Skocz do zawartości
kudd

Modernizacja czy przesiadka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników.

Modernizować sprzęt czy kupić nowy ?

Aktualnie posiadam :

Intel I5 i3570k, MSI Z77A-GD55, 8GB DDR3 1600Mhz128 GB, Samsung SSD 830 for + Samsung F3  Spinpoint 1TB 7200 RPM, MSI GeForce GTX 670 2 GB GDDR5, Be quiet! Straight Power E9-CM-580W
Dell U2312HM 23", Fractal Design Define R4

Myślałem nad odsprzedażą ww. zestawy za 2k szwagrowi :) i kupnie czegoś pokroju i7 4770k + gtx 780 ti, 16 gb ram, 2 TB HDD + ssd 128 i monitorek 120/144 Hz ( asus lub benq)

Czy może lepiej by było wymienić gtx 670 na 780 , dokupić 8gb ramu i zmienić monitor na `27 AsusBenq

Pomożecie w podjęciu decyzji ? :)) pc służy głównie do multimediów, gier, filmów, itp

pozdrawiam

Edytowane przez kudd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka modernizacja wyniesie prawie 5k, nie lepiej sprzedać pc za 2k i dolozyc do nowszej platformy ? (ssd zostawiam)

Wariant 1. gpu + monitor - 5k ( + sprzedaż dell u2312hm i gtx 670 )

Wariant 2. sprzedaż pc za 2k , dołożenie 5k = 7k  ( i7, lga 1150, gtx 780, 8/16 gb ram ) bardziej przyszłościowo ? :>

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w tym niby bardziej przyszłościowego? Nie mówiąc o tym, że dopłacasz 2k do niemalże zerowego wzrostu wydajności. Kręć tego i5 jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, r9 290 kosztuje 1500zł do tego monitor za drugie tyle i wychodzi 3k a nie 5. Jak Cie pieniądze palą i nie masz co z nimi robić to kupuj całość 

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręciłem wcześniej - temp 80-85C ( intelburn test) przy 4.4 GHZ - 1.26 v. Chyba trochę sporo, cooler to Macho rev.2.

Interesuje mnie coś pokroju gtx 780 czyli 2,5k, monitor zaś o którym wspomniałem czyli coś ze 120/144 hz to wydatek ~2k. Także blisko do 5k : )

edit: a tak w ogóle to mój obecny zasilacz  Be quiet! Straight Power E9-CM-580W pociągnie peceta z np. gtx 780 ?

Edytowane przez kudd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.5k powiadasz?

http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne;0112-0;szukaj-gtx+780.htm

BenQ 120Hz 27"

http://www.ceneo.pl/23105555;0280-0.htm#tab=click_scroll

Razem ~3400. Ten BQ pociągnie gtx780 z palcem w nosie 

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Cię najmocniej - cały czas miałem na myśli TI. http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-cuda-gtx780ti-3gb-ddr5-384bit-2dvi-hdmi-dp-box-gtx-780ti-gaming-3g-624359/

Co do ceny monitora się zgadzam :)

Te temperatury nie są za wysokie ? ( aktualnie jade na stocku @3.4 )

+ ram posiadam 2x4 1600 , gdybym dokupił 2x4 to bedzie dobrze działało ?

kurcze w kropce jestem... mogę spokojnie miesiąc poczekać z tym wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze sie wtrace. ja bym zmienil calosc ale na 4790k + plyta na z97 i 780ti. ale trzeba poczekac na procka i na testy. ramy tez do wymiany na 2133 lub 2400.

z wiedzy tutaj zaczerpnietej wychodzi na to ze wraz z haswellem idzie wzrost wydajnosci w grach w stosunku do ivy, dlatego sam zastanawiam sie nad zmian na 4790k... ale trzeba poczekac na testy

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletny bezsens. Wydajność nie warta dopłaty. Nie wiadomo za ile sprzedaż obecne bebechy. To ja bym mógł sie zastanawiać bo mam i5 2500K co ledwo robi 4.6 ghz i z czasem moze nie starczać (bo zabugowany gniot pokroju Watch Dogs mnie średnio na razie interesuje póki go porzadnie nie połatają.). Zobaczymy jak to się rozwinie w następnym roku jak się pojawią Broadwelle. Do tego czasu spokojnie dam radę. Zwłaszcza że gier nadal jak na lekarstwo poza wspomnianym "hitem" od Ubi.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy pierwszy test nowych i5 4690K na początek:

http://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i54690k_vs_core_i54670k_czyli_devils_canyon_w_akcji?page=0,8

Jak widać różnica w wydajności względem i5 3570K nie jest jakaś znacząca. I7 4790K też pewnie zawiele nie przyniesie jeśli gra nie bedzie korzystać z dodatkowych wątków. Dla mnie może i oferta jest atrakcyjna.  Procki maja znacznie niższą temperaturę. I do tego dosć przyzwoite OC na poziomie 4.7 ghz. Ale to i tak zazwyczaj loteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletny bezsens. Wydajność nie warta dopłaty. Nie wiadomo za ile sprzedaż obecne bebechy. To ja bym mógł sie zastanawiać bo mam i5 2500K co ledwo robi 4.6 ghz i z czasem moze nie starczać (bo zabugowany gniot pokroju Watch Dogs mnie średnio na razie interesuje póki go porzadnie nie połatają.). Zobaczymy jak to się rozwinie w następnym roku jak się pojawią Broadwelle. Do tego czasu spokojnie dam radę. Zwłaszcza że gier nadal jak na lekarstwo poza wspomnianym "hitem" od Ubi.

Pkt widzenia zależy.... Różnica jest dosyć spora między ivy vs haswell w grach ze względu na optymalizacje sterów nv pod haswella , więc nie sugeruj się testami z sieci - wszystkie są ułomne. Broadwell to tylko szlif haswella i przejście na 14nm , ale za to ma być duży boost zintegrowanego gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zmieniałeś do tej pory to nie ma sensu zmieniać na 4790k :> w tym momencie.

Wiec mam czekać na ddr4? Wydajność integry broadwella mnie nie interesuje komp mi służy jedynie do grania :D

Nad zmiana na 4790k zastanawialem się ze wzgledu na NV

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, ja też odpuszczam. poza tym broadwell pewnie w ogóle się już kręcić nie będzie skoro taka jest tendencja.

a w przyszłym roku o tej porze ddr4 będzie czymś ciekawszym, do tego coś nowego od nvidii... - czekam na killera 780TI :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec mam czekać na ddr4? Wydajność integry broadwella mnie nie interesuje komp mi służy jedynie do grania :D

Nad zmiana na 4790k zastanawialem się ze wzgledu na NV

Pierwsze ddr4 będą wolniejsze od ddr3 , skylake ma teoretycznie działać na ddr3 i ddr4.

Co do boosta to kwestia gry , w grach w których istotny jest podsystem pamięci to spokojnie dostaniesz boosta 25%. Nv lubi partaczyć stery pod starsze procki , a pod haswella non stop boost i przykładowo w crysis 3 3770k vs 4770k na 334.95 boost na poziomie 27% :lol2: , ponieważ na sb i ivy wydajność spadła :lol: . Nie kupowałem tego cpu z myślą o grach , ale jak zobaczyłem różnice to wyskoczyłem przez okno :lol:  Jeżeli brakuje ci mocy to zmieniaj proste ;) , tylko dobrych gier w tym roku będzie jak na lekarstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Side jaką Ty w ogólę masz grafikę ? Bo są podejrzenia że masz co najmniej dwie od AMD i Nvidi i sobie dobierasz do sterowników  ;)  Co do Broadwella to jestem tego świadomy. Ale jeśli różnica będzie powiedzmy na kolejny ~10% to daje teoretycznie więcej względem i5 2500K. Wtedy mógłbym się zastanowić. Ale jak wspomniałem dobry rok jeśli chodzi o gry to może być dopiero w 2015.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Side jaką Ty w ogólę masz grafikę ? Bo są podejrzenia że masz co najmniej dwie od AMD i Nvidi i sobie dobierasz do sterowników  ;)

780gtx , amd ląduje tylko czasem do testu jeżeli trafi się okazja cenowa i można przy okazji na tym zarobić.

kusisz Side, zastanawia mnie wzrost wydajności w AC4, FC3, WD, BF4 - nie wiem na co te tytuły są czułe dlatego pytam? czy jest szansa że z haswellem będzie lepiej działać moje SLI dzięki wspaniałym sterom nv :P ? 

WD daje po garach cpu i ht jest mocno wykorzystywane , więc w miejscach procesorowych odczujesz bardzo duży skok i duży zmiana w kwestii ogólnej płynności . AC4 masz cap na 62fps i nie da się go wyłączyć , więc do utrzymania 62fps wystarczy na luzie twój procesor , ta gra mocno morduje gpu. Crysis 3 odczujesz mega skok w kwestii płynności obrazu. BF4/FC3 nie miałem okazji sprawdzać na różnych platformach to nie mogę nic powiedzieć na ich temat. Teoretycznie na sli zysk powinien być taki sam lub większy niż na pojedyńczej karcie po przejściu na haswella.

Jeżeli dx12 przyniesie spadek narzutu na cpu podobny do mantle to raczej nie ma to co się przejmować brakiem mocy od strony cpu i niech wreszcie zaczną wykorzystywać chociaż avx w grach.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba się skuszę na tą zmianę wyłącznie ze względu na nv, oraz nadchodzące gta 5 :D 

muszę tylko znaleźć klienta na moją płytę+cpu (oczywiście skalpowany) ciekaw jestem czy ktoś będzie skłonny dać za to np 700zł? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystaw na Allegro i licz na szczęście.  Ja już odkładam na nową platformę. 

Szokda że Intel nie wydał żadnych 6 rdzeniowców w normalnej cenie to byłby jeszcze wiekszy sens kupna.

Biorę i5 4690K + ASRock Z97 Extreme4 + 8GB DDR3 1866.  Myślę tez nad wymianą na GTX 780, ale to może po wydaniu GTA V. Przygowałbym sie od razu na Wieśka 3.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tym razem celuje w ht pierwszy raz :P ze wzgledu na WD. zakladam ze kolejne tytuly jak FC4 ac5 robione na nowe konsole tez beda pazerne na wiecej rdzeni. lepiej dolozyc te pare stowek i miec spokoj. zakupy zrobie kolo sierpnia najpierw musze pogonic to co mam. poszukam chetnego wsrod znajomych. i tez chce asrocka z97 ext 4

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi