Skocz do zawartości
yoshidee

Zestaw komputerowy 3500-4000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

http://www.morele.net/inventory/info/jTtpDi/ taki zestaw na razie złożyłem. Co o nim myślicie? (Zasilacz posiadam Chieftec cft-600-14cs a chłodzenie chcę do OC dokupić w późniejszym czasie)

Największym dla mnie problemem jest wybór dobrej płyty głównej - jaka by była dobra, żeby możliwie był najlepszy OC, w razie czego crossfire i oczywiście, najlepszy stosunek cena/jakość.

Zestaw oczywiście do gier, filmów itp. oraz "trochę" pod OC (nigdy tego nie robiłem, a chcę się w to pobawić).

Polecilibyście coś? Może jeszcze coś innego zmienić? Może w ogóle cierpliwie poczekać na i5 4690k?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

EDIT: może w ogóle czekać na Maxwelle? Jaka będzie waszym zdaniem stosunek cena/jakość tuż po premierze? Zakładam, że okropny.

Edytowane przez yoshidee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF sobie odpuść już z miejsca. Możesz poczekać na i5-4690K. No chyba, że skorzystasz z promocji Intela - cashback.

Czyli zakup i5-4670K z Asusem Z97-C:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z97-c-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-z97-c--642380/

Podobna półka, co Z97 PRO4, a wyjdzie 60 PLN taniej. 

Oczywiście oba podzespoły muszę być na osobnym rachunku.

To jest jedno wyjście. Zastanowiłbym się nad wymianą tego Chiefteca. Tu chodzi o rozkład mocy na +12V. Niech ktoś dobrze zorientowany w tym temacie Ci to wyjaśni.

Do zmiany idą też pamięci. Cruciale wymieniłbym na coś z taktowaniem 2133/2400 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu odpuścić crossfire? Aż tak źle? Chieftec to słaby zasilacz?

Chyba poczekam na i5 4690k, ale nie wiem, kiedy on wyjdzie i czy mi cierpliwości starczy.

Byłby też ktoś w stanie polecić jakiś monitor? Ciekawi mnie Dell U2414h. Jest też Eizo fs2333, który wszyscy polecają, ale to już trochę nadwyręża mój budżet.

Edytowane przez yoshidee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie jest zły ale leprzy bedzie z jedna linią 12v to raz po drugie na kazdej lini 12v ma 18A troche malo,lepiej szukac zasilacz z jedna mocna linia 12v

crossfire odpusc bo sa problemy,gryzie sie z intelem ale to juz bardziej obeznani niech sie wypowiedza lub poszukaj sam cos na ten temat.Ja poczekałbym na i5 4690k :D pamieci  jak chcesz ,wszyscy jechali na 1600/1866 i było ok,teraz wyszedł jeden test na pclab i wszyscy wzel go do serca tak bardzo ze wszystko co jest ponizej 2000 do kosza co jest paranoja i głupotą.

Edytowane przez Drizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam na tego nowego intela, zasilacz na razie zostanie, a co do ramu... Mogę dopłacić trochę, nie jest to fortuna, ale każdy poleca co innego... (Niby 1600 starczy, niby poniżej 1866mhz nie ma sensu) i się człowiek gubi. :P

A co sądzisz o płycie głównej? Na i5 4690k juz nie będzie promocji 150zl z kartą od asusa, wtedy taki asrock pro4 byłby dobry? Może do do płacić do innego, a może tańszy mobo w zupełności starczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie! Teraz tylko poczekać cierpliwie na i5 4690k i zamawiamy.

Ciekawe, czy coś zmieni się z tymi kartami graficznymi, może jeszcze cena zejdzie, ale z tego co widze, to na Sapphire nawet wzrosła.

Dam link do wszystkiego co chce kupić po zmianie procesora tak na wszelki, może ktoś poleci coś innego.

http://www.morele.net/inventory/info/jJvTKR/

Aaa i jeszcze takie pytanko - co z promocją Never Settle Forever? Obowiązuje dalej?

Edytowane przez yoshidee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi