Skocz do zawartości
kowal9999

Dodatkowe porty USB na ECS K7VZA - help

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu nowy - Witam wszystkich userów.

Mam problem z moim kompem.

Mam płytę ECS K7VZA (+ Duron 850), która standardowo ma 2 gniazda USB. Niestety posiadam więcej niż 2 urządzenia USB i już mnie zaczęło wkurzać ciągłe włażenie pod biurko i zmiana wtyczek.

W instrukcji płyty wyczytałem (po 2 latach uzytkowania- ale reflex :? ) , że ma ona wejscie na dodatkowe 2 porty USB, które mogą działać niezależnie. Uszczęśliwiony kupiłem 2 porty USB (2x 5 pin) na śledziu, podłączyłem wtyczki do płyty, włączyłem USB2 w biosie, przestawiłem zworkę "power on for USB2" na płycie i nic :( :(

Owszem pokazuje, że jest urządzenie podłączone do portu USB (tego dodatkowego) ale informuje, że urządzenie ma awarię / nie może rozpoznać urządzenia.

Testowałem te nowe porty USB podłaczając drukarkę. Na dwóch "starych" wejściach USB działa prawidłowo, jak podłączam ją do tych dodatkowych - pokazuje nieznane urządzenie /awaria urządzenia.

Joya wogóle nie widzi.

I tu mam pytanie:

1) Może trzeba dodatkowo coś zainstalować w Windzie????, albo jeszcze cos przestawić na płycie / w biosie?

2) Czy też (co sugeruje mój kolega) - kabelki we wtyczce są poprzestawiane. W instrukcji płyty nie znalazłem opisu pinów - jest zaznaczony tylko pin nr 1.

Czy ktos już podpinał te dodatkowe porty USB? - może ktos mnie oswieci jaka jast kolejność pinów na płycie (VBUS, D-, D+, GND) ? nie chce kombinować aby przypadkiem czegoś nie uszkodzić.

Dzieki za kazde info

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na płytce od ECS'a powinny byc stery do portów US a tymbardziej jeśli któreś sa USB 2.0 a nie 1.1. Więc namawiam do przejrzenia D od mobo ;) (albo reinstalka windy ehhe żartuje nie powinna być konieczna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...