Skocz do zawartości
Don_Usul

Który komputer wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, utworzyłem ten wpis, ponieważ stanąłem przed wyborem nowego komputera, jednak nie mogę się zdecydować który sprzęt wybrać. Znalazłem 3 pozycje, które są dla mnie interesujące, jednak nie wiem która jest najbardziej opłacalna i z tym pytaniem zwracam się do was drodzy forumowicze :)

http://allegro.pl/pc-extreme-intel-core-i7-3770-8gb-1tb-gtx-780-i4015744243.html

http://allegro.pl/4-generacja-core-i7-4770-8gb-gtx760-1tb-led-22-i4008952073.html

http://allegro.pl/pc-do-gier-intel-i7-4770-8gb-1tb-gtx770-ssd-gratis-i4015716110.html

Dodam, że chcę także zakupić nowy monitor, i teoretycznie chciałbym z ceną końcową zakręcić się około 4000 zł. Jednak jeśli uznacie, że komputer z linku nr 1 jest na tyle opłacalny, że warto dopłacić tyle pieniędzy, to chyba się na niego zdecyduję.

Dodatkowym plusem za pozycjami 1 i 3 jest fakt, że byłbym w stanie odebrać je osobiście w sklepie. Trochę nie ufam kupowaniem tak drogich rzeczy za pośrednictwem Internetu, kurierom tym bardziej ;/

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś zdecydował się pomóc. Mam również nadzieję, że utworzyłem temat w odpowiednim dziale i nie powielam niepotrzebnie tematu. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zestawy nie są takie złe miejscami , ale jako całość prezentują się fatalnie .

Lepiej złożyć coś samemu / poprosić o złożenie niż potem żałować że kupiono badziew .

Tak jak wyżej - do czego ma być dokładnie ten komputer ?

Przejrzyj polecane zestawy - powinny ciebie zadowolić .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer będzie używany głównie do zapewniania rozrywki, tj. gry, internet, filmy.

Właśnie boję się trochę zabawy w składanie wszystkiego w jedną całość, bo się na tym nie znam. Na stronie komputronika widziałem opcję konfigurowania własnego sprzętu, jednak słyszałem, że ceny są tam bardzo zawyżone.

Zestawy na stronie już tochę przeglądałem, tylko liczyłem na jakiegoś gotowca godnego uwagi. Dodam, że nie jestem osobą przywiązującą ogromną wagę do komputera, jednak mimo wszystko chciałbym kupić możliwie jak najlepszy sprzęt w określonej cenie.

Edytowane przez Don_Usul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz km do Poznania? Możesz tam odebrać osobiście towar zakupiony w Proline, Agito, morele.net i pewnie innych sklepach.

Zestawy z allegro mają najczęściej marne zasilacze, obudowy, źle dobrane cpu do  płyty głównej (np. cpu z odblokowanym mnożnikiem i płyta bez możliwości OC), mocny procesor i słaba grafika ale z dużą ilością niepotrzebnej pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw za 3,5 k zł ma lepszą kartę i pełnoprawną płytę do OC .

Asrock H87 Fatalyty mimo że można na nim kręcić to nie jest w 100% konstrukcja do OC , a jak Intel się rozmyśli i permamametnie zablokuje OC na H87 to płyta w ogóle nie będzie nadawała się do OC .

GTX770 jest o jakieś 20% szybszy w grach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję wszystkim za cierpliwość i rzeczowe odpowiedzi. Zastanowię się jeszcze nad wyborem pomiędzy tymi dwiema opcjami, jednak bardziej skłaniam się ku tej za 3500 zł, jeśli różnica jest aż tak znacząca. Niestety nie moge dać wszystkim pozytywów, ponieważ wykorzystałem mój dzienny limit, ale spokojnie, co się odwlecze to nie uciecze, jutro też jest dzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko tu nie chodzi o to żeby kupić "coś" bo i tak będzie lepsze od starej budy, tylko żeby kupić, nie przepłacić, być tak samo zadowolonym. 

Komputery z allegro na ogół wyglądają nieźle a jednak w większości jest coś z nimi nie tak i warto wejść np na pure i zobaczyć co tam jest proponowane w tej cenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracja w porządku .

Nie ma sensu płacić ~100 zł za złożenie sprzętu i instalację OS .

Złożenie sprzętu i wysyłkę możesz mieć za 1 zł :

Dodatkowo każdy użytkownik PurePC.pl do zamówienia powyżej 1500 złotych otrzyma usługę złożenia zestawu komputerowego za symboliczną złotówkę lub pendrive i wysyłkę gratis. Jeśli któraś z propozycji spełniła Wasze oczekiwania, wystarczy kliknąć w wyszczególnionego na czerwono linka w sekcji opisowej, który prowadzi prosto do koszyka produktów. Natomiast aby skorzystać z promocji należy:

Umieść w koszyku produkty wraz z usługą montażu
  W polu „Wpisz kod promocyjny” wpisz: W3FHN58JFW
  Koszty wysyłki i cena montażu zostaną zmienione automatycznie
  Umieść w koszyku produkty oraz pendrive i użyj kodu: LP4VT3IVI0

A instalacja W7 to dosłownie 20-30 minut roboty , instalator jest bardzo prosty - w zasadzie prowadzi cię za rączkę , potrzebuje tylko kilku informacji - reszta jest w pełni zautomatyzowana .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi