Skocz do zawartości
Airways

Płyta Główna na Lga 1155 pod OC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Posiadam taki zestaw:

Procek: C2D E4300 1.8 Ghz

Grafika: Radeon HD4850

MB: ABIT IP-35E

RAM:  2GB GoodRam DDR2.

Zasilacz: Chieftec 450W

Jest to już dość leciwa konstrukcja po lekkich rozbudowach (wymiana grafiki, mb, oraz dołożenie ramu).Ogólnie komputer ma już 7 lat. Znalazło się teraz u mnie trochę funduszy i chciałbym przede wszystkim zmienić procka na jakiegoś 4 rdzeniowego oraz wymienić chłodzenie karty graficznej, gdyż ten referent chodzi jak odkurzacz gdy gram w bardziej wymagające gry np. Tomb Raider 2013 (szczerze mówiąc mile się zaskoczyłem bo ten zestaw ciągnie tą gierkę na średnich ustawieniach, czasami trafi się bardziej wymagająca lokacja ale ogólnie da się przyzwoicie grać). Przed wyczyszczeniem kompa z kurzu niestety nie szło nawet pograć 10 minut w coś bardziej wymagającego gdyż grafa się strasznie przegrzewała i doprowadzała do wyłączenia komputera. Zastanawiałem się nad kupnem chłodzenia Accelero S1 Plus, chyba że jest coś tańszego i równie wydajnego. Po wymianie procka mam nadzieję pograć na średnich ustawieniach w AC3 (ew. AC4:BF) no i w jakieś nowsze gierki. Na kupno procka chcę przeznaczyć 100-200 zł i pewnie w grę wchodzi tylko używka ale mi to nie przeszkadza. Z góry dzięki za pomoc i czekam na odpowiedź

Edytowane przez Airways

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii CPU masz 2 wyjścia :

1. Kupić Q6600 , chłodzenie do niego i kręcić ile wlezie .

Koszt Q6600 to 170+ zł .

Ew. Xeon E5420 aka Q9450 + przejściówka S771>S775 i odpowiednio spreparowany bios .

2. Kupić E8200 lub E8400 ( ten ostatni w rewizji C0 jest obsługiwany ) i również kręcić , na starcie masz wyższe takty - 2,66 Ghz lub 3 Ghz oraz chłodniejszy procek , E8200 można wyrwać już za 70 zł , w podobnej cenie jest E8400 .

Do tego E8xxx są chłodniejsze , 45 nm zamiast 65 nm robi swoje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą oglądałem porównanie Q6600 vs Q8400 (na takiego też mogę sobie pozwolić). Wychodzi na to, że bez OC Q8400 wygrywa ale do OC lepszy już jest Q6600. Pytanie tylko czy na BOX-owym chłodzeniu (bo na lepsze mnie nie będzie stać jeśli kupię cooler na grafę a to jest moim priorytetem narazie) mogę wyciągnąć tyle z Q6600 żeby był lepszy od Q8400 (jest jeszcze kwestia MB tzn czy ten ABIT nada się do kręcenia). Ewentualnie posiadam jeszcze Cooler od firmy Spire i jest to chyba model Voyager ale nie sądzę, żeby to było dobre chłodzenie (kupiłem bo musiałem :D ). Co do E8200 albo E8400 to raczej czegoś takiego nie chcę bo nastawiam się na coś 4 rdzeniowego, żeby pograć w coś bardziej wymagającego. Pytanie jeszcze czy 4 rdzeniowiec nie jest już za mocny do HD4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok podjąłem decyzję, kupię tego Q6600 i sprzedam HD 4850 za jakieś 100-150 zł i kupię coś pokroju HD6850 mam nadzieję, że to udźwignie jakieś nowsze gierki średnich ustawieniach graficznych. Jeszcze mam pytanie odnośnie tego ABITA tzn czy da na nim się jakoś kręcić tego procka. Chciałbym pewnie uzyskać 3-3,2 Ghz czyli jakieś mocne OC to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś kręcić się da - 3,2 jest na tej płycie osiągalne. 6850 udźwignie nowsze gry przy rozsądnym ustawieniu.

edit: na złą płytę patrzyłem - na tej może tyle nie zrobić.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno rozwiązanie tak myślę:

Po sprzedaniu grafiki, ramu, procka, i płyty głównej dołożyłbym parę stówek i miałbym 1000 zł, pytanie tylko czy w oparciu o komponenty używane mógłbym stworzyć coś na podstawce 1155 w tej cenie. W zasadzie potrzebowałbym tylko tych komponentów, które sprzedam gdyż reszta ze starego kompa się nada ew. trzeba będzie dokupić chłodzenie na procek. Myślę, że coś takiego jest do zrealizowania i będzie to wydajniejsze i bardziej przyszłościowe niż kupienie tego Q6600 + HD 6850. Co o tym sądzicie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1000zł kupisz 

http://www.morele.net/inventory/info/TBzwCj/

+ w przyszłości GPU

lub 

http://www.morele.net/inventory/info/cNB0Ge/

z GPU ale procesor słabszy od Q6600@OC. Ale za to masz możliwość kupienia w przyszłości i5/i7.

Chłodzenie na procesor jest nie potrzebne, boxowy cooler w zupełności wystarczy.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka, dzięki poradom pochodzącym z Waszego forum postanowiłem przesiąść się z wysłużonego LGA 775 na 1155. Zdaję sobie sprawę, że w sumie jest to już wymarła platforma bez wsparcia ze strony Intela ale uparłem się na i5 2500k, który fenomenalnie się kręci chociaż to zależy również od sztuki a zarazem będzie można go teraz wyrwać trochę taniej. Pod uwagę biorę 3 płyty główne: MSI Z77A-G43/45 lub ASRocka P67 Pro3. Szczerze to wcześniej bardziej się skłaniałem w stronę MSI i chipsetu Z77 bo z tego co mi wiadomo to na tym chipsecie się najlepiej kręcą procki, lecz po obejrzeniu w internecie różnych opinii okazało się, że te MSI mają słabszą sekcję zasilania, która może nie podołać trochę większemu OC oraz są problemy z UEFI, które mogą dać się we znaki. Także pytam Was o to, która z wymienionych płyt będzie najlepsza do OC. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej - w obecnych czasach OC bardziej zależne jest od samego procka niż płyty czy pamięci .

Kiedyś jak chciałeś bić rekordy to oprócz dobrego procka ( najlepiej selekta ) trzeba było mieć mocną płytę zdolną wytrzymać duże FSB/HTT oraz wyczynowe pamięci do tego .

Dziś tylko potrzeba dobrego procka , płyta wystarczy że ma możliwość OC ( chipset Z87 czy H87/B85 ze złamaną blokadą ) i sensowną , chłodzoną sekcję zasilania .

Procka kręcisz mnożnikiem , magistrali praktycznie nie ruszasz .

Na MSI G45 czy Asrocku P67 Pro3 osiągniesz podobne wyniki w OC procka , wybór zależy od wyposażenia płyty i tego co potrzebujesz dokładnie .

MSI ma plus w postaci złącz USB 3.0 na płycie i 2 portów PCI-E 16x z ustawieniem 8x+8x ( dobre dla CF/SLI ) , Asrock ma tylko jedno złącze PCI-E 16x i brak portów USB 3.0 na płycie , USB 3.0 ma tylko na śledziu .

Także różnica cenowa jest niebagatelna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi