodzi kwestia odpowiedniego CPU - tańsze CPU mają mnożnik ustawiony na sztywno bez żadnych możliwości regulacji ( Celerony/Pentium oraz I3 ) , I5 i I7 non-K mają tryb turbo pozwalający na lekkie OC * ( można przestawić mnożnik CPU o parę oczek w górę ) .

Wersje K mają już w pełni odblokowany mnożnik w górę , mając płytę na Z87 ( dla S1150 i Haswella ) można kręcić procka ile wlezie  , zwykle poniżej 4,5 Ghz , mało który robi więcej .

* - Dotyczy to platform Sandy Bridge / Ivy Bridge i starszego socketu 1155 , na S1150 kręcenie procków w ten sposób jest już zablokowane . 

Tyle jeżeli chodzi o szczegóły techniczne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ta platforma jest już średnio sensowna , nie wiele tańsza ( mowa o nowym sprzęcie ) i procki kilka % słabsze .

Jedyny sens to szukać dobrej używki I5 2500K i płyta na P67 albo Z77 .

Albo jak byś miał mało kasy to płyta na H61 ( 20-30 zł tańsza od płyt na H81 ) + używane I5 2300/2400 .

2500K lepiej się kręci , najlepsze modele potrafiły zrobić 5+ Ghz @ AC co w przypadku Haswella jest bardzo trudne , do tego ma niższe temperatury po OC . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi