Skocz do zawartości
sfonor

Zamiennik GeForce GTS250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie zdechła mi grafa. Miałem Asus GTS250 wersja 512 MB.

Dla przypomnienia czym jest mój antyk:

http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gts250/specifications

Chciałbym się poradzić co kupić? O sprzęcie nie czytałem od mniej więcej 4 lat i niestety zupełnie się nie orientuję. Pomijamy aspekt ekonomiczny bo sam wiem, że inwestycja w tak starego kompa jest idiotyczna ale nie mam innej możliwości - albo nowa grafa, albo komp do szafy. Chorych pieniędzy jednak nie zamierzam wydawać, a sprzedaż tego klamota też nie ma sensu.

(pytanie z sufitu) Czy GF GT640 ma sens? (Na papierze wydaje się sensowna propozcją) Radka nie chcę, no chyba, że RAGE będzie z nim działać.

Chciałbym kartę o podobnej wydajności - w idealnym przypadku troszkę szybszą. Zasiłka to Corsair VXEU 450. Proc już ma OC, a nie wiem na ile mi zasiłka pozwoli, więc bez przesady :P

Cały aktualny konfig aktualny poniżej.

Edytowane przez SWENOR27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahoj Kapitanie.

Źle skonstruowałem posta i wprowadziłem Cię w błąd - moja wina, sorry (post już edytowany). Nie szukam czegoś zdecydowanie mocniejszego. Wystarczy o podobnej wydajności. Nie wiem czy ten GTX by się nie nudził u mnie w budzie. Trochę się bałbym wybrać Twoją propozycję przy mojej zasiłce. Z drugiej strony tak dawno nie czytałem o sprzęcie, że naprawdę nie mam pojęcia ile można "załadować" na tego Korsarza.

Pokopałem trochę i wydaje się, że sensownym wyborem (przy zachowaniu rozsądnej ceny) byłby GTS450 a nawet GTX550Ti. Co powiedzą na to mądre głowy? Tylko gdzie poza używkami na allegro ja dostanę takie antyki?

Co do Radków to nie mam pojecia.

Edytowane przez SWENOR27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziałbym, że radeon 6670. Miejscami nieco szybsza, miejscami nieco wolniejsza, ale jak pamiętam nie najgorzej się kręci i ma 2x niższe TDP.

6770 będzie nieco szybsze niż GTS250, ale czy warte różnicy w cenie, to nie wiem. Na obu na pewno szybko zaoszczędzisz na prądzie i temperatury w budzie spadną.

PS. GTX460 to nie taki głupi pomysł - jest mocniejsza, ale TDP ma takie samo, jak Twój rip GTS250 - stąd ceny na allegro są niższe, niż radków - zwłaszcza za wersję 768MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi