Dart9 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Witam. Będę składał PC do biura. - cały zestaw i prosiłbym o pomoc. Będzie wykorzystywany do prostszych projektów AutoCAD'a 2D (rzadziej 3D) + programy biurowe. Kwota ...na razie nie jest określona. Po przedstawieniu oferty szefowi będzie ustalana i znając jego skąpstwo utnie połowę. Chciałem złożyć coś sensownego ( nie dla zaawansowanego biura projektowego). Po przeglądnięciu kilku wątków złożyłem coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/bmwpG/ - 3216,27 zł Zasilacz dobrany ze względu na ewentualne dodanie grafiki. Czy do takich zastosowań zintegrowana grafika wystarczy? Czy Xenon E3-1225 nie zastąpić i3? Obawiam się także czy 120GB to wystarczająca wielkość SSD - Windows + AutoCAD ( po aktualizacjach Windows się "rozrasta") Jeśli chodzi o budowę dobrze byłoby gdyby można wyposażyć ją w odpowiednie filtry-będzie pracował w warunkach o dużym zapyleniu - warsztat. Dojdą jeszcze koszty Windows+Office+AutoCAD'a. Wiem, że kwota drastycznie wzrośnie ze względu na AutoCADa. Ale na razie chciałem skupić się na samym sprzęcie. Edytowane 5 Marca 2014 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Procka zmień na Xeona E3 1245V3 , lub Xeon E3 1230V3 + dodatkowa karta grafiki . Xeon E3 1225 ma 4 rdzenie bez HT , Xeony E3 1230/1245 V3 mają 4 rdzenie i HT , model 1230 nie ma iGPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 @UP Czy HT jest niezbędne? Wiem, że zwiększa wydajność obliczeń równoległych ale np. przy moim prywatnym i5 prostsze projekty nie dostają zacięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Jak procek z 4 rdzeniami bez HT wystarcza to bierz zwykłego I5 np. 4440 - sporo tańszy niż Xeon E3 1225V3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Ach .. i tak jak myślałem, kwota na sprzęt to max 2500 zł. I tu zaczynają się schody. Co i na co zmienić by się w takim pułapie kwotowym zmieścić i by sprzęt radził sobie z 2D. Edytowane 6 Marca 2014 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 Jeśli bez systemu (wcześniej nie miałeś go w kalkulacjach) to takie coś: http://www.morele.net/inventory/info/zAEm6l/ G3420 spokojnie sobie radzi z AutoCAD'em (na co dzień pracuję właśnie w 2D, moje konfigi masz w stopce), SSD to podstawa - zakładam że się zmieścisz w 240GB ;)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2014 Tak, bez systemu. Oprogramowanie będzie osobno. Na pewno zintegrowana wystarczy? Nie dostaje zadyszki? Grafika zintegrowana nie jest z tych najwyższych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Według mnie do 2D jak i nieskomplikowanego 3D w AutoCAD'zie spokojnie wystarczy, zarówno ta z G3420 jak i z i3-4330 (bo na tych sprzętach kreślę na codzień). Przecież co ona miałaby tam robić? Ok, przy skomplikowanych obiektach 3D może wspomagać obracanie obiektów w 3D, ale mówimy o prostych zadaniach. Nawet Autodesk nie podaje żadnych większych wymagań co do karty poza rozdzielczością. Nie ryzykowaliby chyba tak, gdyby na całkiem niezłej integrze program miałby być "nieużywalny" ;). Edit: zresztą żona na integrze z i5-4570 całkiem skomplikowane obiekty i sceny w Sketchupie w 3D robi, nieraz posiłkując się właśnie 3D w AutoCAD'zie i też nie narzeka, żeby coś nie działało... Edytowane 9 Marca 2014 przez abes99 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Uspokoiłeś mnie :) Czyli zestaw skomponowany z ssd oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) To jeszcze dwie sprawy, z reguły nie wtrącam się w sprawie klawiatury/myszki bo to rzecz dość indywidualna, ale sam korzystam z Logitecha MK220 i jestem bardzo zadowolony ze względu na bardzo kompaktowe wymiary (choć klawa wymaga trochę przyzwyczajenia) - co w warunkach warsztatowych może mieć znaczenie (+ew. możliwość schowania do szuflady, bo jest bezprzewodowa). Trochę gorzej za to wygląda sytuacja z obudową, którą chciałbyś, żeby miała dobre filtry, bo zestaw będzie pracował w dość dużym zapyleniu. Zastanawiam się może, czy by nie pójść w ITX? Np. taka obudowa + ta płyta. Mniej wentylatorów (tylko jeden na CPU) do czyszczenia i łatwiej całość zamknąć w jakieś szafce z filtrami lub samą budę uszczelnić, bo dość prosta. Ewentualnie płyta z zasilaniem + sama buda, tylko trzeba by zmienić pamięci na SODIMM i dobrać zasilacz (a może coś jest w zapasach po starym lapie nadającego się?). Ogólnie tak by to mogło wyglądać, dysk wystarczy spiąć tasiemkami plastikowymi do budy, żeby nie latał (wtedy powinien wejść boxowy cooler). W budżecie sporych zmian chyba nie będzie... Edit: ok. +50 zeta różnicy, chyba warto - koszyk... Edytowane 10 Marca 2014 przez abes99 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Na klawiaturę i mysz jest mnóstwo miejsca, biurko jak stół obiadowy. Tak,że z tym nie ma problemu. Nawet komp będzie na nim stał. Co do filtrów, będę musiał poszukać jakie będzie można zastosować. ITX mam prywatnie, nie wiem dlaczego w pracy wolałbym płytę normalnych rozmiarów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Małe odświeżenie. Czy taki zestaw nie będzie miał przycięć/zadyszki? Myślę, że nie, ale wolę się upewnić. http://www.morele.net/inventory/info/VpRpF/ Mam na myśli podzespoły oprócz monitora, klawiatury i myszy - te są narzucone "z góry". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Jak zestaw ma być do tego co w tytule to z dodatkowej karty możesz zrezygnować chyba że CAD wykorzystuje CUDA to ją zostaw . Reszta OK , zmienił bym tylko zasilacz na XFX Core 450W albo coś lepszego i kompatybilnego z Haswellem . Ew. modularny CX 430W za prawie tyle samo co VS 550W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź. XFX 450W wystarczy by zasilić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Do tego sprzętu wystarczy spokojnie . XFX Core 450W to mocna i sprawdzona jednostka - 408W na linii +12V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Do XFX mam zaufanie, posiadam podobnego prywatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Zamówienie złożone ..ale płyta asus B85M-G] jest nie kompatybilna pod Intel Reflash - taka informacje z Morele, co polecilibyście. Zaproponowano Msi h97 Byłby jakiś zamiennik ASRocka lub innego producenta? Tylko cena by była taka sama jak ww asusa :) EDIT Na dobrą sprawę to nie rozumie dlaczego Asus B85M-G nie jest kompatybilny z i5 4460.... Edytowane 14 Lipca 2014 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...