xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Witajcie jak wyżej napisałem mam ogromny problem ostatnio zakupiłem 4 kości ram po 2 Gb ( 3xDDR2 2Gb Kingston ) Włożyłem wszystkie lecz komputer zaczoł pikać potrójnym sygnałem więc wymieniłem pierwszą kość na starą DDR2 1gb GoodRam wszystko chodzi dobrze lecz właśnie pisze coś takiego . Nie wiem czy wczytało zdjęcie więc to opisze -Wersja systemu windows Windows 7 ultimate Service pack 1 -System Producent acer Klasyfikacja 5,1 Procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core Procesor 5200+ Zainstalowana pamięć (Ram) 7,00 gB (dostępne 2,00 GB) Typ systemu 32-bitowy system operacyjne Wydaje mi się że wersja 32bitowa wyczytuje tylko 2 GB ram ale ja niestety się nieznam za bardzo więc jeśli dobrze myślę to napiszcie jak to zrobić chyba że ogranicza się to do zakupienia windowsa z takimi bitami Edytowane 10 Marca 2014 przez xXDrawekXx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) 32bit Ultimate obsługuje 4gb ram wsadź kości 2x2gb w pierwszy i 3 slot BTW jaką masz płytę? Edytowane 10 Marca 2014 przez shadow616 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 32bit Ultimate obsługuje 4gb ram wsadź kości 2x2gb w pierwszy i 3 slot Ok zobacze ale to tylko tyle mogę mieć gb ram nie mogę tego zmienic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Możesz. Zmieniając system na 64bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Win 7 X64 jak chcesz mieć 4+ GB ramu dostępne , Home Premium wystarczy chyba że potrzebujesz 16+ GB ramu to W7 Pro . A co do obsługi ramu przez tą płytę - zapełnienie wszystkich 4 slotów to dla wielu CPU i Płyt trudny orzech do zgryzienia , do tego nie wiadomo czy Acer ( lub ktoś kto robił dla nich płytę ) nie namieszał w kwestii obsługi ramu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Ale jak zmienie system to nie bedzie zadnych komplikacji np zajazd niektorych plikow gier itp nie bedzie tak zwanych lagow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Nie powinno być problemów z większością gier na W7 X64 , część gier zyska , część może odrobinę stracić jeżeli chodzi o FPS-y . Choć mogą trafić się gry które odmówią współpracy z W7 X64 - dotyczy to głównie starszych tytułów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Płyta widzi 7GB więc nie jest źle ale najpierw sprawdź czy w ogóle odpali 4gb w 1 i 3 slocie. Podaj jednak model ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Możesz to zmienić reinstalując OS na 64bit, bo 2^32=4294967296: /1024=4194304: /1024=4096 - taką wielkość ma przestrzeń adresowa systemu 32bit - i to jest przestrzeń obejmująca wszystko, w tym adresy pamięci VGA, więc to, co przydzieliłeś karcie VGA w bios (albo bios przyznał sam - opcja auto) zmniejsza te 4GB. Masz grafikę typu turbo cache? Liczby są kosmiczne swoją drogą - jakie kości w tym momencie masz włożone? 3x2GB + 1GB? Wszystkie nowe kości 2GB są takie same? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Z tym to może mieć problem . Jeżeli to faktycznie składak od Acera to nawet jak poda model płyty to wyszukanie czegoś przydatnego na jej temat może być problematyczne . Nawet jak płytę będzie od Asusa / GB / MSI itp. to często dany producent nie przyznaje się że to ich konstrukcja - Asus robił tak swego czasu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Płyta widzi 7GB więc nie jest źle ale najpierw sprawdź czy w ogóle odpali 4gb w 1 i 3 slocie. Podaj jednak model ;) czego model (przepraszam za takie pytania ale nie znam sie na tym tak dobrze jak wy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Obstawiam że problemem będą same konkretne kości RAMu mieszanie 3x2 (kij wie zcy w ogóle to takie same modele) + 1gb osobno... źle... Zainstaluj CPU-Z i najlepiej zrób screeny z zakładek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Możesz to zmienić reinstalując OS na 64bit, bo 2^32=4294967296: /1024=4194304: /1024=4096 - taką wielkość ma przestrzeń adresowa systemu 32bit - i to jest przestrzeń obejmująca wszystko, w tym adresy pamięci VGA, więc to, co przydzieliłeś karcie VGA w bios (albo bios przyznał sam - opcja auto) zmniejsza te 4GB. Masz grafikę typu turbo cache?Liczby są kosmiczne swoją drogą - jakie kości w tym momencie masz włożone? 3x2GB + 1GB? Wszystkie nowe kości 2GB są takie same? 3 nowe ( 2 GB )i jedna stara ( 1gb ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Potrzebne są screeny z tej zakładki Ale dla wszystkich obsadzonych slotów dimm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Chyba już wiem czemu rozpoznaje go jako ACERa :D Płyta nie jest zła zacznij od próby o której mówiłem 1 i 3 slot kości 2GB reszta pusta. Przydałyby się jeszcze screeny ze slotów pamięci przed wymianą, zakładka SPD i wsyzstko będziemy wiedzieli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Do tego screen z tej formatki systemowej: I lektura: http://forum.desktopreview.com/gaming-software-recommendations/190670-missing-system-ram-nvidia-8600m-gt-responsible.html http://www.techsupportforum.com/forums/f24/how-to-disable-turbocache-204963.html Bo wygląda, że 9500GT pożyczyło sobie coś koło 1.5G ram tytułem turbocache. I rachunek