Nerus Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Temat zamykam z powodu rozmyślenia się, mam zamiar kupic cały nowy sprzęt. Jaki sprzet kupić nie uwzględniając grafiki i chłodzenia procesora. Bedę chciał kupić GTX 870 x2 oczywiście jak wprowadzą do sprzedarzy lub odpowiednika AMD. Grafike zamieżam kupić jedną, za jakiś czas drógą oraz chłodzenie na cepa i jakieś wydajne wentylatory do obudowy, chcę rozłożyć finanse na poszczególne miesiące. Hej mam pytanie w sprawie nadchodzącej platformy Hastwell-Refresh oraz Hastwell-E. Czy warto kupić i7-4790k może słabszy proc z nadchodzącej platformy WS H-E. Wykorzystanie: Gry: Planet Side 2, WoT, Serwer Xen z parawirtualizacją. OC: TAK Finanse: 2.5k do 3k Jeszcze nie wiem ale około 3.5k+ Kiedy: Lipiec 2014 nie mam pojęcia kiedy ceny będą najmniejsze prawdopodobnie w połowie miesiąca, przynajmniej tak mi się wydaje. Specyfikacja aktualna: - Intel EQ9400 - Chłodzenie cepa Zalman CNPS14X - Asus P5Q Pro - Patriot 800MHz 4-4-4-12 LLC 8GB (2x4) - Sapphire HD6870 1GB - Pentagram 620W - Obudowa Cooler Master - Samsung F1 1TB - Segate Barracuda 7200 500GB - Nagrywarka DVD LG Wymiana: - Procesor - Płyta - Pamięci - Obudowa- Zasilacz - Chłodzenie cepa Moja wymyślona konfoguracja: - i7-4790k - Płyta ciągle się zastanawiam ASrock Extreme 6 lub Asus może MSI M Power coś ~600zł - Pamięci, mam problem z dobraniem może jak narazie 8GB wystarczy czyli w dualu 2x4GB z tym że wolał bym mieć coś pod OC - Obudowa Fractal Design R4 lub Zalman Z11 plus - Chłodzenie (na tę chwilę sobie odpuszczę) - Zailacz jaki polecacie około 800W+ Gold lub Platinum (ma uciągnąć 2 graiki i proceka po OC) Pondrawiam Nerus. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Nerus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 Do tych gier i7? Co z kartą? Chcesz bazować na przeciętnej HD 6870? Jeśli zdążysz, to weź i5-4670K + Rangera na jednym paragonie: http://www.morele.net/inventory/create/ Po miesiącu-dwóch zwrócą Ci 150 PLN za ten zakup. Świetna płytka, z mnóstwem dodatków. Z H110 bym zrezygnował i tak po trafieniu na słabego gluta nie uda Ci się efektywnie schłodzić i5. Przy DC wcale nie widać znaczącej poprawy. Jest +/- 10C lepiej, ale to i tak nie jest to, czego moglibyśmy oczekiwać. Pamięci RAM? Wystarczą te o taktowaniu 1866/2133 czy 2400 MHz. Cenowo najlepiej wypadają te ostatnie. Napisz jeszcze co z tą kartą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czubaka Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zdecydowanie nie ma sensu brać i7 i zostawać przy tej karcie graficznej. Tak jak piterr3 mówi bierz procek z płytą asusa w promocji, osiągniesz dużo lepszy efekt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Podane gry to jedyne pozycje w jakie grach ? Do WoT to albo Pentium G3420 albo I5 4670K + OC . Nie wiem jak PS 2 . Ramy - branie czegokolwiek z taktowaniem powyżej 1 600 mhz to średnio sensowny pomysł a ramy 2933 mhz to już kompletny bezsens . Na obecną chwilę ramy 1 333 mhz / 1 600 mhz ew. 1866 mhz / 2133 / 2400 mhz jak cena jest podobna . HSE sobie odpuść - nie wiadomo co potrafi do tego cena pewnie będzie z kosmosu za procka i płytę do tego , uzględniając ramy DDR4 pewno będzie jeszcze drożej - kłaniają się początki Nehelema i S1366 , z HSE i DDR4 pewno będzie podobnie . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Zaktualizowałem posta. Do tych gier i7? Co z kartą? Chcesz bazować na przeciętnej HD 6870? Jeśli zdążysz, to weź i5-4670K + Rangera na jednym paragonie: http://www.morele.net/inventory/create/ Po miesiącu-dwóch zwrócą Ci 150 PLN za ten zakup. Świetna płytka, z mnóstwem dodatków. Z H110 bym zrezygnował i tak po trafieniu na słabego gluta nie uda Ci się efektywnie schłodzić i5. Przy DC wcale nie widać znaczącej poprawy. Jest +/- 10C lepiej, ale to i tak nie jest to, czego moglibyśmy oczekiwać. Pamięci RAM? Wystarczą te o taktowaniu 1866/2133 czy 2400 MHz. Cenowo najlepiej wypadają te ostatnie. Napisz jeszcze co z tą kartą. Po co mi starszy typo procka ? 150zł na agito jak weźmiesz płyte GB to oddadzą Ci 300zł no i co z tego jak mnie ten model nie interesuje, jeżeli chodzi o płytę to wystarczy mi coś co jest szybkie i da radę z oc, a dodatkowe pierodły mnie nie interesują, chcę wydajnośći i jakości.Aktualniego kompa oddaje siostrze, co do karty to jak w aktualizacji. Zdecydowanie nie ma sensu brać i7 i zostawać przy tej karcie graficznej. Tak jak piterr3 mówi bierz procek z płytą asusa w promocji, osiągniesz dużo lepszy efekt. Dlaczego nie ma sensu, kiedyś nie było sensu brać 4'ro jajowca a jednak musiałem wymienić E8500 na Q9400. Pozatym wydaje mi się że wydajność rdzenia w i7 jest większa niż w i5. Cinebench Single Core wynik dla 4790k to 1,96 a dla 4690k 1,75. W multi-threding'u wynik dla 4790k 9,22 a dla 4690k 6,39. Fakt faktem nie wykożystam nigdywielowątkowości chyba że rozdziele to na wirtualizacje i może podczas kompilacji kodu. Chyba że gry zaczną robić pod MT. Podane gry to jedyne pozycje w jakie grach ? Do WoT to albo Pentium G3420 albo I5 4670K + OC . Nie wiem jak PS 2 . Ramy - branie czegokolwiek z taktowaniem powyżej 1 600 mhz to średnio sensowny pomysł a ramy 2933 mhz to już kompletny bezsens . Na obecną chwilę ramy 1 333 mhz / 1 600 mhz ew. 1866 mhz / 2133 / 2400 mhz jak cena jest podobna . HSE sobie odpuść - nie wiadomo co potrafi do tego cena pewnie będzie z kosmosu za procka i płytę do tego , uzględniając ramy DDR4 pewno będzie jeszcze drożej - kłaniają się początki Nehelema i S1366 , z HSE i DDR4 pewno będzie podobnie . HSE tak odpuszczam sobie bo ceny mają być znacznie wyższe. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Nerus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...