Skocz do zawartości
ruskitoster

Modernizacja Komputera (ssd czy procesor)

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!

]Chce troche odmlodzic moj komputer.

Moge na to przeznaczyc tylko albo az 300zl.

Mysle nad dyskiem ssd albo phenomem II x4 965 3,4 ghz.

Moje pytanie co bardziej da kopa mojemu komputerkowi?

Płyta: Asrock m3a770de

Procesor: athlon II x2 425 2,7 ghz

Karta: radeon 7770

Pamiec: 6gb ddr3 1333

Dysk: HDD 500gb

Zasilacz: Fortron 500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej wszystko mi smiga jesli chodzi o prace na kompie, przegladanie internetu...

Chyba patrze pod katem gier. Myslisz ze jak zainwestuje w procek to da mocnego kopa?

Bede go krecil bo moj to kiepsko :D

Procek z chlodzeniem moge miec za 250 tyle samo kosztuje dysk.

NIe mam pojecia nigdy nie mialem ssd i w sumie tez nigdy nie przesiadalem sie ze slabszego procka na troche lepszego.

w sumie to chyba 2x lepszego.

Brac proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dobrze widzę, płyta nie ma SATA3, więc wzrost wydajności na SSD będzie połowiczny ale i tak zauważalny

SATA 3 zwiększa tylko odczyt/zapis liniowy o ile SSD ma te wartości powyżej 300MB/s. I teraz taki hint - moc SSD to nie są transfery liniowe ;)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz na to zwróciłem uwagę - pisze że ma Athlona II X2 425 tyle że nie ma X2 o takiej numeracji , X2 mają numerację 2xx , za to AII X3 mają już 4xx , w tym przypadku to jest X3 425 2,7 Ghz .

Wymiana na PII X4 965 trochę pomoże - zależy w co gra ,w grach gdzie rdzenie są intensywnie wykorzystywane jak BF3/BF czy czy seria Crysis zyska najwięcej ( dodatkowy rdzeń , wyższe taktowanie i ~20% różnicy na plusie względem identycznie taktowanego AII X4 ) , w grach gdzie wykorzystywane są 2-3 rdzenie też zyska choć już nie tak bardzo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem porównanie PII X4 965 z AII X3 435 ( 200 mhz wyższy zegar w stosunku do modelu 425 ) i przeważnie gry notują wzrost 10-20 fps , tylko raz widziałem 30+ fps .( konkretnie L4D ) .

Chyba jednak lepszym wyjściem jest kupno SSD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3,4 jest w sumie.. czyli nie oplaca sie :D

a jak ssd nie daje kopa do gier to sie w to nie bawie, jak bede skladal kompa za 2 lata to sobie kupie ;)

Mam jeszcze pytanie, dlaczego w takich grach jak bf3 czy wolfestein mam freezy takie zaciecia? w czym lezy problem? :(

i 2 pytanie, mozliwe ze na mojej plycie nie odblokuje rdzenia a na innej tak?

Dzieki za szybkie odpowiedzi!

tylko jak przy moim procku jest np 5 fps a przy tamtym 25 to troche roznica jest? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramy mam auto :D

3.4 chodzi na 1.5V teraz chyba mam ustawione tylko tam w biosie dalem zeby podkrecilo do 20% i tam wszystko automatycznie chodzi na 3.2

dawalem na 3.5 i przy 1.5V to nie wstaje..

myslisz ze wycisne z niego wiecej?

szczerze to mi sie troche nie chce bawic w to :( bo juz sie troche bawilem i co chwile wyciagac ta zworke.. :D

Edytowane przez ruskitoster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslisz ze wycisne z niego wiecej?

Nie wyciśniesz.

Dwa razy przekonywałem ciebie do skorzystania z poradnika i wyjeżdżasz mi z pamięciami na auto. 

Zostaw to tak, jak jest. Szkoda czasu/nerwów twoich i osób, które chciałby ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak napisał @Klaus.

Najlepiej jakbyś poszukał kogoś obeznanego wśród znajomych i niech się tym zajmie. Miałem 4 sztuki 425 i większości dawało się odblokować L3 jak 4 rdzeń nie poszedł. A co do oc, te procki spokojnie robią 3,5 na przyzwoitym napięciu, 1,5V to przy dobijaniu do 3,9 czasem zapodawałem.

Podeślij mi go do Wawy,to zrobię z nim co trzeba  :>

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rozumiem na czym polega oc ale mi sie nie chcialo schylac i bawic sie z ta zworka :)

sprzedalem go za 80zl i kupilem phenoma II x4 965 za 160 :)

teraz sie pobawie w oc tylko jakies chlodzenie musze znalezc tanie :)

zaoszczedzilem troche na procku myslalem na poczatku ze wydam 350 ale kupilem za polowe taniej.. moze niedlugo ssd :)

Dzieki za odpowiedzi duzo mi pomogly !! :)

a moze doradzicie mi jakies chlodzenie do niego? moze byc uzywane i najlepiej jak najtansze w miare dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi