adrkac2012 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem nowego komputera. Ma on służyć przede wszystkim do gier i codziennego użytkowania tj. przeglądania internetu czy słuchania muzyki. Przeglądałem już polecane zestawy na marzec 2014. Najbardziej zainteresowałem się tymi z przedziału 2500-3000, ponieważ na cały zestaw chciałbym wydać około 3000zł. Oczywiście mogę ugiąć się jeszcze parę stówek, jeśli będą tego warte. Mówiąc zestaw mam na myśli sam komputer jak i myszkę, klawiaturę i system operacyjny. Po wstępnych przemyśleniach uznałem, że optymalnie będzie wybrać procesor Intel Core i5-4670K i kartę graficzną Gigabyte GTX 760, bo jest ona polecana praktycznie w każdych testach GTX 760. Jeśli chodzi o płytę główną to nie mam pojęcia, ale chciałbym włożyć tam pamięć RAM 2x4GB 1600MHz. Dysk twardy raczej 1TB HDD i nie wiem czy warto przy takim zestawie inwestować w SSD na system operacyjny (prawdopodobnie Windows 7 64bit) i jakiej miałby być ewentualnej wielkości. Do tego dochodzi wybrać mi jeszcze obudowę, zasilacz, nagrywarkę DVD oraz myszkę i klawiaturę. W polecanych zestawach znajduje się zasilacz Corsair VS 450W, pytanie tylko czy to nie za mało, jeśli chciałbym dodatkowo ten sprzęt podkręcać. Z góry dzięki za pomoc i czekam na odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Proszę propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/2uJqgI/ Brakuje w tym jeszcze peryferiów + nagrywarki DVD, a już grubo przekroczyliśmy zakładany budżet. Rozumiem, że zgodzisz się na rezygnacje z SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2014 Niestety nie uda się z takimi częściami jakie wymieniasz, w założonym budżecie. Jeszcze przydałby się napęd. Żeby trochę oszczędzić można brać taki zestawik: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyFjcEOgjAMht9lZ2LoWDvwHQxHD8bDAjsQEAyDGDW!u93Ckh2IHtp$$9eu$1vc56ld!0UcLwJ1ASJjAc2Sb4VQEIsqkCIhRC8InmBZxgFUOv25X9dMdMPkGp$o4yCZph52$N$LjR1NOFx6RJQuSB26jL4KL8DQdaT6d8aW49Yb5whJyqPZLKbuZ!sYgdzAqbOus81rDIuKDooHj34w7XkwbnwyzcXnC5VLTpk* Do tego system i zostanie parę dych na jakąś myszkę. Także neistety będzie trzeba chociaż 50zł przekroczyć budżet żeby wyrobić się z mychą i klawiaturą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2014 No tak jak już wspomniałem, jeżeli przekroczymy budżet o 200-300zł to trudno. Jeśli chodzi o SSD to nigdy go nie miałem, więc nie wiem czy robi wielką różnicę w działaniu systemu. Jeżeli tak to wolałbym już do niego dołożyć, a jak nie to rezygnujemy. Co do całego zestawu myślę, że mógłbym ewentualnie zrezygnować z kręcenia go, więc możnaby wziąć procesor I5-4670 bez K. Zmniejszyłoby to również koszty obudowy, chłodzenia i być może zasilacza. Klawiatura i myszka to pewnie koszt jakichś 100-150 zł, więc może zmieścimy się w te 3200zł przy rezygnacji z tego SSD, ale czekam na wasze opinie na jego temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 No ten zestaw ostatni jest spoko. A co z tym SSD, kosztowałby on pewnie ze 200 zł, ale warto? Poczuję znaczącą różnicę?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 Tak, za około ~250 zł masz Cruciala M500 120GB, różnicę poczujesz ogromną w działaniu Windowsa, programów, wczytywaniu gier, które będą na SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Ok. Pomyślę jeszcze nad tym ssd, ale zestaw już chyba gotowy. Dzięki wielkie za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banqq Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Autorze, podaj jaki masz monitor ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Posiadam Samsunga SyncMaster FX2490HD. Gram w rozdzielczości 1920x1080. Mam jeszcze pytanie odnośnie płyty głównej. Jakie są dokładnie różnice pomiędzy B85 a Z87, jeżeli chciałbym zakupić I5-4670K i go podkręcić? I czy płyta główna ma duży wpływ na OC karty graficznej? Edytowane 22 Marca 2014 przez adrkac2012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Nie ma zadnego wplywu. Z87 umozliwia OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Mam rozumieć, że jeśli kupię B85 to nic nie podkręcę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Podkręcisz. Nawet na H81 da się podkręcać, ze względu na dedykowane oprogramowanie producentów płyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 To warto w takim razie dołożyć do z87? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Przy i5-4440? Nie ma to żadnego sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrkac2012 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 A jeśli kupiłbym i5 4670k? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 To podkręcisz i wtedy warto + porządne chłodzenie (150-200zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...