Skocz do zawartości
Xenon2014

Wentylator na procesorze G4320 wysokie obroty przez 2 sec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jest to mój pierwszy post ,a więc mam pytanko związane z wentylatorem na procesorze.Wczoraj złożyłem sobie nowy zestaw komputerowy na płycie MSI H87-G43 i procesorze Pentium g4320 socket 1150.Na początku jak wszystko złożyłem i włączyłem wentylator na procesorze działał cicho a po aktualizacji biosu do ver 1.50 przy włączeniu wiatrak chodzi na pełnych obrotach przez 2 sec a potem już chodzi normalnie.W czym rzecz zastanawia mnie to bo na początku przy starszym biosie startował normalnie bez maksymalnego obrotu.Proszę o radę ,dodam również że chłodzenie to boxowe intela dołaczone z procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pamiętasz, jak wyglądały wcześniejsze ustawienia odnośnie prędkości wentylatora w BIOS, to sprawdź jak wyglądają teraz. Prawdopodobnie doszły opcje chłodzenia polegające w skrócie na tym, że ustawiasz docelową temperaturę CPU i jeden z kilku poziomów pracy coolera, gdzie najniższy oznacza  jego najmniejszą aktywność, nawyższy odwrotnie. Tak długo, jak CPU nie będzie zbliżało się do ustawionej temperatury, cooler będzie kręcił się z najniższą zdefiniowaną prędkością. W miarę, jak temperatura będzie rosła, bios będzie zwiększał obroty wentylatora.

Tyle, że żeby to efektywnie mogło działać, BIOS musi wiedzieć, z jaką maksymalną prędkością może obracać się dany wentylator - niektóre kręcą się max 900RPM, inne 12000RPM. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pamiętasz, jak wyglądały wcześniejsze ustawienia odnośnie prędkości wentylatora w BIOS, to sprawdź jak wyglądają teraz. Prawdopodobnie doszły opcje chłodzenia polegające w skrócie na tym, że ustawiasz docelową temperaturę CPU i jeden z kilku poziomów pracy coolera, gdzie najniższy oznacza  jego najmniejszą aktywność, nawyższy odwrotnie. Tak długo, jak CPU nie będzie zbliżało się do ustawionej temperatury, cooler będzie kręcił się z najniższą zdefiniowaną prędkością. W miarę, jak temperatura będzie rosła, bios będzie zwiększał obroty wentylatora.

Tyle, że żeby to efektywnie mogło działać, BIOS musi wiedzieć, z jaką maksymalną prędkością może obracać się dany wentylator - niektóre kręcą się max 900RPM, inne 12000RPM. 

Tak mogę ustawić granicę temperatury CPU oraz moment obrotowy max i min a w biosie jest ustawione 70 C max obrotu 100% min 25%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi