Croatan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Witam, z racji że za każdym razem kiedy składam nowego PC zawsze piszę do Was Szanownych forumowiczów tego zacnego forum i zawsze jestem zadowolony z zestawów które sugerujecie. Do rzeczy. 11 lutego zamawiam nowy sprzęt (teoretycznie wszystko potrzebne buda,monitor, klawiatura, myszka no i może słuchawki) Budżet hmm w sumie nie jest sprecyzoawny ale myślę ze ok 5000 zł +/- 500? (myślę, że uda się coś złożyć sensownego w tej kwocie) System w 1/2 do pracy (photoshop, internet, wiele aplikacji uruchomionych w tle typu mail, przeglądarka (dużo zakładek), ftp, program sprzedażowo magazynowy, komunikatory, itp) w drugiej połowie do rozrywki tj. gry (dobrze by było chociaż raz w życiu doświadczyć gry w FHD na max. detalach (w grach world of tanks, lineage 2, CS:S, CS:GO i inne tytuły jak. Rome Total War, NFS'y) Standardowo będę kręcił procek, i pewnie kartę. Dwa monitorki jakieś 24 cale (byłyby idealne) CPU i7-4770K czy i5-4670K? RAM min. 8GB o ile nie 16 GB Dysk ssd 128 GB na tą chwilę mam w lapkach Plextora M5S i OCZ Vertex 450 (oba spisują sie wyśmienicie) + jakiś na dane min. 1 TB, chociaż pewnie przydałby się jakiś 2-3TB ( na pókach leżą 3 zewnętrzne dyski po 1TB i zapełnione) Obudowa hmm. myślałem o czymś niedużym, cichym z filtrami przeciwkurzowymi np. Fractal Chłodenie, pewnie jakiś Macho.... No i karta (nie mam sprecyzowanej czy zieloni czy czerwoni w poprzednim komputrze miałem od Sapphire HD 4890 -super i ciągnie do dzisiaj, w lapku na tą chwilę mam GTX 660M i też jest ok. Co prawda żadna z tych kart nie ciągnie na max detalach w nowszych grach, ale grać się da, ale mniej komfortowo. Myślałem może o czymś gdzie dają gry (zeby nie płacić dodatkowo) tj. BF4, rome total war. Sklep pewnie agito, mają niektóre rzeczy taniej niż konkurencja :) Czekam na pomoc. Pozdrawiam Cro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tawriabank Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) mam pytanie czy bedzie pan grał w nowsze tytuły czy raczej nie ? np bf 4 crysis 3 itp Edytowane 7 Lutego 2014 przez tawriabank Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Co do Agito to proponuję zapoznać się z tym tematem: http://forum.purepc.pl/topic/338398-uszkodzone-gniazdo-s1155/ Co do i7 w PS: http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/61451-intel-haswell-i7-4770k-i5-4670k-review-13.html Czy jest to warte dopłacania to ciężko powiedzieć. Dla mnie różnica jakaś tam jest, aczkolwiek myślę że i5 by też styknął. Co do karty graficznej to w BF4 R9 290x sobie lepiej radzi od GTX 780. W pozostałych jest to różnie. Co prawda jest jeszcze Mantle, ale ono ma zastosowanie raczej w przypadku gdy masz słabszy procesor: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_procesorow_i_kart_graficznych_battlefield_4_mantle_vs_directx Z drugiej strony PS ma wsparcie CUDA co może przyspieszyć obróbkę zdjęć. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Bralbym i5 na rzecz wiekszej ilosci pamieci Kwestia jeszcze co robisz w tym PS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 ok, więc tak @trawiabank - BF4 jak najbardziej :) crysis 3 ...4...5...6 nie moje klimaty (raczej ze strzelanek BF4, CS:S, CS:Global offensive) i RTS'y i MMO, ale to @Devil - CUDA się mi nie przyda (przynajmniej nie na tą chwilę) obróbka zdjęć, tj. wycinanie, składnie do kupy, retusz itp w sumie to takie podstawy czasami trzeba wspomóc się ilustratorem, więc tak jak piszecie i5-4670K, będzie jak znalazł. R9 290X czy to nie jest lekka przesada ponad 2k za kartę? :P @jonathan myślisz o 16 GB? czy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Bierz wiec i5, 16GB, r9 290 Płyta to juz wedle upodoban i wymogow, jest tego spory wybor Obudowa ok, dyski ktore wymieniles w sumie tez Porzadna zasilka i mozesz leciec ze skladaniem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Ok, ale szczerze to nie wiem jakich firm co i jak brac ostatnia moja plyta byla dfi x38 :(, jakie ramy?, grafika ktorej firmy ostatnia referencyjna od szafirka, no i jaki zasilacz moc itp? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Ta plytka co miales to sliczna sprawa ;] Asus, Asrock, MSI... Kolo 500zl i wyzej maja juz fajne plyty Sam sie wahalem miedzy MSI i Asusem i padlo na Asrocka ;] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) he he he ja właśnie myślę coś od msi wziąć, wydaje sie solidną firmą co do asus'a to raczej odpada (miałem jak i było ok, ale wydaje mi się, że w dużej mierze płaci się za firmę ;P - wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę- rozsądek przede wszystkim, asrock hmmm ciekawe propozycje też widzę. DFI mega i tak jak wcześniej wspomniałem wszystko śmiga do dzisiaj (szkoda że tylko bios słabo updateowali) Co do grafiki pakować R9 290 referenta i zmienić chłodzenie na jakiegoś arctic cooling accelero (chociaż chyba jeszcze do R9 290 nie ma kompatybilnych) co z monitorami jakieś sensowne 24 za które nie przepłacę? 2 sztuki potrzebuje. Zasilacz coś od bequiet? czy inne lepsze marki są teraz? To nie ma być top full extra niewiadomo co gdzie świruję przed kimkolwiek, tylko ma być funkcjonalne z rozsądkiem i ciche a właśnie dodam że będzie chodziło przez ok 16-18 godzin dziennie Edytowane 7 Lutego 2014 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Szczerze to skoro chcesz R9 290 to weź wersje niereferencyjną. Np ta: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-290-4gb-ddr5-r9-290-gaming-4g-625422/ Niestety AMD się ceni. Ma to poniekąd związek z Mantle i lepszą wydajnością w kryptowalutach (bitcoin etc.) Schodzi więc więcej Radków, więc AMD nie kwapi się z obniżką cen. Za niewiele więcej masz GTX 780, który w niektórych grach sobie lepiej radzi, ale w Twoim przypadku R9 290 nie jest złym pomysłem . Jeśli chodzi o zasilacz to też nie ma co przepłacać . Do tego zestawu wystarczy spokojnie zasilacz 550W np taki: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ Płyta bym brał ASRock'a: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z87-pro4-z87-ddr3-sata3-usb3-pcie3-0-s1150-atx-z87-pro4-581435/?gclid=CMSThtj9urwCFYUIwwodnn8AUA Edytowane 7 Lutego 2014 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...