się zgadza. Chyba już wiem czemu rozpoznaje go jako ACERa :DSLIC loader ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 Pewnie że loader :P E to widzę się już dzisiaj nie dowiemy ale myślę, że głównym winowajcą będą kości + rozmieszczenie + może i ten GT coś kradnie ale to się okaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Słuchajcie nie odpisywałem bo przemieniałem kości i komputer uruchomił się dopiero gdy w 2 pierwsze sloty włożyłem stare 2x 1 gb a w dwa kolejne nowe 2x 2 gbi teraz mam 6 gb wykrytych i 3,5 dostępnych i te screny SPD Edytowane 10 Marca 2014 przez xXDrawekXx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 To teraz wyjmij wszystkie, wsadź tylko te dwie, które teraz nie są włożone i jak się uruchomią sprawdź, czy - to są takie same kingstony (nazwa) - mają takie same timingi Chodzi o tę zakładkę: Jeżeli nie wstanie z dwiema, to próbuj po jednej, tylko pamiętaj który screen jest do której kości - może się okazać, że jedna z tych dwu jest inna - albo ma inne timingi, albo wielkość/organizację modułów BGA . Jeżeli to timingi, to ustawienie ręczne timingów najsłabszej kości powinno załatwić sprawę. Jeżeli organizacja modułów BGA, to niestety prawdopdobnie Twój chipset nie wspiera takiej konfiguracji 2x2 + 2x1GB to max, co będziesz mógł mieć. Co zdaje się być pewne to to, że to nie turbo cache kradnie Ci pamięć - 3.5GB to poprawna wartość przy karcie VGA 512MB Obejrzyj te kości, zobacz, czy mają tyle samo modułów, takie same napisy na naklejkach etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2014 To teraz wyjmij wszystkie, wsadź tylko te dwie, które teraz nie są włożone i jak się uruchomią sprawdź, czy - to są takie same kingstony (nazwa) - mają takie same timingi Chodzi o tę zakładkę: Jeżeli nie wstanie z dwiema, to próbuj po jednej, tylko pamiętaj który screen jest do której kości - może się okazać, że jedna z tych dwu jest inna - albo ma inne timingi, albo wielkość/organizację modułów BGA . Jeżeli to timingi, to ustawienie ręczne timingów najsłabszej kości powinno załatwić sprawę. Jeżeli organizacja modułów BGA, to niestety prawdopdobnie Twój chipset nie wspiera takiej konfiguracji 2x2 + 2x1GB to max, co będziesz mógł mieć. Co zdaje się być pewne to to, że to nie turbo cache kradnie Ci pamięć - 3.5GB to poprawna wartość przy karcie VGA 512MB Obejrzyj te kości, zobacz, czy mają tyle samo modułów, takie same napisy na naklejkach etc. Wielkie dzięki ale to już jutro bo spać mi się chcę wiec jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc mam nadzieje ze wszystko pójdzie dobrze ( komputer odpalił gdy wymieniłem jedną z tych nowych kości ram ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Słuchajcie troche się napisy różnią przy tych kościach a tych takich kwadratach czarnych (niepamietam jak to sie nazywa) czy to moze byc sprawka tych napisów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Napisów raczej nie, ale tego, co oznaczają już tak ;] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Sorry tak poza wszystkim w twojej płycie pary RAMu to 1,2 i 3,4 a nie jak pisałem 1,3 i 2,4 Więc jak już będziesz robił duety to w slotach 1 i 2 Wyeliminuj też kość 1gb i ćwicz same 2gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Sorry tak poza wszystkim w twojej płycie pary RAMu to 1,2 i 3,4 a nie jak pisałem 1,3 i 2,4 Więc jak już będziesz robił duety to w slotach 1 i 2 Wyeliminuj też kość 1gb i ćwicz same 2gb same 2 nie wchodzą niestety woglole komputer sie nie włącza pika 3 krotnym sygnałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Bierzesz dwie dwójki i sprawdzasz, pracujesz na nich. Będzie wszystko ok, możesz przypuszczać, że są sprawne. Po jakimś czasie (parę dni) wyjmujesz ta parę i bierzesz na warsztart druga pare dwujek. Najpierw musisz wiedzieć, czy wszystkie sa prawne, jak bedą ok, można myśleć nad zmuszeniem kompa do pracy na konfiguracji 4x2GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Wkładaj po jednej i sprawdzaj timingi w cpu-z. Jedna prawdopodobnie ma inne i dlatego nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Zastanawia mnie też niskie Vcore na screenie z cpu-z. Być może kontroler z tego powodu nie wyrabia przy 4 dwustronnych modułach? Spróbowałbym podnieść na 1,2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2014 Ej mam pytanie lepiej ulepszać ten komputer czy zakupić ten http://allegro.pl/quad-core-a10-6800k-4-4ghz-8gb-hd8670d-1tb-i4032767060.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2014 Ani to ani to . Jak chcesz składać nowego kompa to podaj budżet , także czy masz jakieś części do wykorzystania - dysk , napęd ( oba koniecznie SATA ) , karta graficzna czy obudowa + zasilacz ( jak masz coś sensownego ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXDrawekXx Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 Ani to ani to . Jak chcesz składać nowego kompa to podaj budżet , także czy masz jakieś części do wykorzystania - dysk , napęd ( oba koniecznie SATA ) , karta graficzna czy obudowa + zasilacz ( jak masz coś sensownego ) . Nie chciałbym wychodzić poza 2 tys ale 3 tez mogą byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...