Skocz do zawartości
adrkac2012

Komputer za około 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem nowego komputera. Ma on służyć przede wszystkim do gier i codziennego użytkowania tj. przeglądania internetu czy słuchania muzyki. Przeglądałem już polecane zestawy na marzec 2014. Najbardziej zainteresowałem się tymi z przedziału 2500-3000, ponieważ na cały zestaw chciałbym wydać około 3000zł. Oczywiście mogę ugiąć się jeszcze parę stówek, jeśli będą tego warte. Mówiąc zestaw mam na myśli sam komputer jak i myszkę, klawiaturę i system operacyjny. Po wstępnych przemyśleniach uznałem, że optymalnie będzie wybrać procesor Intel Core i5-4670K i kartę graficzną Gigabyte GTX 760, bo jest ona polecana praktycznie w każdych testach GTX 760. Jeśli chodzi o płytę główną to nie mam pojęcia, ale chciałbym włożyć tam pamięć RAM 2x4GB 1600MHz. Dysk twardy raczej 1TB HDD i nie wiem czy warto przy takim zestawie inwestować w SSD na system operacyjny (prawdopodobnie Windows 7 64bit) i jakiej miałby być ewentualnej wielkości. Do tego dochodzi wybrać mi jeszcze obudowę, zasilacz, nagrywarkę DVD oraz myszkę i klawiaturę. W polecanych zestawach znajduje się zasilacz Corsair VS 450W, pytanie tylko czy to nie za mało, jeśli chciałbym dodatkowo ten sprzęt podkręcać. Z góry dzięki za pomoc i czekam na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie uda się z takimi częściami jakie wymieniasz, w założonym budżecie. Jeszcze przydałby się napęd.

Żeby trochę oszczędzić można brać taki zestawik:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyFjcEOgjAMht9lZ2LoWDvwHQxHD8bDAjsQEAyDGDW!u93Ckh2IHtp$$9eu$1vc56ld!0UcLwJ1ASJjAc2Sb4VQEIsqkCIhRC8InmBZxgFUOv25X9dMdMPkGp$o4yCZph52$N$LjR1NOFx6RJQuSB26jL4KL8DQdaT6d8aW49Yb5whJyqPZLKbuZ!sYgdzAqbOus81rDIuKDooHj34w7XkwbnwyzcXnC5VLTpk*

Do tego system i zostanie parę dych na jakąś myszkę. Także neistety będzie trzeba chociaż 50zł przekroczyć budżet żeby wyrobić się z mychą i klawiaturą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak już wspomniałem, jeżeli przekroczymy budżet o 200-300zł to trudno. Jeśli chodzi o SSD to nigdy go nie miałem, więc nie wiem czy robi wielką różnicę w działaniu systemu. Jeżeli tak to wolałbym już do niego dołożyć, a jak nie to rezygnujemy. Co do całego zestawu myślę, że mógłbym ewentualnie zrezygnować z kręcenia go, więc możnaby wziąć procesor I5-4670 bez K. Zmniejszyłoby to również koszty obudowy, chłodzenia i być może zasilacza. Klawiatura i myszka to pewnie koszt jakichś 100-150 zł, więc może zmieścimy się w te 3200zł przy rezygnacji z tego SSD, ale czekam na wasze opinie na jego temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Samsunga SyncMaster FX2490HD. Gram w rozdzielczości 1920x1080. Mam jeszcze pytanie odnośnie płyty głównej. Jakie są dokładnie różnice pomiędzy B85 a Z87, jeżeli chciałbym zakupić I5-4670K i go podkręcić? I czy płyta główna ma duży wpływ na OC karty graficznej?

Edytowane przez adrkac2012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi