Skocz do zawartości
druid88

jaka płyta główna i zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
planuję złożyć sobie kompa - użytek typowo domowy - gry, filmy, internet.
narazie jedynymi pewnymi częściami mojego planu są: procek i5 4670k i monitor 27" 1440p (chociaż tu jeszcze chodzi mi po głowie Eizo Foris FG2421).
mocno zastanawiam się nad gtx 780ti, a w przyszłości (za jakiś roczek lub dwa) nad dokupieniem drugiego takiego gtxa.
z SSD mam zamiar zrezygnować, gdyż uważam że jest to "wygoda" niewarta swojej ceny - jeśli jestem w błędzie - nawróćcie mnie :)

Polećcie mi proszę jakąś odpowiednią płytę główną do takiego zestawu (tak abym nie musiał jej zmieniać aby podczepić drugą kartę graficzną).
Co sądzicie np. o:
Asrock Z87 EXTREME4 lub GA-Z87X-UD3H (ewentualnie jakieś inne rozwiązanie - jestem otwarty na propozycje)

taką samą prośbę miałbym odnośnie zasilacza i ewentualnie "systemów chłodzących" - tylko tutaj mam jeszcze pytanie, czy lepiej kupić od razu taki żeby pociągnął SLI 780ti, czy może narazie taki dla jednego gtxa i wraz z zakupem drugiego wymienić zasilacz i chłodziarkę?
jak sądzicie, która opcja jest bardziej opłacalna?

Jeszcze dodam że jakieś podkręcanie procka i grafy jak najbardziej wchodzi w grę.

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, porady i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego dokładnie potrzebujesz płyty .

Jak tylko kręcenie procka , bez SLI/CF czy dużej ilości portów SATA/USB to proponuję Asrock H87 Fatalyty .

Jak koniecznie chcesz robić SLI z 2xGTX780Ti to Asrock Z87 Ex4 lub obecnie tańsza MSI Z87-G45 Gaming .

Chłodzenie to zależy jaką budę będziesz miał - na wstępie proponuję Thermalright HR-02 Macho Black White za ~180 zł , ew. Raintek Ereboss za ~150 zł . 

PSU - bez SLI do jednej GTX780Ti to markowe 550W spokojnie wystarczy np. SPC Deus M1 550W za 230 zł .

Do SLI z tych kart i kręconego I5 to PSU o mocy 700+ W .

Pomijam samą zasadność SLI - ten GTX to już bardzo mocna karta , SLI to jak grasz w rozdzielczości 2K/4K na max. detalach ( tudzież ultra ) z wszystkimi wodotryskami włączonymi , inaczej nie ma sensu brać 2 tych kart .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego dokładnie potrzebujesz płyty .

Jak tylko kręcenie procka , bez SLI/CF czy dużej ilości portów SATA/USB to proponuję Asrock H87 Fatalyty .

Jak koniecznie chcesz robić SLI z 2xGTX780Ti to Asrock Z87 Ex4 lub obecnie tańsza MSI Z87-G45 Gaming .

mam w zamiarze kręcenie procka jak i zarówno grafy, jeśli chodzi o SLI to konieczności nie ma, ale raczej spore prawdopodobieństwo. Napewno nie chcę sobie zamykać drogi i później wywalać znowu parę setek na płytę, także chyba wybiorę tego Asrocka Z87 Ex4, na temat tego MSI widziałem parę niepozytwnych opinii.

Chłodzenie to zależy jaką budę będziesz miał - na wstępie proponuję Thermalright HR-02 Macho Black White za ~180 zł , ew. Raintek Ereboss za ~150 zł . 

Szczerze mówiąc to za obudową się jeszcze nie rozglądałem, ale dzieki będę miał na uwadze te dwa modele

PSU - bez SLI do jednej GTX780Ti to markowe 550W spokojnie wystarczy np. SPC Deus M1 550W za 230 zł .

Do SLI z tych kart i kręconego I5 to PSU o mocy 700+ W .

Lepiej w tej sytuacji kupić 550 i potem wymienić zasilacz (w razie dołączenia drugiej grafy), czy od razu porwać się na 700+. Jak uważasz? Osobiście bardziej racjonalna wydaje mi się druga opcja.

Pomijam samą zasadność SLI - ten GTX to już bardzo mocna karta , SLI to jak grasz w rozdzielczości 2K/4K na max. detalach ( tudzież ultra ) z wszystkimi wodotryskami włączonymi , inaczej nie ma sensu brać 2 tych kart .

Dlatego narazie mam zamiar zaopatrzyć się w jedną kartę, a z czasem kiedy jedna przestanie wystarczać i spadnie cena dokupić drugą.

olałbym sli - albo robisz to od razu albo za roczek lub dwa  sprzedajsz obecna kartę i kupujesz nowszą generację

widzę ze komp nie budżetowy to i na ssdeka bym nie sępił

No właśnie zamiast SSD wolę dołożyć do karty graficznej :)

Tylko że zakup tego GTXa za roczek lub dwa nie będzie tak dużym wydatkiem jak porywanie się na nową generację, tu znowu będzie płyta główna, karta graficzna, prawdopodobnie też procesor :)

Chcę właśnie teraz kupić coś lepszego na dłużej z możliwością "nie aż tak drogiego" ulepszenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD daje największego kopa przy codziennym użytkowaniu peceta, aplikacje uruchamiają się natychmiastowo, system startuje b.szybko, operacje na plikach odbywają się błyskawicznie. Ciężko opisać, ale wiedz, że warto. Z technologią tą mam styczność od 2011 roku i szczerze? Wolałbym mieć np. słabszy procesor/GPU + SSD, niż lepsze te komponenty i HDD (z tym, że grywam sporadycznie).

@Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... no dobra zastanowię się jeszcze nad tym SSDekiem :)

czy moglibyście mi doradzić resztę do tego zestawu (i5 4670k + Asrock Z87 Ex4 + gtx 780ti + z czasem drugi 780ti) czyli SSD, HDD, RAM, zasilanie, chłodzenie, obudowa. Raczej już wszystko pod SLI (chyba tak się będzie bardziej opłacało niż późniejsze wymiany) i tak jak już wspomniałem, mam zamiar podkręcić i procka i grafę.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to wątpie by się to opłacało. Za rok, a tym bardziej dwa będą nowe układy. Potem pomyśl ze za kolejne dwa te karty będą warte o wiele mniej.  Zapłacisz teraz 2.5k za karte, a za rok czy dwa powiedzmy 1500 czy nawet więcej, bo takie karty wcale tak mocno nie tanieją.  Także stracisz dość sporo. Tak powiedzmy sprzedaż za dwa lata tego GTX 780TI za powiedzmy 1200 zł i dołożysz z 800 na jakieś mocniejsze GPU.  Tak więc jak już brać SLI to najlepiej od razu. Nie musisz przecież pakować się dwa 780TI. Możesz spokojnie wziac 2x 780. Różnica między 780, a 780Ti nie jest warta dopłaty 700 zł... (GTX 780 ok 1800 zł vs 780Ti około 2500zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to wątpie by się to opłacało. Za rok, a tym bardziej dwa będą nowe układy. Potem pomyśl ze za kolejne dwa te karty będą warte o wiele mniej.  Zapłacisz teraz 2.5k za karte, a za rok czy dwa powiedzmy 1500 czy nawet więcej, bo takie karty wcale tak mocno nie tanieją.  Także stracisz dość sporo. Tak powiedzmy sprzedaż za dwa lata tego GTX 780TI za powiedzmy 1200 zł i dołożysz z 800 na jakieś mocniejsze GPU.  Tak więc jak już brać SLI to najlepiej od razu. Nie musisz przecież pakować się dwa 780TI. Możesz spokojnie wziac 2x 780. Różnica między 780, a 780Ti nie jest warta dopłaty 700 zł... (GTX 780 ok 1800 zł vs 780Ti około 2500zł).

No tak wiadomo że z roku na rok będą pojawiać się jakieś nowe układy i generacje, a cena obecnych będzie spadała :)

Dziwne te kalkulacje. Szczerze wątpię żeby udało mi się sprzedać używaną 780 ti za dwa lata za 1200zł i też ciekawe czy do mocniejszego GPU (zapewne jakaś nowa generacja) nie bede musiał zmienić płyty głównej i jeszcze paru innych rzeczy.

Nie tanieją mocno powiadasz..

gtx 780 (Gigabyte) - premiera - maj 2013 - cena 2699zł. Po 10 miesiącach - 1750zł.

Można dyskutować, dla jednych 950zł to dużo dla innych niedużo.. dla mnie całkiem sporo, dlatego tym bardziej nie widzę powodu, że jeśli SLI to lepiej od razu. Z jedną taką kartą gierki będą śmigać ładnie, a jak przestaną śmigać ładnie dokupuje drugą kartę za jakiś rok lub więcej około tysiaka taniej lub więcej (niekoniecznie musi być nowa).

Z tym że nie opłaca się dokładać 700zł do 780ti jak najbardziej się zgadzam, ale grafę będę kupował dopiero za parę miesięcy, więc to jeszcze nie jest przesądzone czy to będzie 780ti czy może 770, zależy jak wtedy będą przedstawiać się cenowo i na ile pozwolą mi fundusze. Ale raczej skłaniam się ku SLI za jakiś czas niż wymianą połowy kompa.

czy taki RAM - Kingston DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 XMP HyperX Beast będzie dobry do mojego zestawu?? ewentualnie proszę o polecenie czegoś lepszego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz jedną kartę. Gtx 780 i tak pociągnie wszystko na maxa. A na horyzoncie już pojawia się gtx800.

SSD po prostu musisz wziąć, będziesz bardziej zadowolony niż z SLI. Np. Crucial M500 240 GB, lub chociaż w wersji 120 GB.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz jedną kartę. Gtx 780 i tak pociągnie wszystko na maxa. A na horyzoncie już pojawia się gtx800.

SSD po prostu musisz wziąć, będziesz bardziej zadowolony niż z SLI. Np. Crucial M500 240 GB, lub chociaż w wersji 120 GB.

No właśnie tym bardziej nie rozumiem po co od razu SLI, żeby było jeszcze bardziej na maksa?

Na początek na pewno wezmę jedną ale to dopiero za parę miesięcy i wtedy też okaże się jaka to będzie grafa.

Procka i płytę główną już mam :)

i5 4670K + Asrock Z87 Extreme4

nad tym SSD jeszcze się zastanowię, może faktycznie zaopatrzę się w 120GB

Czy moglibyście doradzić mi resztę do tego zestawu (HDD, RAM, zasilacz, obudowa, chłodzenie, chyba tyle..), narazie bez grafy, skorzystam tymczasowo ze zintegrowanej, ale już tak żeby było gotowe na SLI, żebym nie musiał później już nic wymieniać. Dokupienie - ok, wymiana - zła :)

czekam na propozycje.

z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi