Skocz do zawartości
loopic

Bezgłośny komputer PC do audio - cena do 4.000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze stacjonarnego komputera PC, który będzie spełniał następujące wymagania:

1. możliwie cicha praca, jeśli jest to możliwe - bezgłośna, komputer będzie w salonie, w sąsiedztwie sprzętu audio, a więc zależy mi, żeby nawet cichy odsłuch nie był zakłócany pracą komputera,

2. co najmniej 1 tb dysku twardego (najlepiej sdd),

3. wbudowany moduł wifi,

4. cena do 4.000 zł.

Zastosowanie:

1. przede wszystkim jako bezgłośny serwer plików muzycznych i video, które będą strumieniowane do sprzętu audio-video,

2. praca (word, excel),

3. przeglądanie internetu,

4. czasami gry, głównie strategie (np. Cywilizacja 5) - nie jest to punkt priorytetowy, przede wszystkim zależy mi na cichej pracy, ale miło byłoby, gdyby w razie potrzeby można było coś odpalić.

Jestem otwarty na sugestie. Może być to komputer w obudowie mini. Bardzo podoba mi się koncepcja apple mini, jednakże wolałbym coś w systemie Windows i z większym twardym dyskiem.

Preferuję gotowy zestaw, ale jeśli będę miał pewność, że propozycja do złożenia jest optymalna, to mogę się i na taką opcję zdecydować.

Będę wdzięczny na przykładowe namiary zestawów o takich parametrach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zamknąć zestaw w eleganckiej wyciszanej obudowie, z kontrolerem obrotów wentylatorów. Jak na procesor założysz dodatkowo duży schładzacz to wentylator na nim nie będzie musiał szybko się obracać, żeby schłodzić sprzęt.

Kompa do takich zastosowań można złożyć znacznie taniej i to z całkiem dobrymi częściami. Proponuję procesor i5, 8GB RAM. Dysk będzie 2TB na magazyn, do tego SSD 128gb, dzięki czemu jeżeli na niego wrzucisz muzykę, będzie odtwarzana z niego i dysku tależowego nie będzie słychać.

Zasilacz Corsair wybrałem, bo miałem dłuugo kilka sztuk z tej serii i wszystkie były ciche jak grób  i niezawodne.  DO tego wifi. :

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJxlkE0OgjAQhe$SNTH9L$UOxqUL46KBLgiIhkKMGu9uZ9JqxcXkzXwzfY$wJNfp0i79TLZHolRdkyqKQBEShCKRKoo0WsNkGEsLaSwurM6EWWNSCyWsFcX4rVNFuuESGsiFt7lo0a9nWui6$3Fu$OjAmGtAhuNxnU!4xS9DKuTHDPeS5tmUruo$JkWF5RyjCK8ZoMnNbt9PPkTEeAK7zofON48RDzXfcPiLt35w7WFwYbxHTMnrDdFrUL4*

Możliwości rozbudowy  -

Budżetu zostało jeszcze 1200zł, także można szukać specjalnie lepszej karty dźwiękowej (za 500zł nawet są dobre modele) albo pokusić się o jeszcze większy SSD. Karta graficzna jest zintegrowana w procku, do mniej zaawansowanych gier wystarczy, natomiast jeśli zainteresujesz się grami 3d można pomyśleć o jakiejś cichej karcie (radeon r7 260x za ok 400-450zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel nuc w obudowie akasa (pasywna, bez wentylatora).

Jedyne co musisz odpuścić to gry, do pozostałych zastosowań mocy aż nadto.

Chociaż cywilizacja chyba na tym pójdzie, są tam haswelle z integrą.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel nuc i dysk 1tb? Faktycznie rozejrzałbym się za jakimś barebonem w tym przypadku, ale z możliwością montażu dysku 2,5".

Tym, że jest wentylator bym się nie przejmował, bo taki i5-4200U to procek 15W, trzeba ucho przyłożyć żeby usłyszeć ten wentyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4858#sp

Trzeba dokupić tylko pamięć (wystarczy w zupełności 4GB SO-DIMM DDR3L 1600 MHz), dysk SSD 128GB mSATA (Plextor M5M) + HDD 2,5" 1TB (WD Scorpio Blue). Maszyna jest super przenośna, super cicha, ma wbudowane wifi i spory zapas wydajności.

edit: jednak pojawiły się nuki z opcją HDD! Tylko mają trochę inny zestaw złącz i kartę wifi trzeba dokupić osobno: http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=452279&n=Intel-NUC-BOXD54250WYKH2

http://www.legitreviews.com/wp-content/uploads/2014/01/new-intel-nuc-hard-drive-645x499.jpg

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi