apollo. Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Witam , mam problem gdyż mój komputer stacjonarny strasznie dużo pobiera prądu z czego mam duży rachunek. Chodzi mi o jakiś oszczędny zasilacz do niego aby nie pobierał tyle tego. Druga sprawa to pamięć RAM , mam 512mb a chciałbym dokupić więcej , proszę o pomoc w jak najlepszym wyborze tych dwóch rzeczy. Dołączam załącznik Podrawiam załącznik... Edytowane 12 Maja 2014 przez apollo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Zasilacz nic nie zmieni, pobiera dużo prądu bo procesor to pożeracz prądu i grzałka. Tu nie ma co modernizować tylko wymienić na nowszy (może być na używanych częściach), który będzie energooszczędny i sporo wydajniejszy. Jaką kwotę jesteś w stanie przeznaczyć na modernizację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Podaj jaką dokładnie masz płytę . Na allegro ramy DDR/DDr2 można czasami wyhaczyć małym kosztem a nawet dołożenie 512MB ram da mu trochę kopa . Co do psu - żeby na prawdę zmniejszyć zużycie prądu musiał byś mieć zasilacz o wysokiej sprawności - 80% albo lepiej . Co może się okazać nie możliwe - jak twój sprzęt jest zasilany z linii +5V to wsadzenie tam współczesnego , wydajnego PSU z certyfikatem 80+ nic nie da - taki zasilacz może nie mieć odpowiedniej mocy na tej linii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo. Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Co do ceny to jak najmniejsza kwota :D Mam też laptopa marki Asus X5DC , ze słabym procesorem 1,2 i chciałbym mieć większy. Macie jakies propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Co do ceny to jak najmniejsza kwota :D W takim razie wyłącz ten komputer, nie będzie generował kosztów energii. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Lepiej zbieraj na nowy sprzęt niż pakuj kasę w zasilacz o super sprawności: Intel g530 można wyrwać za 100zł dużo większa wydajność i energooszczędność płytę pod ten socket za 130zł + 2 gb ram ddr 3 za 50zł Razem: 280zł i do tego dopiero kupiłbym zasilacz jakiś fortron 300-400w 85+ do 150zł jedyny warunek dysk i napęd muszą być na sata Moim zdaniem bez sensu ładować w to co masz jakieś pieniądze skoro za 400zł można mieć dużo wydajniej i naprawde energooszczędnie Edytowane 12 Maja 2014 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) @reyden - czy aby nie większość P4 (o ile nie wszystkie) posiłkowała się z linii +12V? imo nie ma sensu wkładać w ten komputer ani grosza, wciąż będzie lipton @michalelo - obstawiam, że dysku i napędu również nie ma na SATA :D Generalnie jak najtańszy dwurdzeniowy CPU na s1155, mobo można wyrwać już poniżej stówki, do tego 2GB DDR3, Fortron z Allegro ~50 PLN, jakiś HDD i opcjonalnie napęd. Faktycznie, w 400 PLN spokojnie można się zamknąć :). Edytowane 13 Maja 2014 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...