kowalewski92 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam, Mam problem z właściwą konfiguracją routera. Posiadam dwa routery - Linksys Cisco oraz TP-Link. Do Cisco podłączona jest bezpośrednio neostrada i adres tego routera to 192.168.1.1. Zakupiłem drugi router z który chciałem wykorzystać tylko do WiFi. Adres TP-Linka ustawiłem na 192.168.1.2 i włączyłem DHCP (zakres 192.168.1.100 do 192.168.1.199 + brama domyślna 192.168.1.1). Na routerze Cisco wyłączyłem całkowicie DHCP. Sieć z TP-Linka widzę dostępną, jednak po połączeniu się z nią, nie mam dostępu do internetu. Dodam, że oba routery połączone są Ethernetem przez porty LAN. Proszę o pomoc w konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 "Oba routery połączone są Ethernetem przez porty LAN" i to jest problemem. Musisz połączyć port WAN TP-Linka do portu LAN Cisco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Masz połączenie LAN<=> LAN czy LAN<=>WAN ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalewski92 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Mam połączenie LAN <=> LAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Linksys - włącz DHCP, wszystko tak jak było poprzednio. TP-link wyłącz DHCP po WAN i LAN, WAN nie konfiguruj w ogóle. IP LAN ustaw poza zakresem Linksysa ale 192.168.1.XXX. Na TP-linku ustaw tylko SSID i szyfrowanie WIFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalewski92 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Problem jest taki, że na Linksysie nie działa DHCP. Stąd chciałem włączyć DHCP na TP-Linku. Co muszę w tym przypadku zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2014 DHCP po stronie WAN może być uruchomione na Tp linku ( inaczej static IP musisz ustawić ) DHCP na lan też zostaw. Jesli Linksys ma 192.168.1.1 to TP-link musi miec LAN na 192.168.2.1 ( dhcp na lan 192.168.2.100 do 200 ) P.s Jak puscisz lan -lan to moze dojsc do fajnego kuriozium .. wszytkie adresy dostaniesz z linksysa a TP link bedzie działał jako swith lan i wifi. ( u mnie takie cos potrafi się zrobić -- pomimo załączonego DHCP etc ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 Lan w Lan moze nie zadzialac jesli w opcjach DHCP Tp-linka nie ma mozliwosci zmiany bramy domyslnej. Prawdopodobnie ustawia on brame (gateway) na siebie i nie mozna tego zmienic. A bramą jest przeciez Cisco/linksys. Rozwiazaniem jest opcja podana przez Kwazora. Czyli tp-link WAN podlaczony do Cisco LAN. Ale wtedy tp- link i cisco musza miec inne adresacje, np. 192.168.1.1 i 192.168.2.1. No i wtedy kompy podlaczone do roznych routerow nie beda sie widziec nawzajem do przesylania plikow, grania po LAN itp. Bedzie za to dzialac Internet :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 Lan w Lan moze nie zadzialac jesli w opcjach DHCP Tp-linka nie ma mozliwosci zmiany bramy domyslnej. O, to pewnie klucz do rozwiązania problemu. TL-WR340G ma taką możliwość, może w nowszych routerach tego nie usunęli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...