Qlemens Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam Szukałem trochę na ten temat na polskich i zagranicznych forach ale ludzie raczej zgłaszają problem nie włączających się dysków a nie na odwrót. Sytuacja jest następująca: Mam dwa dyski SSD i dwa dyski HDD. Na dyskach HDD trzymam tylko filmy i zdjęcia, na SSD system, zainstalowane programy i gry. Ustawiłem w Windows 8 automatyczne wyłączenie nieaktywnych dysków po 5min i to działa. Problem w tym, że z nieznanego mi powodu dyski i tak włączają się same nieregularnie, co jest uciążliwe (hałas). Indeksowanie jest wyłączone. Czy wie ktoś czy jest możliwość wyszukania aplikacji wywołującej rozruch dysku ? Jakieś programy umożliwiające ręczne sterowanie rozruchem dysków ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Coś z systemu lub aplikacja się do nich odwołuje i dlatego je włącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlemens Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 To wiem ale jak dojść co to za aplikacja ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 a po co ustawiać wyłączanie dysku ? sama kilkugodzinna praca im nie szkodzi w końcu po to są stworzone ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlemens Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Chodzi o hałas. Dyski HDD są głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 poszukaj w dziale wyciszania sprzętu, ja osobiście mam na dwóch 1cm paskach gąbki i dysku nie słychać, czasami włączanie powoduje np. antywirus który robi zapobiegawczo skan, albo wystarczy, że otworzysz jakis folder i juz robi "odświeżenie" plików 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlemens Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Jezu ludzie, wogóle nie czytacie tego co pisze. Nie zależy mi na wyciszeniu dysków, nie zależy mi na oszczędzaniu godzin ich pracy i nie jestem zainteresowany gąbkami. Chcę wiedzieć jaka aplikacja może powodować rozruch dysku, jak to sprawdzić (np. czy jest jakiś program przeznaczony do raportowania aktualnych działań aplikacji na danym dysku) i czy zna ktos jakiś program do ręcznego sterowania rozruchem dysku (np. ustawiam sobie dysk ten i ten - wyłączony i nic nie ma prawa go włączyć). Chociaż z tym anty-wirusem to dobry pomysł. Pozmieniam ustawienia Windows Defendera tak żeby nie skanował dysków HDD, zobaczymy czy pomoże. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Qlemens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 A perfmon? Czy to odpalany "z palca" czy z poziomu Task Managera pozwala sledzic ktore procesy dostaja sie do ktorych plikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlemens Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wydaje mi się, że TSRules mógł mieć rację z tym anty-wirusem. Jak się same nie włączą to wypróbuję perfmon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...