Szymoon Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 No wiec mam Terratec DMX6Fire LT a chcialbym sobie pograc w jakies starsze gry np. Ufo albo Settlers2. Niestety nie moge grac z dzwiekiem bo moja karta zdwiekowa nie jest kompatybilna z zadna ktora mozna wybrac w ustawieniach tych gier. Pytanie - co z tym zrobic ? Kupic sobie jakiegos starego sound blastera i miec dwie karty dzwiekowe (co wtedy zrobic, ze ta nowsza byla uzywana domyslnie do wszystkiego, a tamta bym sobie tylko uzywal do wspomnianych juz staroci) Czy moze da sie jakos pominac ten problem. Wiem ze pewnie tylko garstka osob moze mi pomoc, dlatego proooooosze o odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_Man Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 No wiec mam Terratec DMX6Fire LT a chcialbym sobie pograc w jakies starsze gry np. Ufo albo Settlers2. Niestety nie moge grac z dzwiekiem bo moja karta zdwiekowa nie jest kompatybilna z zadna ktora mozna wybrac w ustawieniach tych gier. Pytanie - co z tym zrobic ? Kupic sobie jakiegos starego sound blastera i miec dwie karty dzwiekowe (co wtedy zrobic, ze ta nowsza byla uzywana domyslnie do wszystkiego, a tamta bym sobie tylko uzywal do wspomnianych juz staroci) Czy moze da sie jakos pominac ten problem. Wiem ze pewnie tylko garstka osob moze mi pomoc, dlatego proooooosze o odpowiedz. Na jakim systemie grasz? Jęsli XP to spróbuj na Win98 czy tez ME, XP nie obsługuje w pełni wszystkich starszych gierek ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Widzisz... zakup najnowszej/najlepszej karty nie zawsze wychodzi na dobre. Tak prawde mowiac to nie wiem jak to bedzie gdy bedziesz mial 2 karty. W Windows mozna wybrac szybko, przez ktora bedzie lecial dzwiek, ale giery ktore wymieniles sa pod DOSa, co moze skomplikowac sprawe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 co do dwóch kart - tak się da zrobić - DOS w ogóle nie będzie widział nowej karty i po problemie. Ale np u mnie nie da się grać UFO.. :( popierdziela jak głupie i nawet mo'slo nie rozwiązuje sprawy - do starych gier najlepszy jakiś stary komp - wydatek rzędu 100 zł:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 zalatw sobie jakis emulator - sa takie "emulatory starych dosowych kompow". a co do dzwieku to mogila, bo jedyne karty dzwiekowe ktore sa obslugiwane przez stare giery to dzwiekowki na isa, wiec mozesz miec problem z wsadzeniem czegos takiego do kompa. te emulaotry rozwiazuja takze ten problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaf Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Jezeli uzywasz XP, albo 2000 sciagnij sobie program VDMSound. Emuluje on Soundblastera w starych grach pod DOS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 1. Mam Win98SE zapomnialem powiedziec 2. Nie planuje zakupu 486 w najblizszym czasie (chodz dobrze byloby to zrobic) - wiec ta opcja odpada Lobo tzn. ja musze cos zrobic, zeby dos nie widzial nowej karty czy sam z siebie nie bedzie widzial ? Co do twojego problemu z UFO - moslo nawet nie musisz uruchamiac chyba. Gra dziala ci zarabiscie szybko, ale to da sie zmienic. Jak znajdziesz jakies ufo i je zaatakujesz to w tym menu na dole (keidy bedziesz w trakcie walki) szukaj czegos z opcjami - tam sie da zmienic ustawienia tak, ze gra bedzie dzialala normalnie. Sam mialem z tym klopot kiedys i masa ludzi rowniez - wystarczy tylko cos zmienic w tych opcjach tam. Juz niestety nie pameitam co, bo robilem to bardzo dawno temu. pshem ja nie mam problemu z odpalaniem starych dosowych gierek - jedynie z dzwiekiem, nie rozumiem teraz, ten emulator pozwoli mi na korzystanie z dzwieku czy nie ? co do kart na ISA - SB128 chodzby dla przykladu jest kompatybilny ze starszymi SB. Gustaf- a nie wiesz czy jest cos takiego dla win98se ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...