Skocz do zawartości
Gość

Komp. głównie do gier 3500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

hej,
zamierzam kupić zestaw komputerowy tj. sam komputer stacjonarny.

Komputer kupuję przede wszystkim pod gry np. nadchodzące Watch_Dogs oraz pod programy graficzne - Photoshop, Illustrator i silniki renderujące.

Kwota jaką chcę przeznaczyć to 3500zł.

Części nowe, kupowane prawdopodobnie na morele.net, ewentualnie na Allegro.
Podkręcany nie będzie.

Monitor, który będę mieć to Dell U2414H czyli rozdzielczość natywna to  1920x1080.

Zestaw jaki by mnie interesował pod linkiem:
http://www.morele.net/inventory/info/Gk5LlK/
I tutaj pytanie do Was, czy wszystko jest kompatybilne, czy coś lepiej zamienić na coś lepszego, mniej awaryjnego?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda , ram i zasilacz do zmiany .

Buda - Fractal Design Define R4 Black Pearl - 385 zł , chyba że chcesz białą budę to to trochę tańsza Fractal Design Define R4 Artic White za 365 zł .

Ram - jak potrzebujesz 16GB to proponuję Crucial Ballistix 2x8 GB DDR3 1 600 mhz CL9 za 499 zł .

PSU - Ten Qoltec to tragedia , 600W to on ma tylko na papierze - w rzeczywistości 420W lub mniej ( 2 linie +12V - 17A i 18A ) , kiepskie okablowanie i nie wiadomo jaka sprawność .

Proponuję zamiast niego CM G550M 550W za 253 zł  - modularny , dobrze okablowany i ma wysoką sprawność ( 85+ % ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda , ram i zasilacz do zmiany .

Buda - Fractal Design Define R4 Black Pearl - 385 zł , chyba że chcesz białą budę to to trochę tańsza Fractal Design Define R4 Artic White za 365 zł .

Ram - jak potrzebujesz 16GB to proponuję Crucial Ballistix 2x8 GB DDR3 1 600 mhz CL9 za 499 zł .

PSU - Ten Qoltec to tragedia , 600W to on ma tylko na papierze - w rzeczywistości 420W lub mniej ( 2 linie +12V - 17A i 18A ) , kiepskie okablowanie i nie wiadomo jaka sprawność .

Proponuję zamiast niego CM G550M 550W za 253 zł  - modularny , dobrze okablowany i ma wysoką sprawność ( 85+ % ) .

Dziękuję za odpowiedź ;) Czytałam trochę o tych kościach RAMu i miał właśnie niechlubne niektóre opinie.

Ale jeszcze pytanie co do obudowy, ta którą podałam jest zła pod jakim aspektem?

Generalnie akurat w tym modelu podoba mi się podświetlenie. Kolor nie jest aż tak znaczący, chociaż biała faktycznie mi się podoba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki ogromne. Design jakoś szczególnie mnie nie zachwycił ale fajnie wygląda połączenie białego z czarnym. Stąd jeszcze jedno pytanie o obudowę - co myślicie o Zalman Z3 Plus? Nie ukrywam, że podoba mi się podświetlenie :)

Jeszcze mam jedno pytanie-jaka karta sieciowa do tego mojego zestawu?

Edytowane przez machonis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z3 Plus jak najbardziej, ale tylko przy ograniczonym zasobie gotówki.

Do zmiany może iść też GTX 770 na R9 280X:

Karta graficzna Asus Radeon R9 280X DC2 3GB (384BIT) DDR5 DP HDMI DVI (R9280X-DC2-3GD5) 

Zawsze to jakaś oszczędność, a wydajność bardzo podobna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieciówkę masz wbudowaną w płytę chyba że mówisz o karcie Wifi .

U mnie sprawdza się jakiś Netgear kupiony za ~50 zł .

Ew. jak chcesz mieć coś z lepszym odbiorem sygnału to np. TP-LINK TL-WN722NC za 42 zł w morele.net , ma zewnętrzną , odkręcaną antenę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi