Skocz do zawartości
Yarman

Modernizować, czy składać od podstaw?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka!

Zastanawiam się, czy warto coś zmieniać w moim zestawie, czy dozbierać i złożyć kompletnie od nowa.

Konfiguracja

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400
Płyta główna: Asus P5Q SE/R
Pamięć RAM: 2 kości po 2GB, pierwsza firmy Bufallo, druga Crucial, obie taktowane po 800MHz
Karta graficzna: GeForce GTS 450 512MB (prawdopodobnie Zotac)
Dyski: 2, pierwszy Maxtor (160GB), drugi Samsung (500GB)

No więc, opłaca się z tym bawić, czy pchać się w całkowicie nowego kompa?

Dodam, że mój budżet to 1100zł (jak narazie), postaram się jakoś dozbierać więcej.

Ogólnie komputera używam do internetu i gier (Battlefield 4, Crysis 3 itp.)
Zależy mi na ustawieniach ultra przy full-hd, muszę wymienić monitor, ale tego w mój budżet nie wliczam)

Z góry dzięki.

Edytowane przez Yarman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci zależy na ustawieniach Ultra przy FHD to tylko całkowita modernizacja platformy .

Na początek zmiana CPU , płyty i ramów .

CPU : I5 4440 - 655 zł

MB : MSI H81M-P33 - 149 zł

RAM : Team Group Vulcan Gold 2x4 GB DDR3 1 600 mhz CL9 - 279 zł .

Razem : 1 083 zł , ceny z morele.net

Do tego wkładasz swoją kartę , dyski ( o ile to są dyski SATA ) i napędy , zasilacz i buda którą masz .

Potem jak będziesz miał kasę to kupujesz lepszą kartę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napęd akurat nie jest mi potrzebny, jedynie tata z niego czasami korzysta.
Dyski oczywiście są SATA, obecna obudowa jest ok, ale bardzo podoba mi się biały Zalman Z3 Plus, i jak dorwę kaskę to na niego wymienię.
Nie jestem pewny co do zasilacza, ale wydaje mi się, że ma 500W.
A czy płyta podana przez Ciebie jest wystarczająca do karty GTX 770?
Nad tą kartą myślałem, pewnie zrobię jak napisałeś, a potem będę zbierał na nową obudowę, kartę i napęd (obecny podobno nie działa).

Dzięki za odpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta spokojnie wystarczy nawet do GTX780 / R9 290X czy nawet R9 290X2 czy nowszych kart .

Mimo że to budżetowa konstrukcja .

Co do PSU - to podaj co to za marka i model dokładnie albo zrób wyraźne zdjęcie tabliczki znamionowej .

Bo to że ma 500W to nie wiele o nim mówi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz firmy Modecom, ma 500W, nie jestem pewny czy wystarczy do GTX 760/770.
A czy w.w. karty nadają się do płynnej gry przy najwyższych ustawieniach?
Ogólnie, iść w NVIDIĘ czy Radeony.
Po prostu, czy są jakieś w miarę porządne karty do około 1000zł(+/- 150zł jeśli warto)?

EDIT: Dokładnie to chyba ten model: http://www.modecom.pl/modecom_premium_500/premium/zasilacze/zasilanie/produkty/
Nie jestem w 100% pewny bo nie otwierałem budy.

Edytowane przez Yarman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj dokładny model tego modecoma a najlepiej zdjęcie jego tabliczki znamionowej .

Bo Modecom miał różne serie zasilaczy - od najbardziej bawiewnych Logic/Feel po średnie Feel III / Premium po w miarę dobrą serię MC .

W podanym budżecie warto brać GTX770 , zawsze to więcej FPS-ów , szczególnie przy tych ustawieniach .

A co do płynności i czy ww. karty na to pozwolą przy zakładanych ustawieniach - to zależy .

Przy detalach ultra ( HDR , AA/AF na max - nie mówiąc już bardziej zaawansowanych wersjach AA , DX11 + tesalacja itp. ) + 1920x1080 to miejscami może być nie ciekawie w BF4 , w multi szczególnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, nie mam zamiaru aż tak katować karty, żeby ustawiać AA i inne bardziej zasobożerne rzeczy na full, bo zdaję sobie sprawę, że GTX 770 to nie karta z najwyższej półki jak np. Titan lub GTX 690.

Teraz mam monitor 1280x1024 ale chciałbym go kiedyś wymienić na coś Full-HD.

Jeśli GTX 770 uciągnie BF4, Crysis 3 lub COD Ghosts na wysokich ustawieniach to będzie jak najbardziej ok.

A czy przy AA x2/x4 ta karta uciągnie BF4 bez lagów na ultra?

Jutro podeślę zdjęcie zasilacza, bo dzisiaj już nie mam dostępu do kompa.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powiem Ci jaka wersja da najlepszy rezultat. Najlepiej było by zmienić kompletnie platformę - sprzedać stare części poki są jeszcze coś warte i dołożyć to do budżetu na nowego PC. Miałeś całkiem niezłe części, nie jestem teraz dokładnie pewien za ile pójdą, ale tak z dużym przybliżeniem:

karta do ok 200zł

procek płyta ram 150

obudowa zasilacz 50

Podejrzewam, że zainkasujesz za te części od 400-500zł. Dyski można zostawić. Za to 1100+500zł masz takie części:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMjU3NlTSAVHGQMoAik0MLQ2QuKaWJkYgytTQDERZWJghSeLHsTpKmTn5xckgu0AWGSLJorPR5QmanJyalwg22ALsaDNkBYamyDwTc4SYoTlxFkAtKS7NBVoC1Au2pCixJNE$uyi1GCRkBBXwzUwtzkxNrsoDKzQx1zMBBVB5dk5iSnhOYnFeJVDYQKkWABMuTOE*

Do tej rozdzielczości to i tak aż nadto, ta karta z takim BF3 radzi sobie na ultra w FullHD. Komp powinien wystarczyć na 2 lata. Jak możesz i chcesz dozbierać, to taką bardziej rozwojową wersją byłby wybór procesora i5 i odłożenie zakupu karty graficznej na później, jak więcej odłożysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że dyski też sprzedam, nie wiem za ile by poszły ale może koło 150zł za obydwa chociaż.
Zamiast nich kupiłbym sobie jakiegoś WD'ka 1TB.
Jeśli warto, to mogę poczekać, dozbierać kasy, kupić  jakąś i5'tkę i polować na GTX770, może cena by spadła...
Tylko pytanie, czy podany zasilacz poradzi sobie z taką kartą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie wiele wiadomo o PSU - zdjęcie praktycznie nie pokazuje nic istotnego .

Do tego słaba linia +12V , tylko 320W ; w dodatku są 2 a nie 1 - pytanie jak są skonstruowane , jak procek i karta będą zasilane z jednej linii to może być nieciekawie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie powinien dać radę - linie +12V nie wiele silniejsze niż w twoim obecnym PSU .

360W , choć trochę lepiej rozłożone - 21A + 18A , co minimalnie da 216W na jednej linii .

GTX770 bierze ~150W , GTX760 ma pobór 125W .

I5 mają TDP na poziomie 84W - co da teoretycznie 234W poboru mocy dla CPU+Karta .

Jak procek będzie zasilany z jednej linii a karta z drugiej to zasilacz da radę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę pomyślałem i postawiłem na GTX 760 i złożyłem taki zestaw(w załączniku).

Czy wszystko pasuje i czy jest to dobry wybór w tej cenie?

Wziąłem najtańszą kartę ZOTAC bo mam kartę tej firmy w obecnym komputerze i nie mam zastrzeżeń, do tego dochodzi dłuższa gwarancja...

Tak więc, czy jest to dobry zestaw?

post-207576-1394896290,5193_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z FX 8xxx, np. 8320?

Z karty nie chciałbym rezygnować, bo komputer ma starczyć na długo. W sumie mogę spróbować przyoszczędzić na i5,chyba, że FX 8320 będzie w porządku...

A co do FX 6300 to rozumiem, że będzie to tzw. bottleneck dla GTX 760?

Sugerowałem się tym artykułem: http://www.eurogamer.pl/articles/2014-03-14-nowy-komputer-digital-foundry-w-pogoni-za-marzeniem-w-1080p60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX8320 jest nie wiele lepszy niż FX6300 - ma problem z dotrzymaniem kroku I3 3240 .

A FX8320 teoretycznie ma 8 rdzeni ( w praktyce to coś ala 4C/8T ) , I3 3240

I5 w każdym przypadku jest lepszy od FX8xxx , do tego dochodzi kwestia poboru prądu przez oba procki - 50-60W więcej niż I5 .

Jeszcze gorzej wygląda kwestia poboru mocy po OC - FX8320@4,5 Ghz pobiera ~160W więcej niż identycznie podkręcony I5 3570K .

Na zmianie karty stracisz nie wiele , a I5 to na prawdę fajny procek - mocny i nie bierze dużo prądu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli powinno wyglądać to tak?

RAM zamieniłem na 1x8 GB, bo płyta ma tylko 2 sloty, więc będzie można w przyszłości dołożyć, chociaż wątpię, żeby było mi to potrzebne.

post-207576-1394908332,9335_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi