Skocz do zawartości
Nozdmaru

Zestaw komputerowy- 2500/3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu planuje zakup nowego blaszaka do gier i stremowania. Tworząc konkretne zestawy zawsze znajdowałem trochę lepszy komponent, a w następstwie zmieniałem większość buildu. Waham się co do ostatecznego wyboru i chciałbym prosić Was o pomoc w korygowaniu lub zmianie zestawu.

Myślałem o:

-GPU: Gigabyte R9 270X 2GB

-CPU: Intel Core i5-4670K

-Mobo: ASRock Fatal1ty H87 Performance

-Ram: G.Skill Ripjaws X 1600MHz CL9 2x4GB

-HDD: WB Blue 1 TB

-PSU: Corsair CX750

Zastanawiam się jeszcze nad obudową. W przyszłości planuje CrossFire z drugą identyczną kartą (daruje sobie ten pomysł jeśli będzie nieopłacalny), Thermalright HR-02 Macho i dysk SSD (Kingston/Plextor/Intel).

Co sądzicie o zestawie? Czy warto coś zmieniać?

--

Jeżeli o czymś zapomianiałem postaram się dopisać.

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF jest średnio sensowne , jak chcesz w przyszłości robić układ z 2 kart to idź w kierunku NV i SLI .

Co do samego CF/SLI - jak w przyszłości będziesz planował to do wtedy płyta będzie do wymiany , ew. od razu zmienić na coś co daje minimum układ 8x+8x dla portów PCI-E .

Np. Asrock Z87 Extreme 4 lub MSI Z87-G45 Gaming za 485zł/465 zł , ew. Asrock Z87M Extereme 4 za 425 zł .

Nie wiem czy jest tańsza płyta oferująca 2xPCI-E 16x pracujące w układzie 8x+8x .

W kwestii ramów to przepłacasz  - za mniej niż 300 zł można dostać dobre kości np. Team Group Vulcan Gold 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 za 269 zł ew. Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 za 263 zł.

Prawie 100 zł taniej niż te G.Skill .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że newegg nie wysyła do Polski , musiał byś mieć kogoś kto ci to wyśle ale w tym przypadku cena może być większa niż samo przeliczenie cen newegg na złotówki .

A jak celnicy coś zwęszą to koszty będą takie same lub wyższe w stosunku do tego jak byś to kupował u nas .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mieszka w Polsce.

Robienie CF z tak średnich kart jest nieopłacalne moim zdaniem. Podobnie jak kaijitsu uważam że lepiej jest kupić teraz 270X, a potem wymienić na cos mocniejszego. Jakiegoś R9 290 lub jego odpowiednika jeśli miało by to być w dalszych planach (za rok czy dwa). Sprawdź po innych sklepach w okolicy. Skorzystaj z cenowarka.pl.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jestem pewien .

Większość sklepów w USA nie wysyła do Polski czy Europy w ogóle , niektóre jednak to robią choć czasami koszty przesyłek są dość duże .

Cła na elektronikę z USA obecnie nie ma , jest tylko VAT - maksymalnie 23% .

W przypadku ww. ramów G.Skill teoretycznie do zapłaty miał być 290 lub więcej zł ( cena sprzętu w dolarach + VAT 23% ) , do tego mogą dojść koszty wysyłki czy firmy pośredniczącej w zakupach .

Suma sumarum może to wyjść podobnie jak u nas .

Do tego dochodzą problemy z gwarancją .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz równie dobrze to mogę dopłacić do R9 280X i dorzucić do tego co mam. Tylko pojawia się pytanie, które mnie nurtuje. Za podobną cenę mogę mieć GTX 770 (no może troszeczkę więcej). Czerwony czy zielony? Oto jest pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoję przed dylematem, który dotyczy wymienionych midi towerów. Konkretnie: Co jest lepsze? Pewna osoba poleciła mi Zalmana, ale wolałbym poznać opinię szerszego grona osób. Pragnę poznać Wasze przemyślenia i uwagi dotyczące tych puszek. Niech wygra najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi