Yarman Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Siemka!Zastanawiam się, czy warto coś zmieniać w moim zestawie, czy dozbierać i złożyć kompletnie od nowa.KonfiguracjaProcesor: Intel Core 2 Duo E8400Płyta główna: Asus P5Q SE/RPamięć RAM: 2 kości po 2GB, pierwsza firmy Bufallo, druga Crucial, obie taktowane po 800MHzKarta graficzna: GeForce GTS 450 512MB (prawdopodobnie Zotac)Dyski: 2, pierwszy Maxtor (160GB), drugi Samsung (500GB)No więc, opłaca się z tym bawić, czy pchać się w całkowicie nowego kompa?Dodam, że mój budżet to 1100zł (jak narazie), postaram się jakoś dozbierać więcej.Ogólnie komputera używam do internetu i gier (Battlefield 4, Crysis 3 itp.)Zależy mi na ustawieniach ultra przy full-hd, muszę wymienić monitor, ale tego w mój budżet nie wliczam)Z góry dzięki. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Yarman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Jak ci zależy na ustawieniach Ultra przy FHD to tylko całkowita modernizacja platformy . Na początek zmiana CPU , płyty i ramów . CPU : I5 4440 - 655 zł MB : MSI H81M-P33 - 149 zł RAM : Team Group Vulcan Gold 2x4 GB DDR3 1 600 mhz CL9 - 279 zł . Razem : 1 083 zł , ceny z morele.net Do tego wkładasz swoją kartę , dyski ( o ile to są dyski SATA ) i napędy , zasilacz i buda którą masz . Potem jak będziesz miał kasę to kupujesz lepszą kartę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Napęd akurat nie jest mi potrzebny, jedynie tata z niego czasami korzysta.Dyski oczywiście są SATA, obecna obudowa jest ok, ale bardzo podoba mi się biały Zalman Z3 Plus, i jak dorwę kaskę to na niego wymienię.Nie jestem pewny co do zasilacza, ale wydaje mi się, że ma 500W.A czy płyta podana przez Ciebie jest wystarczająca do karty GTX 770?Nad tą kartą myślałem, pewnie zrobię jak napisałeś, a potem będę zbierał na nową obudowę, kartę i napęd (obecny podobno nie działa).Dzięki za odpowiedź ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Płyta spokojnie wystarczy nawet do GTX780 / R9 290X czy nawet R9 290X2 czy nowszych kart . Mimo że to budżetowa konstrukcja . Co do PSU - to podaj co to za marka i model dokładnie albo zrób wyraźne zdjęcie tabliczki znamionowej . Bo to że ma 500W to nie wiele o nim mówi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Zasilacz firmy Modecom, ma 500W, nie jestem pewny czy wystarczy do GTX 760/770.A czy w.w. karty nadają się do płynnej gry przy najwyższych ustawieniach?Ogólnie, iść w NVIDIĘ czy Radeony.Po prostu, czy są jakieś w miarę porządne karty do około 1000zł(+/- 150zł jeśli warto)?EDIT: Dokładnie to chyba ten model: http://www.modecom.pl/modecom_premium_500/premium/zasilacze/zasilanie/produkty/Nie jestem w 100% pewny bo nie otwierałem budy. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Yarman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Podaj dokładny model tego modecoma a najlepiej zdjęcie jego tabliczki znamionowej . Bo Modecom miał różne serie zasilaczy - od najbardziej bawiewnych Logic/Feel po średnie Feel III / Premium po w miarę dobrą serię MC . W podanym budżecie warto brać GTX770 , zawsze to więcej FPS-ów , szczególnie przy tych ustawieniach . A co do płynności i czy ww. karty na to pozwolą przy zakładanych ustawieniach - to zależy . Przy detalach ultra ( HDR , AA/AF na max - nie mówiąc już bardziej zaawansowanych wersjach AA , DX11 + tesalacja itp. ) + 1920x1080 to miejscami może być nie ciekawie w BF4 , w multi szczególnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Nie no, nie mam zamiaru aż tak katować karty, żeby ustawiać AA i inne bardziej zasobożerne rzeczy na full, bo zdaję sobie sprawę, że GTX 770 to nie karta z najwyższej półki jak np. Titan lub GTX 690. Teraz mam monitor 1280x1024 ale chciałbym go kiedyś wymienić na coś Full-HD. Jeśli GTX 770 uciągnie BF4, Crysis 3 lub COD Ghosts na wysokich ustawieniach to będzie jak najbardziej ok. A czy przy AA x2/x4 ta karta uciągnie BF4 bez lagów na ultra? Jutro podeślę zdjęcie zasilacza, bo dzisiaj już nie mam dostępu do kompa. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Bez lagow? Co maja lagi wspolnego z karta? Tak 770 uciagnie bf4 z aa2/4. Ja gram bez bo jest lepszy komfort (fps). Edytowane 24 Lutego 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Siemka, sorki, że tak długo, ale mam już zdjęcie zasilacza. Mam nadzieję, że widać na nim to, co potrzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Zasilacz do zmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 No to powiem Ci jaka wersja da najlepszy rezultat. Najlepiej było by zmienić kompletnie platformę - sprzedać stare części poki są jeszcze coś warte i dołożyć to do budżetu na nowego PC. Miałeś całkiem niezłe części, nie jestem teraz dokładnie pewien za ile pójdą, ale tak z dużym przybliżeniem: karta do ok 200zł procek płyta ram 150 obudowa zasilacz 50 Podejrzewam, że zainkasujesz za te części od 400-500zł. Dyski można zostawić. Za to 1100+500zł masz takie części: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMjU3NlTSAVHGQMoAik0MLQ2QuKaWJkYgytTQDERZWJghSeLHsTpKmTn5xckgu0AWGSLJorPR5QmanJyalwg22ALsaDNkBYamyDwTc4SYoTlxFkAtKS7NBVoC1Au2pCixJNE$uyi1GCRkBBXwzUwtzkxNrsoDKzQx1zMBBVB5dk5iSnhOYnFeJVDYQKkWABMuTOE* Do