Skocz do zawartości
Qlemens

Dysk sam się włącza (nie "wyłącza")

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem trochę na ten temat na polskich i zagranicznych forach ale ludzie raczej zgłaszają problem nie włączających się dysków a nie na odwrót.

Sytuacja jest następująca:

Mam dwa dyski SSD i dwa dyski HDD. Na dyskach HDD trzymam tylko filmy i zdjęcia, na SSD system, zainstalowane programy i gry. Ustawiłem w Windows 8 automatyczne wyłączenie nieaktywnych dysków po 5min i to działa. Problem w tym, że z nieznanego mi powodu dyski i tak włączają się same nieregularnie, co jest uciążliwe (hałas). Indeksowanie jest wyłączone.

Czy wie ktoś czy jest możliwość wyszukania aplikacji wywołującej rozruch dysku ? Jakieś programy umożliwiające ręczne sterowanie rozruchem dysków ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu ludzie, wogóle nie czytacie tego co pisze. Nie zależy mi na wyciszeniu dysków, nie zależy mi na oszczędzaniu godzin ich pracy i nie jestem zainteresowany gąbkami. Chcę wiedzieć jaka aplikacja może powodować rozruch dysku, jak to sprawdzić (np. czy jest jakiś program przeznaczony do raportowania aktualnych działań aplikacji na danym dysku) i czy zna ktos jakiś program do ręcznego sterowania rozruchem dysku (np. ustawiam sobie dysk ten i ten - wyłączony i nic nie ma prawa go włączyć).

Chociaż z tym anty-wirusem to dobry pomysł. Pozmieniam ustawienia Windows Defendera tak żeby nie skanował dysków HDD, zobaczymy czy pomoże.

Edytowane przez Qlemens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi