rzymo Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Póki jeszcze sprzęt nie skompletowany do końca, to zacząłem się zastanawiać nad Haswellem. Tylko czy taka zmiana ma sens? Płytę ITX + i3-3210 sprzedałbym pewnie za ~400zł; zakup ITX pod Haswella to jakieś 250 (rozkładem gniazd* nie pasują mi AsRocki, na razie znalazłem tylko MSI H81I, ale z kolei ta płyta nie ma offsetu), procesor 300-400 z aukcji/ogłoszeń, 4130 lub 4330. Dopłata 150-250zł. Sprzęt będzie złożony raz i potem długo nie ruszany - te kilkaset MHz więcej, nowe jajo, nowe instrukcje mogą mieć więc znaczenie. Pobór mocy (a co za tym idzie wydzielane ciepło) jest ważny - całość zasiedli obudowę ITX i ma być b. ciche. Jak się domyślam Haswell ma szansę pociągnąć trochę więcej, ale te kilka watów przeżyję... ;) (obecne zestawienie nie jest przypadkowe: idle 26-27W, LinX 51W, przy zasilaczu 80+ Bronze i k. grafiki pcie) --- * rozkład gniazd (te zaznaczone kółkami) - tak jak jest na obecnej płycie jest prawie idealnie do moich potrzeb (gniazda ATX 24pin i sata oraz piny USB i USB3.0): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon2900 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Radzę poczekać trochę na wysyp nowości (nowe chipsety i procki), to też reszta stanieje i będzie większy wybór jak ma to być nieruszane na kilka lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Tylko co te nowości przyniosą , Z99 i Haswell Refresh to ogrzewany kotlet gorszy niż obecny Haswell który też okazał się kotletem a nie nowością . Jedynie Broadwell to będzie jakaś nowość choćby z powodu mniejszego procesu technologicznego . A co do wymiany IB na Haswella - taka wymiana jaką proponuje autor tematu za bardzo sensu nie ma , wydajność rośnie w niewielkim stopniu , pobór mocy praktycznie taki sam - I3 3210 i I3 4130 mają praktycznie identyczne TDP , wydzialanie ciepła może być gorsze w I3 4xxx z powodu użycia gorszej pasty pod IHS-em . Jedyne co autor zyskuje to sporo lepsze iGPU i instrukcje AES . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Trochę czasu minęło od mojego pytania, jednak się skusiłem na zmianę (koszt całkowity ~85zł). Przy standardowych ustawieniach Haswell jest bardziej prądożerny, tak jak się spodziewałem. Jednakże wystarczyło obniżyć napięcia (na razie testowo cache -0.1V i vcore -0.15V), do kompletu pamięci z niskim napięciem i np. w takim Linx'ie pobór "ze ściany" nie przekracza 50W. Nie jest źle ;) reyden - co z tego że procesory mają takie samo TDP, skoro ten wskaźnik nic nie mówi o rzeczywistym zapotrzebowaniu na energię? Haswell jest nieco chłodniejszy, ale różnica nie jest duża. Może ma akurat bardziej równą czapkę, nie wiem... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...