tej rozdzielczości to i tak aż nadto, ta karta z takim BF3 radzi sobie na ultra w FullHD. Komp powinien wystarczyć na 2 lata. Jak możesz i chcesz dozbierać, to taką bardziej rozwojową wersją byłby wybór procesora i5 i odłożenie zakupu karty graficznej na później, jak więcej odłożysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Chyba, że dyski też sprzedam, nie wiem za ile by poszły ale może koło 150zł za obydwa chociaż.Zamiast nich kupiłbym sobie jakiegoś WD'ka 1TB.Jeśli warto, to mogę poczekać, dozbierać kasy, kupić jakąś i5'tkę i polować na GTX770, może cena by spadła...Tylko pytanie, czy podany zasilacz poradzi sobie z taką kartą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Nadal nie wiele wiadomo o PSU - zdjęcie praktycznie nie pokazuje nic istotnego . Do tego słaba linia +12V , tylko 320W ; w dodatku są 2 a nie 1 - pytanie jak są skonstruowane , jak procek i karta będą zasilane z jednej linii to może być nieciekawie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 No to po prostu wymienię ten zasilacz, zresztą swoje lata już ma.Ale czy zasilacz z linku od KapitanaZ uciągnie GTX760/770, myślę, że będę do nich zbierał, bo chcę żeby komp jednak na jakiś czas wystarczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Teoretycznie powinien dać radę - linie +12V nie wiele silniejsze niż w twoim obecnym PSU . 360W , choć trochę lepiej rozłożone - 21A + 18A , co minimalnie da 216W na jednej linii . GTX770 bierze ~150W , GTX760 ma pobór 125W . I5 mają TDP na poziomie 84W - co da teoretycznie 234W poboru mocy dla CPU+Karta . Jak procek będzie zasilany z jednej linii a karta z drugiej to zasilacz da radę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) A czy mógłbyś mi polecić jakiś, który na pewno sobie poradzi?EDIT: A czy warto dopłacać do GTX770, czy po prostu brać 760, a może coś z radków, warto brać R9 270X? Edytowane 28 Lutego 2014 przez Yarman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 Ten zasilacz co podał KapitanZ powinien spokojnie wystarczyć, ew. tańsza propozycja Aerocool VP-450. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Trochę pomyślałem i postawiłem na GTX 760 i złożyłem taki zestaw(w załączniku). Czy wszystko pasuje i czy jest to dobry wybór w tej cenie? Wziąłem najtańszą kartę ZOTAC bo mam kartę tej firmy w obecnym komputerze i nie mam zastrzeżeń, do tego dochodzi dłuższa gwarancja... Tak więc, czy jest to dobry zestaw? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Tak, czy jest to zły wybór? Podobno gry mają być optymalizowane pod multi-core. Zresztą musiałem go wybrać w tym budżecie, żeby starczyło na grafikę. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Ten FX 6xxx dostaje baty od mające 2 rdzenie I3 . I3 4130 + płyta na B85 będzie w podobnej cenie co FX i płyta pod niego . Ew. zamiast GTX-a brać słabszą kartę np. R9 270 i zamiast I3 kupować od razu I5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 A co z FX 8xxx, np. 8320? Z karty nie chciałbym rezygnować, bo komputer ma starczyć na długo. W sumie mogę spróbować przyoszczędzić na i5,chyba, że FX 8320 będzie w porządku... A co do FX 6300 to rozumiem, że będzie to tzw. bottleneck dla GTX 760? Sugerowałem się tym artykułem: http://www.eurogamer.pl/articles/2014-03-14-nowy-komputer-digital-foundry-w-pogoni-za-marzeniem-w-1080p60 Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Daj sobie spokój z AMD. Złóż coś budżetowego na i5 4440 i B85/H81 i będzie ok. Edytowane 15 Marca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 FX8320 jest nie wiele lepszy niż FX6300 - ma problem z dotrzymaniem kroku I3 3240 . A FX8320 teoretycznie ma 8 rdzeni ( w praktyce to coś ala 4C/8T ) , I3 3240 I5 w każdym przypadku jest lepszy od FX8xxx , do tego dochodzi kwestia poboru prądu przez oba procki - 50-60W więcej niż I5 . Jeszcze gorzej wygląda kwestia poboru mocy po OC - FX8320@4,5 Ghz pobiera ~160W więcej niż identycznie podkręcony I5 3570K . Na zmianie karty stracisz nie wiele , a I5 to na prawdę fajny procek - mocny i nie bierze dużo prądu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Czyli powinno wyglądać to tak? RAM zamieniłem na 1x8 GB, bo płyta ma tylko 2 sloty, więc będzie można w przyszłości dołożyć, chociaż wątpię, żeby było mi to potrzebne. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Cicha to ta karta raczej nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 MSI lub ASUS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 A Gigabyte? Aż tak bardzo nie zależy mi na ciszy, ale jeśli warto, to dołożę trochę. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Jak wyżej - Asus DCII albo MSI Gaming lub TwinFrozr . GB leci ostatnio w kulki - oszczędza na materiałach , do tego sporo kart ma piszczące cewki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarman Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Czyli zestaw powinien przedstawiać się tak? Wszystko będzie pasowało bez problemów, czy może jeszcze coś zmienić? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Będzie OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...